28-07-2013

Der Unterhund

Luis verrast vriend, vijand en vooral zichzelf

Het is een bochtig baantje, de Hungaroring in de buurt van Boedapest. Door de hoge temperaturen op het Mickey Mouse-circuit wordt het materiaal zwaar op de proef gesteld, in het bijzonder de banden. Nee, erg hoog schatte het team van Mercedes zijn kansen op de overwinning niet in, ook al omdat ze de youngdrivertest, waarbij de overige teams de nieuwe Pirelli-banden mochten testen, noodgedwongen aan zich voorbij hadden moeten laten gaan. Desondanks pakte Luis weer eens de poleposition en zette hij die om in een overtuigende zege.

Toch weer Luis
Voor aanvang van het Grand Prix-weekend werden de teams van Red Bull en Renault de grootste kansen toegedicht. De Red Bulls gaan overal als de brandweer en de Renaults zijn in warme omstandigheden vaak niet te kloppen. Luis' pole komt dan ook als donderslag bij heldere hemel. Halverwege de laatste kwalificatiesessie leidt Fattle nog comfortabel, maar op Luis' laatste poging heeft hij geen antwoord. Zijn gezicht staat dan ook op onweer als hij erachter komt dat niet hij, maar Luis zijn vierde pole van het seizoen pakt. Dit had hij totaal niet verwacht. Luis is minstens zo verbaasd, hij is niet bepaald onder de indruk van zijn snelste rondje. Als derde mag de geplaagde Grosjean starten, ondanks een te flexibele wagenbodem. De titelpretendenten Alonso en Räikkönen waren slechts vijfde en zesde, achter Rosberg, terwijl Webber werd getreiterd door het ene na het andere technische defect, waardoor hij slechts als tiende mocht vertrekken, achter Massa, Ricciardo en Perez.

Underdogpositie
Ondanks de voorspoedige zaterdag wilde Luis zich nog niet rijk rekenen. De race zou immers een slijtageslag worden en dus ging het erom wie het best met de banden kon omgaan. Daar hadden de Mercedes' altijd de grootste moeite mee: niet voor niets leverden de zes eerdere polepositions maar twee zeges op. En dan kwamen die twee zeges ook nog eens terecht bij Rosberg, die sinds de Grand Prix van Maleisië overduidelijk de tweede coureur van het team was.

Rosberg valt terug
Bij de start liet Luis er in ieder geval geen gras over groeien. Hij kwam goed weg, in tegenstelling tot Fattle, die Grosjean en Rosberg naast zich ziet opduiken. Rosberg durft het bij het aanremmen voor de eerste bocht niet meteen op de spits durft te drijven en taait af. Daarna wordt hij om de oren gereden door Grosjean, die door Fattle de pas was afgesneden, en Alonso. Vervolgens raakt hij na een touché met Massa van de baan, waarna hij zich in de middenmoot terugvindt. Het zou ook niet meer goedkomen met de Finse Duitser.

Stoorzender
De top 3 rijdt in de openingsfase hard weg bij Alonso. Fattle volgt Luis als een schaduw en Grosjean wacht rustig zijn kansen af. De pitstops blijken ditmaal juist de redding te zijn voor Luis. Hij stop als eerste in de kopgroep en keert terug tot achter ex-teamgenootje Button. Op nieuwe banden is hij de McLaren echter gauw voorbij. Vervolgens stopt Fattle en ook hij komt achter de lange Brit terug op de baan. De grijze bolide blijkt echter een onneembare horde voor de drievoudig wereldkampioen, die door het oponthoud de aansluiting met Luis verliest. Grosjean verliest juist tijd doordat hij langer op versleten banden blijft doorrijden, maar hij heeft Fattle al gauw weer bijgehaald. In de achtergrond rukt Alonso op.

Button-train
Koploper is op dat moment Webber, die op een andere bandenstrategie zat dan de andere coureurs in de kopgroep. Pas na 22 rondjes haalt hij nieuwe banden en gaat hij op jacht naar Fattle, Grosjean en Alonso, die nog steeds gevangen achter Button zitten. Fattle, die bij een geflopte inhaalactie zijn voorvleugel had beschadigd, ziet pas in de 24e ronde kans zijn auto er definitief naast te zetten. De verbouwereerde Button moet ook Grosjean nog laten gaan. De First Lap Nutcase let echter niet goed op en rijdt onbeholpen tegen de Brit aan. Button wordt meteen ook nog gepasseerd door Alonso en gaat direct naar de pits voor nieuwe banden.

Strafbankje
Tot dat moment lijkt Grosjean nog een voorzichtige kanshebber voor de zege, maar zijn race gaat verloren als zijn team hem eerder dan gepland binnenroept voor zijn tweede pitstop. Door de vroege stop blijft hij Button voor, maar zit hij vast achter Massa. Toch weet hij de Braziliaan fraai buitenom te passeren, waarna hij op zevenmijlslaarzen bij de Ferrari wegloopt. Er verzamelen echter spoedig onweerswolken boven zijn hoofd: zijn acties op Button en Massa worden nog eens goed tegen het licht gehouden. Opmerkelijk genoeg krijgt Grosjean geen straf voor de botsing met Button, maar wel voor de inhaalactie op Massa, omdat hij daar met vier wielen van het circuit was gereden. Door de drivethroughpenalty valt hij vooraan weg.

Pitstops
Ondertussen gaat Luis fluitend aan kop, met een buffer van ruim tien seconden op Fattle, met Alonso en Webber daar kort achter. Räikkönen is voorzichtig naar voren gekomen en hij zit het trio van een afstandje op te jagen. Wat niemand weet, maar wel vermoedt, is dat de Fin op een andere pitstopstrategie zit. Kanshebber voor de zege is hij echter niet, want Luis komt bij zijn tweede stop pal voor de Lotus-coureur op de baan. Vervolgens neemt Luis Webber te grazen en duikt Alonso gauw de pits in, waarna zijn rol vooraan is uitgespeeld.

Strategie
Fattle komt bij zijn tweede stop opnieuw achter Button de baan op. Ditmaal is hij zijn kwelgeest gauw voorbij, maar desondanks is zijn achterstand op Luis weer verder opgelopen. Zelfs het verdedigen van de tweede plaats gaat een moeilijk verhaal worden. Räikkönen maakt inderdaad maar twee pitstops en doet daar zijn voordeel mee. Webber krijgt daarentegen bij zijn tweede pitstop de verkeerde banden gemonteerd en moet vanwege de twocompoundrule nog een derde keer naar de pits komen.

Slotoffensief
Luis' derde pitstop brengt de leiding weer in handen van de Red Bulls. Webber kan zijn tweede plek echter maar een paar bochten vasthouden, want hij wordt opnieuw door Luis in de derde bocht om de oren gereden. Fattle komt even later binnen voor zijn vierde setje banden, waardoor hij terugvalt tot achter Luis en Räikkönen. Met nog twaalf rondjes te gaan stopt Webber en hij stapt eindelijk over naar de zachte banden, waarmee hij in de slotfase nog even een paar kwalificatierondjes kon rijden. Het belooft een spannende slotfase te worden, maar de hoge verwachtingen worden niet ingelost: Webber komt niet meer in de buurt van Räikkönen en Fattle, die verbeten om de tweede plek strijden. Fattle doet in de slotfase een halfslachtige inhaalpoging en rijdt zichzelf bijna van de baan, waarna hij over de boordradio zijn beklag doet over zijn toekomstige teamgenoot.

Luis' eerste
Luis krijgt er niks van mee en wint zonder al te veel moeite zijn eerste race voor Mercedes. Daarmee verraste hij vriend en vijand. Hijzelf kon het ook niet echt geloven. Maar toch: hoelang kan Mercedes zich nog in de rol van de underdog manoeuvreren? In deze vorm zijn Luis en Mercedes de voornaamste uitdagers van Fattle. Räikkönen bleef de Red Bulls nog wel voor, in tegenstelling tot Alonso, die Grosjean maar net voor wist te blijven. Button en Perez sandwichten Massa en pakten eindelijk weer eens punten voor McLaren, terwijl Pastoor het eerste punt voor Williams pakte.

Bemoedigend
Voor Giedo van der Garde was de incidentrijke, doch saaie Hongaarse Grand Prix werkelijk waar een prachtrace: naast de Maroussia's versloeg hij ook teamgenootje Pic met gemak en werd veertiende. Een fraai resultaat, zeker nu Co Valainen zijn gezicht steeds vaker in de paddock laat zien. In ieder geval een goed moment om aan de vakantie te beginnen.

Naschrift: Grosjean kreeg voor zijn inhaalactie op Button nog een tijdstraf van twintig seconden aan de broek. Doordat hij een voorsprong van, jawel, 21 seconden had op de Brit, verloor hij er geen plaatsje mee.

3 opmerkingen:

  1. Mooi verslag, of ik naast je op de bank zat! 1puntje kan nog wel eens veranderen...dat van" toekomstige teammaat"..Alonso heeft zich gemeld bij RBR!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi verslag, of ik naast je op de bank zat! 1puntje kan nog wel eens veranderen...dat van" toekomstige teammaat"..Alonso heeft zich gemeld bij RBR!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik las het. Wel grappig: Räikkönen of Alonso als tweede coureur naast Fattle. Ik kan me dat van Alonso, die ook nog een contract heeft tot 2017, alleen totaal niet voorstellen. Goed, Ferrari bouwt al jaren zeer middelmatige bolides, maar ze gaan daar wel door het vuur voor hem. Bij Red Bull maken ze zijn KERS onklaar als hij systematisch sneller is dan Fattle.

    BeantwoordenVerwijderen

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: