16-06-2015

Carlsen weerlegd?

Afgelopen weken zat ik weer regelmatig rond te neuzen op de schaakserver Playchess. In een vorig leven zat ik daar bijna dag en nacht mijn snelschaakskills aan te scherpen, tegenwoordig ben ik vooral als aandachtige toeschouwer actief. Hoewel niet elke dag even interessant is, had ik afgelopen weekend de mazzel dat een aantal sterke grootmeesters inlogde. Zo gebeurde het dat ik getuige was van een match tussen Roestam Kasimdzjanov (FIDE-wereldkampioen in 2004 en 2005) en Georg Meier (die in 2011 met Duitsland Europees Kampioen bij de landenteams werd). Mijn oog viel op een partij die ze in het begin van de match speelden.
Lange tijd volgden de spelers de partij Carlsen - Aronian die begin dit jaar in Wijk aan Zee werd gespeeld. Vanuit een onschuldig ogende opening had Carlsen zijn tegenstander volledig zoekgespeeld. Had Carlsen weer als een echte wereldkampioen gewonnen? Of was het spel van Aronian zwaar beneden de maat? Ik durfde er geen oordeel over te vellen. Daarom was ik ook benieuwd naar de partij. Kon Meier in de voetsporen van Carlsen treden? Het antwoord was natuurlijk nee. Geen moment kwam de witte opzet uit de verf:



Zonder veel moeite had Kasimdzjanov de witte aanpak krachtig weerlegd. Natuurlijk is Meiers spelniveau in een rapidpartij op internet niet te vergelijken met dat van Carlsen in een officiële partij met uren bedenktijd, maar echt grote fouten heeft hij in de partij niet gemaakt. Is Carlsens opening weerlegd? Wie het weet mag het zeggen.

Partijen
Carlsen - Aronian in chessgames.com.

2 opmerkingen:

  1. met 2300:( zou ik geen mening durven geven over de zetten maar blitz is anders als sloomschaken

    BeantwoordenVerwijderen
  2. maar g5 is een nieuw plan in die opening ook eerder door anand gespeeld dacht ik

    BeantwoordenVerwijderen

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: