Het vijfde Tata Steel Chess Tournament loopt tegen zijn einde. Met nog vijf ronden te gaan is er tekening in de stand gekomen: wereldkampioen Magnus Carlsen staat weer aan kop. Toch begon de wat nors kijkende Noor helemaal niet goed aan het toernooi: de eerste drie partijen leverden hem maar één punt op en in de ronde daarna werd hij door Loek van Wely flink aan de tand gevoeld. De Nederlander produceerde echter een paar onbegrijpelijke zetten in tijdnood, waardoor Carlsen alsnog won. Daarna was de geest uit de fles en speelde de wereldkampioen weer zoals we van hem gewend zijn. Hij won vijf partijen achter elkaar en ligt zelfs op koers om zijn record van twee jaar geleden te evenaren of overtreffen. Dat hadden zelfs zijn grootste aanhangers niet kunnen voorspellen.
Carlsen wordt echter nog altijd op de voet gevolgd door generatiegenoten Wesley So, Maxime Vachier-Lagrave en Liren Ding. Tegenvallend is het optreden van Fabiano Caruana. De nummer twee van de wereld begon nog goed met twee overwinningen, maar daarna was de benzine op en ging het van kwaad tot erger: na twee benauwde remises moest hij twee nederlagen slikken. Vooral de nederlaag tegen Carlsen met wit moet hard zijn aangekomen. Ook “onze” Anish Giri kan zijn stempel op het toernooi niet drukken. Te veel remises, zoals gebruikelijk.
KID-kid Radzjabov verloor van zijn eigen opening en staat op 4½ uit 8. Afbeelding: Chessgames. |
De “oude” garde valt tegen. Een positieve uitzondering is Vassily Ivantsjoek (1969). De even vreemde als geniale Oekraïense grootmeester is weer terug van weggeweest. De manier waarop hij gehakt maakte van de Sicilianen van Van Wely en Vachier-Lagrave was indrukwekkend. Een nederlaag tegen een goed voorbereide So deed hem echter uit de kopgroep vallen.
Tegenvaller van het toernooi is Levon Aronian (1982). De voormalige nummer twee van de wereld, die in Wijk aan Zee eigenlijk altijd schittert, is geen schim van zichzelf. In geen enkele partij wist hij een vuist te maken en dat is toch wel erg schokkend te noemen. Wat mankeert hij?
Nog slechter doet “Look how baad you are” Jobava het. De creatieve Georgiër weet altijd een eigen draai aan de partij te geven, maar het lijkt erop dat hij zichzelf steeds een rad voor ogen draait. Als zijn openingsexperimenten niet in de soep lopen, dan drukt hij zelf wel op het zelfvernietigingsknopje. Met een score van 1½ uit 8 staat hij zelfs nog een halfje achter Loek van Wely, die goed schaakt tot het 16-metergebied en vervolgens met speelgoedhamers uithaalt. Gewonnen stellingen, gelijke stellingen, verloren stellingen: het maakt niet uit, het resultaat is doorgaans hetzelfde. Het afmaken van gewonnen stellingen is een structureel probleem geworden voor de Brabander.
Net als in de A-groep is het veld in de B-groep flink uit elkaar getrokken. Alleen was dat in de B-groep op voorhand al voorspeld. Hoogsteratinghouders Navara en Wei gaan nog altijd gelijk op met 6½ uit 8. Tegen dat geweld kunnen de Nederlanders niet op, al doen Robin van Kampen en Erwin l’Ami het niet onverdienstelijk in de subtop. Ronduit wisselvallig zijn David Klein en Anne Haast, die allebei op “min twee” staan. Ronduit slecht is het optreden van Jan Timman te noemen. De lijvige grootmeester gaat er nog altijd prat op dat hij in een grijs verleden even de nummer twee van de wereld was. Dat was in de tijd dat echte toppers als Carlsen en Giri nog niet uit hun ei gekropen waren. Anno 2015 staat de bijna-wereldkampioen uit de jaren 80 tweede van onderen in de B-groep van het vroegere Hoogovenstoernooi.
Kies-je-team-wedstrijd: de tussenstand
Bij de kies-je-team-wedstrijd is ook tekening in de stand gekomen. Koplopers zijn Daan en Jokim, maar hun voorsprong is gering. De aap heeft, net als vorig jaar, een aantal katten in de zak gekocht en staat onderaan.
1-2. Daan, Jokim 59½
3-4. Etienne, Pascal 58½
5. Yme 57½
6. David 57
7. Roland 56
8. Vincent 55½
9. Ashley 53½
10-11. Ewoud, Kasper 52
12. Robert 51
13. Lars 49½
14-15. Jarno, Aap 47
Dan nu de hoogtepunten van het toernooi, om te beginnen met een masterclass Siciliaans van Ivantsjoek:
De Pool Wojtaszek liet zich goed zien tegen de koplopers (al verloor hij weer van de rodelantaarndrager).
Carlsen kwam langzaam in vorm:
Een luchtig prakpartijtje van Ding op de clown van de A-groep:
Haast prakte Timman in een krachtig aanvalspartijtje. Twee ronden later wilde Michiels laten zien dat hij het beter kon dan de grootmeester:
Ook tegen Van Kampen liep Haast in de voorbereiding:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: