12-04-2015

BSG wint nipt van verzwakt Rotterdam

Na de even verrassende als gelukkige overwinning tegen HMC lonkte het kampioenschap. Winnen, al is het met het allerkleinste verschil, dat is het doel voor BSG in de slotfase van de KNSB-competitie. Tegen degradatiekandidaat Pathena Rotterdam deed BSG precies wat het moest doen en won met 6-4.

Naar rechts? Naar links? Hadden we niet toch naar rechts gemoeten? Het was nog een hele zoektocht voordat Brasserie Dylans was gevonden. Een paar jaar geleden had uit dergelijke taferelen kunnen worden afgeleid dat BSG was verdwaald in de meesterklasse, maar anno 2015 gaat die vlieger niet meer op: BSG was naar Rotterdam gekomen om de kampioenschapskansen levend te houden. Daartoe zou de thuisploeg moeten worden verslagen. En het liefst met grote cijfers, om het doelsaldo wat op te vijzelen. Doordat BSG dit seizoen nooit met meer dan 6-4 had gewonnen, had de grote concurrent Charlois anderhalf bordpunt meer. Dat speelde bovendien tegen het praktisch gedegradeerde Voerendaal. Kon stadsgenoot Pathena, dat aan één punt in de laatste twee ronden genoeg had om zich veilig te spelen, Charlois van dienst zijn?

Daar leek het aanvankelijk niet op: de thuisclub trad aan zonder Carlier. Ook verrassingswapen Koenin bleef in de hoge hoed opgeborgen. Desondanks kon het jeugdige Pathena BSG genoeg pijn doen. Dat was vooral aan de linkerkant van de speelzaal, waar de Rotterdammers met wit aan de liveborden speelden. Aan de andere kant van de zaal heerste BSG.

Zo trof FM Henk invaller Marc Schroeder, die al meteen begon met stukken te ruilen. Nadat er wat lichte stukken waren geruild, wilde hij ook dolgraag dames ruilen. Henk maakte mooi gebruik van de tempi die hem in de schoot werden geworpen en maakte de partij krachtig uit.

Heel anders verliep de partij van Frank tegen Frans Vreugdenhil, de andere Rotterdamse invaller. Na veel duw- en trekwerk won Frank de partij aan het kopbord. Eenzelfde soort overwinning boekte Li tegen jeugdtalent Alik Tikranian.

De Fransozen van Large en Behirder leverden ook de volle winst op: Large kreeg een enorme koningsaanval nadat Lekker Ding zich vergreep aan een pion op h4. Tien zetten later moest de Nederlands Kampioen van 1989 zich gewonnen geven tegen de in 1991 geboren toekomstige IM.
Behirder had het heel wat moeilijker tegen 23-voudig jeugdkampioen Anna-Maja Kazarian. De invaller aan BSG-zijde kwam in het middenspel minder te staan, maar wist voor de tijdcontrole terug te komen, waarna hij een lange partij won.

Dat waren dus vijf punten behaald met wit. Aan de andere kant van de zaal waren de witten eveneens in het voordeel. Zo waagde Ewood zich tegen Robby Kevlishvili weer eens aan het Siciliaans en vergat daarbij ...b7-b5 te doen, waarna hij passief stond, geen plan meer had en gebatst werd alsof hij er geen hout van kon. Misschien was hij zichzelf niet doordat zijn naam bij de uitzendingen verkeerd was ingevoerd, maar het resultaat was in ieder geval dat zijn minieme kans op een norm helemaal de papierversnipperaar in was gegaan.

Ook weinig plezier had Thomas van zijn zwartpartij tegen Martin Martens. Hij besloot à la Tiviakov het Scandinavisch te spelen. Ergens ging iets niet helemaal goed, want uiteindelijk werd zijn dame het halve bord over gejaagd, waarna zijn stelling ook niet meer om aan te gluren was.

Minder eenrichtingsverkeer was de partij van Ton tegen Johan Quist. Ton leek in het middenspel de overhand te krijgen, maar ergens ging er wat mis in de gruwelijk moeilijke afwikkelingen, waarna hij in een verloren eindspel terechtkwam. Ongeveer hetzelfde overkwam Lex tegen Michiel Besseling toen hij een aardig grapje dacht te zien. Door een detail kostte het hem een stuk in plaats van dat het hem een kwaliteit opleverde.

Winnaar van de dag was Robert, die tegen Marijn den Hartog de enige zwartzege van de middag liet noteren. Nadat hij in de opening aanvankelijk moest verdedigen, nam hij al snel het initiatief over, waarna hij een kwaliteit won en de partij met vaste hand uitschoof. Zodoende won BSG weer eens met 6-4, een resultaat dat goed genoeg was om over het kampioenschap te blijven dromen, maar wel schril afstak tegen de 7½-2½-zege van Charlois, dat nu drie bordpunten meer heeft. Over twee weken is de finale! Dan speelt BSG tegen SISSA (7), terwijl Charlois met LSG (4) moet zien af te rekenen.

Pathena Rotterdam (2193) - BSG (2338) 4-6
1. F Vreugdenhil (2011) - F Erwich f (2351) 0-1
2. R Kevlishvili f (2356) - E de Groote (2336) 1-0
3. A Tikranian (2176) - L Riemersma m (2432) 0-1
4. M Martens m (2412) - T Willemze m (2428) 1-0
5. R Kuijf m (2388) - La Ootes (2390) 0-1
6. M den Hartog (1993) - R Ris m (2444) 0-1
7. M Schroeder (1979) - H van der Poel f (2215) 0-1
8. J Quist f (2307) - T van der Heijden (2305) 1-0
9. AM Kazarian (2094) - J de Groote (2160) 0-1
10. M Besseling (2211) - A van Beek m (2320) 1-0

BSG 2 won met 6-2 van Caïssa 4 en zit daardoor in een vergelijkbare positie als het eerste: door een achterstand van 3 bordpunten moet het team hopen op een misstap van HSG tegen het tweede team van Caïssa-Eenhoorn, dat nu vierde staat.

9 opmerkingen:

 1. leuk verslag jesper gefeli nog 2200+virtueel nu?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt! Ja, ik heb nu virtueel 2204 of 2205 KNSB en 2168 FIDE. Vreugdedansje!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. nu nieuwe doelen stellingen in t schaken ;)
  ik wou je btw nog iets mailen ook nog een catalaans potje en 2andere partijen
  en k bed8 nog een idee niet relateerd aan je verslag enz bij reacties maar ik wou je deze line nog laten zien 1d4 a5 2Le3?! Ta6! 3Pc3 e6 4Dd2 De7 50-0-0 Da3 ik vond t grappig iiig

  VR

  BeantwoordenVerwijderen
 4. nieuwe doelen *stellen in t schaken ;) bedoel ik


  VR

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wow! Wat een geweldige posities voor BSG1 en 2. Bij het checken van de KNSB site was ik verbaasd over de prachtige uitgangspositie die jullie bezitten. Natuurlijk weten we van een paar jaar terug dat LSG in de laatste ronde te verslaan is, maar de kans dat jullie meer bordpunten pakken dan zij in deze wedstrijd is zeker aanwezig! Hoe dan ook hoop ik dat jullie er weer een spannende strijd van maken eind april, al vrees ik dat de spelers van het tweede elders spelen zullen..

  Vanuit Frankrijk probeer ik jullie iig te volgen B-)!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. (ik vergelijk LSG in dit geval, als de tegenstander van jullie concurrent, met jullie tegenstander, voor de duidelijkheid)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Beide teams zitten in dezelfde positie: slechter doelsaldo, maar de concurrent moet tegen een op papier sterkere tegenstander. Ik denk dat we heel blij mogen zijn als een van beide teams kampioen wordt. Wie weet perst het eerste er weer net zo'n Houdini-act uit als vroeger, toen we nog tegen degradatie vochten. ;)
  We gaan het zaterdag in ieder geval zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. bsg 1 en bsg 2 moeten allebei kampioen worden en hoofd heeft er aan bijgedragen

  BeantwoordenVerwijderen
 9. hmm sorry voor men nonreactie het zijn mooie uitgangsposities waar je van kan dromen zevenaar dreigt helaas de degraderen uit de 3eklasse....

  BeantwoordenVerwijderen

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: