15-11-2014

Breekpunt in de titelstrijd?

Het loon van de angst
De strijd om het wereldkampioenschap schaken tussen Magnus Carlsen en Viswanathan Anand is weer in volle gang! Nadat de jonge Carlsen de ervaren rot Anand vorig jaar voor eigen publiek lelijk te kakken had gezet, kreeg de Indiër in het Russische Sotsji (waar dit jaar alle evenementen die er ook maar enigszins toe doen worden georganiseerd) een herkansing, nadat hij zich eerder dit jaar de sterkste had getoond in de kandidatenmatches.

Het moet gezegd worden: Anand toonde zich ditmaal van zijn betere kant, al leek het daar aanvankelijk nog niet op: nadat hij in de openingspartij met wit maar ternauwernood aan een nederlaag ontsnapt was, kreeg hij in de tweede partij wel op een ontluisterende wijze een nul te slikken. Na twee van de twaalf partijen leek Carlsen al fluitend op weg om zijn titel te prolongeren. Misschien was hij daardoor wel wat overmoedig geworden en koos hij in de derde partij voor een scherpe theoretische variant. Hij pakte Anand dus op zijn sterkste punt aan en dat was niet zo slim:Anand leek meteen vleugels te hebben gekregen, want in de vierde partij maakte hij met zwart eenvoudig remise, waarna hij in de vijfde partij weer mocht serveren. Hij kreeg een voordeeltje uit de opening, maar daar bleef het bij. Carlsen maakte eenvoudig remise en kon in de zesde partij zelf proberen om de eerste helft van de tweekamp alsnog met een positieve score te beëindigen. Voor Anand was het eveneens een belangrijk moment in de match: hij zou twee keer achter elkaar met zwart spelen en hem was er daarom alles aan gelegen om de zesde partij niet te verliezen.


De partijen worden mede mogelijk gemaakt door Knightvision.

Zodoende begint Carlsen de tweede helft van de tweekamp alsnog met een voorsprong en kan hij maandag meteen proberen zijn voorsprong te vergroten op een getergde Anand. Is Anand te aangeslagen om nog veel weerstand te bieden, of kan hij Carlsen toch nog te grazen nemen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: