23-08-2012

Terugblik: de web-logmigratie

Vorig jaar

Het is vandaag een jaar geleden dat de grootste weblogmigratieramp uit de geschiedenis voltrok. Web-log.nl moest noodgedwongen van Type Pad overstappen naar Word Press en dus gingen alle weblogs in de nacht van 23 op 24 augustus 2011 op zwart, waaronder mijn weblogje. De verwachting was dat de weblogs twee dagen later op het nieuwe domein weblog.nl weer in alle glorie zouden verschijnen, maar u raadt het al: dat gebeurde niet. Web-loggebruikers waren woedend over de gang van zaken: niet alleen over de trage voortgang, maar vooral ook over de slechte communicatie: om de zoveel dagen verscheen er een (vaak nietszeggende) informatie-update en daar moest men het dan maar mee doen.
 
Zo postte ik eind september op Facebook het volgende citaat: "Een nieuwe update, maar weinig nieuws te melden. “In de update van 26-9 gaf ik aan dat er gewerkt wordt aan een update van de database. Deze werkzaamheden vinden op dit moment nog plaats. Het aanpassen gaat op een langzamer tempo dan gewenst.” Waarna een uitleg volgt dat Weblog.nl bouwt aan iets heel complex dat veel tijd kost. Ongetwijfeld, maar je blijft je afvragen hoe de organisatie toch oorspronkelijk verwacht had om de gehele migratie in 48 uur rond te krijgen…"
 
 
Weken verstreken na de migratie voordat er eindelijk weer iets van mijn weblogje op internet stond. Het ging om de artikelen die ik in de maanden voor de noodlottige migratie had gemaakt, van de rest ontbrak nog elk spoor. Pas na drie maanden stonden alle artikelen weer op internet en ook nog eens helemaal verfomfaaid. Het was een puinhoop geworden: veel afbeeldingen ontbraken, de diakritische tekentjes waren verprutst, interne links waren verbroken en de vele afspeelbare schaakpartijen waren verdwenen, omdat de bestanden in andere mappen zaten. Na bijna vijf jaar de weblog te hebben finegetuned, was dat een enorme klap in het gelaat. Ik had geen zin om handmatig de rotzooi op te ruimen. Zodoende werd 23 augustus 2011 uiteindelijk de dag dat Jespers weblog overleed.
 
Maar er kwam ook iets moois uit voort: op 4 oktober 2011 opende deze weblog zijn deuren! Ik heb er geen spijt van gehad. Blogger is zeker zo mooi als web-log.nl ooit was en ongetwijfeld veel beter dan die bouwput die weblog.nl nu is. In ieder geval heb ik al bijna een jaar van dit platform gebruik kunnen maken en het bevalt me prima. Het design is eenvoudig, maar wel mooi naar mijn smaak. Doordat ik labels kan toevoegen aan artikelen, kan ik de "gerelateerde artikelen" weglaten. De reactiefunctie was alleen wat ontoegankelijk, maar ik heb daar de laatste tijd ook geen klachten meer over gehoord, dus volgens mij gaat dat ook naar behoren. Eén ding weet ik zeker: ik ga niet meer terug naar web-log en dus is vandaag de eerste sterfdag van mijn eens zo fraaie internetdagboek.
 
In memoriam
 
Jespers weblog
23-08 2011 - 23-08 2012

3 opmerkingen:

 1. :) Ja blogspot is best wel leuk. Had ik ook ooit in een ver verleden, maar uiteindelijk ben ik weer gestopt met mijn weblog. Very very bad:P

  BeantwoordenVerwijderen
 2. reacties plaatsen is wel lastiger dan bij de vorige.....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een kwestie van slapende honden wakker maken?

  "De reactiefunctie was alleen wat ontoegankelijk, maar ik heb daar de laatste tijd ook geen klachten meer over gehoord, dus volgens mij gaat dat ook naar behoren."

  De witte: "reacties plaatsen is wel lastiger dan bij de vorige....."

  Ik ondervind trouwens geen moeilijkheden, want ik sta altijd onder m'n Google-account aangemeld, maar als je anoniem wilt posten, moet je volgens mij twee woorden overtypen of zo. Ik weet ook niet hoe ik dat beveiligingsmechanisme kan verwijderen, dus misschien kunnen jullie ook beter onder jullie Google-account reageren. ;)

  BeantwoordenVerwijderen

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: