04-10-2013

Verbeek

Hoewel het niveau niet al te hoog is, ben ik altijd benieuwd naar de ingezonden brieven in het gratis treinkrantje Metro. Ruimte om een standpunt uit te dragen en te verdedigen is er niet, dus blijft het vaak bij het spuien van ongefundeerde meningen, open deuren intrappen en ander landrottengekwek. Dat is soms ook best vermakelijk. Mijn aandacht gaat echter al snel uit naar de “Brief van de dag”, de enige inzending met nog een beetje niveau, zou je verwachten. Van de selectie van afgelopen woensdag snapte ik echter helemaal niks.

Krijn Schoonderwoerd probeert het in zijn brief op te nemen voor Gertjan Verbeek, de eigengereide trainer die vorige week opeens werd ontslagen bij voetbalclub AZ. Of gaf hij juist kritiek op de vaak norse en onvoorspelbare trainer? Ik werd er maar geen wijs uit. Het betoog springt van de hak op de tak en het is onduidelijk wat de schrijver precies probeert te vertellen. De mogelijkheid bestaat dat de originele brief veel uitgebreider was en dat de redactie er rigoureus in heeft zitten snoeien, maar die kans acht ik klein. Hieronder de brief en daaronder de brief met mijn commentaar erbij.
Dat wordt een fikse rekening voor AZ
Het is in de wereld volgens mij nog nooit voorgekomen dat een trainer ontslagen wordt na het winnen van de koploper. Ja, we kunnen niet allemaal Alex Ferguson, Arsene Wenger en Frank de Boer heten. Of het allemaal terecht is, ja meestal wel. Dat wordt weer een dure rekening voor AZ, omdat Gertjan Verbeek nog vastligt tot 2015. Misschien heeft Dirk Scheringa nog wel wat geld liggen om het contract van Gertjan Verbeek af te kopen? Ja eigengereid zijn, te vaak je eigen plan trekken en te weinig naar anderen luisteren. Jammer voor Gertjan Verbeek. Hij had een beter lot verdiend. Jammer dat dit allemaal niet goed gecommuniceerd is.
Dan nu het commentaar:
Het is in de wereld volgens mij nog nooit voorgekomen dat een trainer ontslagen wordt na het winnen van de koploper. Ja, we kunnen niet allemaal Alex Ferguson, Arsene Wenger en Frank de Boer heten.
Zou “en” niet “of” moeten zijn? Je kunt immers niet drie namen tegelijkertijd hebben. Maar welk punt wordt er gemaakt? Ferguson en Wenger zitten inderdaad al sinds mensenheugenis bij hun clubs, maar Verbeek zat eerder bij AZ dan De Boer bij het eerste elftal van Ajax.
Of het allemaal terecht is, ja meestal wel.
Is het meestal terecht dat we niet allemaal Alex Ferguson, Arsene Wenger of Frank de Boer heten? Daar kan ik niet zo veel mee. Of slaat “het allemaal” op het ontslag? Waarom is het dan zo raar opgeschreven?
Dat wordt weer een dure rekening voor AZ, omdat Gertjan Verbeek nog vastligt tot 2015. Misschien heeft Dirk Scheringa nog wel wat geld liggen om het contract van Gertjan Verbeek af te kopen?
Lijkt me sterk. Op dit moment is Dirk Scheringa bezig investeerders te vinden voor zijn bedrijf DS Factoring. Dus zelfs als hij al geld heeft, zal hij niet financieel willen bijspringen, nog los van het feit dat hij sinds het failliet van zijn DSB-bank niks meer met het reilen en zeilen de club te maken heeft gehad.
Ja eigengereid zijn, te vaak je eigen plan trekken en te weinig naar anderen luisteren. Jammer voor Gertjan Verbeek.
Is het jammer dat Gertjan Verbeek (er had wel een keer “hij” mogen staan) slachtoffer is geworden van zijn eigen karakter?
Hij had een beter lot verdiend.
Hij viel dus eigenlijk toch wel mee? Maar het ontslag was toch terecht, zoals eerder werd gesteld?
Jammer dat dit allemaal niet goed gecommuniceerd is.
Wat is er niet goed gecommuniceerd en waarom? De trainer wist toch dat hij ontslagen zou worden? Of wordt hiermee bedoeld dat de trainer niet eerder kreeg te horen dat er wrevel in de selectie was ontstaan? Dat is nu niet duidelijk.

Kortom: de brief is een verzameling zinnen zonder enige samenhang. Veel van deze kreten hadden veel verder uitgewerkt moeten worden om enige betekenis te krijgen. De vraag is dan ook of de brief in deze vorm gepubliceerd had mogen worden. Daarnaast vraag ik me af waarom veel weldoordachtere stukken als Rutte gaat zelf ook aan de lopende band vreemd en Brandweer is er om te helpen hoor niet werden uitgekozen als Brief van de dag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: