25-01-2013

Van de ondergang gered

Het is alweer een tijdje geleden dat ik hier voor het laatst van me heb laten horen. Het was eigenlijk ook niet de bedoeling dat ik weer wat zou schrijven, maar ik kon het niet laten om een waarschuwing de wereld in te sturen. 2013 heeft namelijk weinig goed nieuws voor degenen die ooit een weblog bij Web-log.nl bij hebben gehouden: hun weblog zal per 1 maart van het internet zijn verdwenen.
 
De ellende begon allemaal anderhalf jaar geleden, toen Web-log.nl naar een nieuw domein zou verhuizen. De "migratie" naar Weblog.nl draaide echter op een enorme ramp uit. Vanaf het begin ging alles eigenlijk al mis, waardoor de overlast niet tot een paar dagen beperkt bleef, maar maandenlang door bleef etteren. De geïnteresseerden kunnen het chronologische overzicht nog nalezen op de uitstekende weblog van Jeroen Mirck. Nadat er eerder al was gedreigd dat de inactieve weblogs zouden worden verwijderd, kwam vorige week het bericht binnen dat de weblogdienst binnenkort ophoudt te bestaan. Daar zal niemand zich meer om hebben verbaasd, maar dat maakt het er niet minder vervelend op. Om de oude artikelen te redden, hoef je ze gelukkig niet allemaal over te typen. Het kan veel sneller, je kunt je weblog namelijk exporteren. Wacht daar echter geen seconde mee! Het exporteren heeft ook heel wat voeten in de aarde.
 
Bij mij bleek bijvoorbeeld geen e-mailadres aan de weblog gekoppeld te zijn. Op mijn beheerpagina kreeg ik steeds te lezen dat er een "lopende verandering" naar mijn e-mailadres was, maar die werd maar niet bekrachtigd. Mijn tip: val de Facebook-pagina van Web-log.nl lastig met een privébericht en het is zo voor elkaar. Dat werkt in ieder geval een stuk sneller dan berichten naar de helpdesk sturen.
 
Wanneer je e-mailadres gekoppeld is aan je weblog, kun je het exportbestand downloaden. Dit wordt naar je gemaild, maar daar kan wel een dagje overheen gaan. Het exportbestand gaf bij mij twee problemen:
 
1) Omdat ik het bestand bij Blogger wilde importeren, moest ik het eerst converteren
2) Voor het converteren zijn handige sites, alleen jammer dat die geen bestanden aankunnen die (veel) groter zijn dan 1 MB.
 
Ik liep dus vast. Gelukkig bestaat er een oplossing voor het probleem: importeer het exportbestand in Word Press. Dit gaat vlekkeloos (Weblog.nl gebruikt sinds de migratie Word Press) en het biedt het voordeel dat je nu je geïmporteerde weblog in stukken kunt exporteren. Je kunt de bestanden ook meteen downloaden zonder dat je moet wachten totdat die trage lui bij Weblog.nl ze via de mail hebben verstuurd. Uiteindelijk deelde ik mijn exportbestand op in vijftien delen, die ik stuk voor stuk kon importeren in Blogger. Het was heel wat werk, maar het resultaat mag er zijn: mijn oude weblog is succesvol ondergebracht bij Blogger.
 
Ondertussen heb ik dus ook een soortgelijke weblog op Word Press. Ik zit dus met een dilemma, hoewel je het ook een luxeprobleem kunt noemen, want welke weblog ga ik nou opknappen? Ik wil de plaatjes opnieuw uploaden, de afspeelbare partijen fixen (als iemand een makkelijke manier kent om hele databases af te spelen zoals in PalMate, dan hoor ik het graag) en wat aan de opmaak doen (door de migratie van Weblog.nl zijn alle accentjes en trema's vervangen door lelijke codes), zodat de weblog weer in volle glorie online staat. Maar zoals gezegd weet ik nog niet welke weblog ik ga opknappen. Mijn overpeinzingen:
 
Word Press:
 • Geen ervaring mee
 • Vrij lelijke weblog
 • Niet mijn persoonlijke voorkeur
Blogger:
 • Reacties zijn niet meegeëmigreerd
 • Bestanden zijn moeilijk in te voegen
Wie hakt de knoop voor me door? In ieder geval ben ik blij dat ik mijn oude weblog van de ondergang heb kunnen redden. En jij kan het na vandaag ook! Veel succes!

5 opmerkingen:

 1. Ik steun je ongeacht de moeilijke keuze die je moet gaan maken Jesper!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik steun je ongeacht de moeilijke keuze die je moet gaan maken Jesper!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ah, de kracht van herhaling. Ik voel me in ieder geval dubbel gesteund! Maar heb je nog informatie die het mij makkelijker maakt een beslissing te nemen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De schuld van die dubbele post ligt geheel bij Web-log.nl, al geef ik toe dat ik de schijn tegen heb met op vrijdagavond om kwart voor drie 's nachts reaguren...
   Als je het aan mij zou vragen zou ik Blogger.com aanraden, dat heeft meer allure en biedt bovendien de kans op een veel grotere lezersmarkt (moet je wel in het engels of chinees gaan schrijven). Wordpress.com heeft jouw voorkeur niet en Jepser.weblog.nl vond ik vrij traag laden.

   Verwijderen
  2. Ach, zo guur was die opmerking niet... Ik merk wel dat er een misverstand is opgetreden. De weblog.nl-weblog gaat verdwijnen en daarom heb ik de hele handel naar Word Press en Blogger overgezet. Een daarvan ga ik opknappen. Mijn voorkeur is inderdaad Blogger, maar dan moet ik òf de reacties handmatig overzetten, òf de reacties laten zitten. Ik vind het allebei niet helemaal bevredigend en ik hoopte stiekem dat er een technicus zou reageren die even vertelt hoe je dat even gauw doet.

   Tot slot nog een geheimpje: ik wil eigenlijk helemaal geen groot publiek bereiken met mijn weblogs. Daarom heb ik 2006tot2011.blogspot.nl ook onzichtbaar gemaakt voor zoekmachientjes. Ik heb in mijn beginjaren genoeg leipe shit op internet gezet waar ik alleen maar problemen mee kan krijgen...

   Verwijderen

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: