25-03-2012

Favorieten geven niet thuis, dus wint Alonso

Vorig seizoen kon je er vrij zeker van zijn dat de race vooraan als volgt zou verlopen: Fattle verzilverde zijn poleposition, reed even hard weg bij zijn achtervolgers en bleef vervolgens buiten bereik van de concurrentie. Hoe anders gaat het in 2012, waarin niet Fattle, maar de McLarens de toon aangeven in de kwalificatie. Op het regenachtige Sepang-circuit zakten de zilven bolides op zondag lelijk door het spreekwoordelijke ijs. Fattle heeft ook niet meer de rust van vorig jaar. Dus won Alonso maar, in dat hondehok van een Ferrari.

Na de kwalificatie zag het er niet best uit voor Ferrari: Alonso reed een erg magere negende tijd, die door de versnellingsbakwissel van Raikkonen werd omgezet in een achtste startplaats. Ook bij Red Bull stonden de gezichten op onweer. Webber was nog vierde voor Fattle, die op de hardere banden had gekwalificeerd om in de race een andere strategie te kunnen hanteren. De winnaars van de kwalificatie waren de Lotus-Renaults en de Mercedessen. Shoeface verraste met een derde plaats, waarmee hij amper trager was dan de McLarens. Zo zie je maar weer: waar Shoeface een heel team om zichzelf heeft gecreëerd bij Mercedes, ploetert Alonso al een paar jaar voort bij het steeds chaotischer wordende Ferrari. Ondertussen weet Shoeface' teammaat Rosberg maar niet te overtuigen, hij is slechts zevende. Bij Lotus-Renault hebben ze eveneens twee rijders in de top tien, terwijl Perez met de negende plaats ook tot de laatste kwalificatiesessie is doorgedrongen. Bij McLaren is Luis weer nipt de snelste man, waardoor hij opnieuw de poleposition voor zich opeist.

Moesson
Voor de start van de race is het al duidelijk dat het niet droog zal blijven. Het begint ook zachtjes te regenen en iedereen kiest ervoor om op de intermediates te starten. Bij de start gaat alles nog goed. Luis komt matig weg, maar Button laat hem in leven. Achter hen is Gros Jean als een dragster uit de startblokken geschoten. Hij neemt opnieuw te veel hooi op zijn vork door Shoeface en zichzelf achterstevoren te tikken. De Duitser kan daardoor al meteen een inhaalrace rijden, voor onelapwonder Gros Jean zit het er al snel weer op. Net als in Australië ligt hij er vroeg uit, nu door een spin in de natte omstandigheden.

De steeds maar verslechterende condities nopen de coureurs over te stappen naar echte regenbanden. Perez duikt als eerste naar binnen, gevolgd door de andere coureurs. Bij McLaren laat met Luis lang doorrijden op zijn halve regenbanden. Hij komt net voor zijn teammaat op de baan, die hem opnieuw voorrang verleent. Perez is alweer opgeklommen naar de derde plaats. Het circuit is inmiddels in een meer veranderd, waardoor de wedstrijdleiding de race maar stillegt.

Herstart
Pas na een uur wordt het restant van de race verreden. Bij de herstart komen de eerste coureurs alweer binnen voor intermediates, wat deed vermoeden dat de race veel te lang was stilgelegd. De McLarens rijden weer te lang door op regenbanden. Luis heeft bovendien een trage stop, die hem terugwerpt tot achter zijn teamgenootje. Die rijdt zijn voorvleugel vervolgens stuk op een hrt, waardoor hij ver terugzakt. Was zijn eerste stop nog perfect getimed, zijn tweede stop is duidelijk te laat: Perez wordt via de pitstops ingehaald door Alonso. Wel rijdt hij voor Luis, die de verliezer werd van de pitstops.

De vraag was echter of hij Alonso en Perez niet gewoon kon inrekenen, maar dat viel tegen. De racepace van de McLaren is niet erg indrukwekkend, want de koplopers lopen alsmaar verder weg bij de voorste McLaren. De andere McLaren worstelt vooral in de achterhoede. Werd er eerst nog een beetje lacherig gerefereerd aan de Grand Prix van Canada van vorig jaar, waarin de Brit van bijna de laatste plaats naar de overwinning reed, nu zat dat er geen moment in. Af en toe rijdt Button briljante regenraces, maar af en toe lijkt het nergens naar.

Bij McLaren valt er weinig meer te lachen, maar toch wordt het vooraan nog erg spannend: Perez begint Alonso binnen te hengelen. Op het moment dat hij het gat heeft gedicht, is de baan opgedroogd en gaat Alonso naar de pits voor droogweerbanden. Perez blijft opnieuw te lang buiten en wordt opnieuw op achterstand gezet. Ook nu is hij veel sneller en al gauw zit hij weer aan de staart van de Ferrari.

De Alonso-factor
Terwijl Fattle zichzelf elimineert door een hrt af te knijpen, waardoor zijn achterband wordt opgengereten, lijken we ons te kunnen opmaken voor een zinderend slot. Maar dan ondervindt Perez hetzelfde als Pastoor in Australië: de Alonso-factor. Alonso kan niet alleen mensen voor hem in een foutje dwingen, óók de mensen achter hem. Perez vliegt even van de baan, verliest een hoop tijd en besluit zijn tweede plek te koesteren. Een gemiste kans.

Zodoende wint toch wel verrassend Alonso, niet ver voor de eveneens verrassende Perez. Eveneens apart is dat de McLarens en de Red Bulls niet in het stuk voorkomen. Luis finisht op aanzienlijke achterstand als derde, net voor Webber. Raikkonen scoort met een bekeken vijfde plek weer een heleboel punten, terwijl de neef van Senna geen gekke dingen doet in de slotronde en waardevolle punten pakt voor het team van Williams, iets wat zijn oom nooit is gelukt. Teamgenootje Pastoor viel opnieuw vlak voor het einde uit: de Renault-motor ging in rook op. Force India was zowaar het enige team met twee auto's in de punten: DRS'ta (zevende) en Hülkenberg (opnieuw negende) scoorden waardevolle punten voor het kleurloze team. Vergne scoorde met een achtste plaats punten voor Toro Rosso, terwijl Shoeface nog het laatste puntje pakte. Opnieuw werden de goede kwalificatieposities bij Mercedes niet omgezet in klinkende resultaten. Dat bewees Rosberg wel, die in de race vooral achteruitreed en als dertiende eindigde, voor de onzichtbare Button, maar nog achter de klunzige Fattle. Felipe Massa eindigde op een erbarmelijke vijftiende plaats, nog net in dezelfde ronde als zijn teamgenootje. Zijn dagen bij Ferrari lijken geteld.

Al met al lijkt 2012 een heel vreemd jaar te worden, waarin de favorieten met name in de race niet echt thuis lijken te geven. Meer dan ooit lijkt een goede coureur belangrijk, getuige de koppositie die Alonso nu in de WK-stand heeft. Hij staat zelfs boven Luis, die opnieuw een poleposition omzette in een derde plaats. Ditmaal was hij er redelijk content mee: teamgenoot Button reed nog vele malen slechter en daar draait het allemaal om. Ook Webber kon lachen ondanks de oorwassing die hij kreeg van de kleine teams: hij staat dit seizoen niet meer in de schaduw van Fattle. Alles is anders in 2012.

1 opmerking:

  1. Goed verslag, helaas nog niet kunnen kijken maar ik heb zo wel een goed beeld!
    Het viel mij ook al op..de Alonso factor.mentaal is hij de sterkste!Zou Perez zijn nieuwe teammaat zijn..?

    BeantwoordenVerwijderen

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: