23-01-2016

Terugblik op 9 jaar Formule 1-verslagen VI

Na de grote reglementswijzigingen in de jaren ervoor, bleven de regels in 2012 redelijk stabiel. Hoewel het jaar vooral om de vogelbekdierneuzen bekendstaat, was de grootste reglementsverandering het verbieden van de geblazen diffusor. Het betekende dat Red Bull zijn voorsprong op de rest kwijtraakte, waardoor het seizoen aanvankelijk totaal onvoorspelbaar was. Zo wonnen Rosberg en Pastoor prompt een race en was Pérez er heel dichtbij.
De constante factor van het seizoen was Fernando Alonso, die halverwege het seizoen fier aan kop ging. Achter hem was het een drukte van jewelste. Webber (!), Fattle, Luis en Räikkönen waren het er nog niet over eens wie Alonso’s voornaamste uitdager moest worden. Maar toen was er Grosjean…


Button wint met overmacht in België
De Formule 1 is weer uit zijn zomerslaap ontwaakt. Dit weekend werd er op Spa-Francorchamps afgetrapt voor de tweede helft van het seizoen, die uit negen zware Grand Prixs zal bestaan. Klassementsleider is Alonso. Vriend en vijand zijn het erover eens dat de Ferrari-coureur tot dusver veruit de beste indruk heeft achtergelaten, getuige zijn niet onaanzienlijke voorsprong in zijn matige bolide. De concurrentie was veel wisselvalliger: Webber, ooit het toonbeeld van consistentie, kwam de laatste races niet uit de verf. Teamgenoot Fattle heeft niet zijn gelukkigste seizoen en zit slecht in zijn vel. Räikkönen is vaak snel, maar slaagt er niet in races te winnen. En Luis dan? Die won de laatste race voor de zomerstop en nam dus wat momentum mee, dus misschien kon hij nog uitgroeien tot de voornaamste uitdager van Alonso, zeker als hij de steun kreeg van teamgenoot Button. Van hem werd niets meer verwacht, zo ver stond hij achter in het kampioenschap.

Luis kon niet aan Buttons tempo tippen en dus twitterde hij maar de telemetriegegevens de wereld in. Afbeelding: BBC.
Dat de lange Brit daar zelf anders over dacht, bleek al snel. In de droge kwalificatiesessie zet hij overtuigend de snelste tijd neer. Voor Sauber is de kwalificatie een feest: Co Biaggi start als tweede, Pérez als vierde. Op zondagmiddag is die feestelijke stemming al snel vergaan. Op de startopstelling begint Co Biaggi's auto onheilspellend te roken: de remmen raken oververhit. Misschien is dat de verklaring voor zijn slechte start. Vanaf de zesde plaats maakt Pastoor overduidelijk een jumpstart en rukt op naar de derde plek, achter Button en Räikkönen, als het nog voor de eerste bocht helemaal misgaat. Grosjean zwalkt plotseling de baan over en rijdt Luis klem. Nog voordat Diederik Samsom er een opmerking over kan maken, klapt de McLaren op de Renault en nemen ze Alonso en Pérez mee. Wonder boven wonder kan Co Biaggi nog doorrijden en is er niemand gewond geraakt.

Binnen een fractie van een seconde werden vier bolides tot schroot gereden. Afbeelding: The Telegraph.
De stand is behoorlijk door elkaar gehusseld als de safetycar de baan op komt. De Force India's liggen keurig derde en vierde, voor Shoeface, die vanaf de dertiende plek was gestart. De Red Bulls zijn in de chaos van de eerste bocht nog tot achter de Toro Rosso's teruggevallen. Ondertussen melden Co Biaggi en Pastoor zich bij hun team om de schade bij de start te repareren. Voor laatstgenoemde zit de race er direct na de herstart alweer op, na een zoveelste botsing.

Pastoor deed in de race werkelijk waar alles fout wat hij fout kon doen. Afbeelding: GP Update.
Vooraan loopt Button meteen hard weg bij Räikkönen, die geen goed tempo rijdt en zelfs door Hülkenberg wordt gepasseerd. Minder vergaat het de tweede Force India: DRS'ta wordt op topsnelheid door Shoeface ingehaald. De Red Bulls hebben moeite om zich naar voren te knokken. Webber komt vanwege zijn lage topsnelheid maar niet voorbij Senna. Gek genoeg lukt dat Fattle, die zijn teammaatje hardhandig passeert, even later wel. Terwijl Webber samen met de steeds verder terugvallende Räikkönen nieuwe banden laat omleggen, rukt Fattle steeds verder op. Met de pitstops in aantocht nadert hij Shoeface, die dan tweede ligt. Button leidt soeverein.

De koplopers besluiten pas laat te stoppen. Wel is het duidelijk dat Fattles banden in betere conditie verkeren dan die van Shoeface. Juist op het moment dat Shoeface wordt ingehaald, gaat hij naar de pits en snijdt hij Fattle af. Fattle kan er nog net langs, rijdt nog een paar rondjes door en komt na zijn stop voor Shoeface op de baan.

Shoeface kon de snelste man op de baan niet lang achter zich houden. Afbeelding: F1 Fanatic.
Na de eerste serie pitstops ligt Button eerste, ver voor Räikkönen, Hülkenberg, Webber en Massa, die in tegenstelling tot hem nog een tweede keer banden zullen wisselen. Fattle ligt zesde en hoeft ook niet meer naar de pits. Op nieuwe banden passeert hij Massa en hengelt hij Webber binnen, om na de tweede serie pitstops op te rukken naar de tweede plaats.

Achter hem ontstaat een leuk gevecht tussen Shoeface, die maar één pitstop wenst te maken, en Räikkönen. De Fin is duidelijk sneller, maar hij komt de Duitser op het rechte stuk maar niet voorbij. Een gedurfde inhaalactie achterop het circuit wordt een paar bochten later weer ongedaan gemaakt door een DRS-induced overtake. Räikkönen beseft dat er meer voor nodig is om de ereburger van Spa in te halen. Hij verzamelt al zijn moed en zet zijn wagen er in de buitenbocht van de Eau Rouge naast. Shoeface moet van het gas en is gezien. Vervolgens haalt Hülkenberg hem in en besluit Mercedes dat de conservatieve bandentactiek niet goed heeft uitgepakt: Shoeface en Rosberg krijgen met nog tien ronden te gaan nieuwe banden. Shoeface valt terug naar de zevende plaats, waar hij, ondanks het gemis van zijn zesde versnelling, ook tot aan de finish blijft rijden. Rosberg, die het hele weekend al niet uit de verf kwam, valt terug tot buiten de punten.

Webber kwam geen barkruk voorbij en finishte de race als zesde, waar hij in het kampioenschap ook zou eindigen. Afbeelding: Formule 1.
Eenmaal verlost van Shoeface kan Räikkönen nog jacht maken op de tweede plek van Fattle, maar de Fin heeft KERS-problemen en vormt geen bedreiging meer. Bij Webber lukt weinig: door een verkeerd getimede pitstop ligt hij nog steeds achter de briljant rijdende Hülkenberg (de twee kwamen in dezelfde ronde naar de pits) en wordt hij tot overmaat van ramp ook gepasseerd door Massa, die uit het niets naar een vijfde plaats rijdt.

Achter Shoeface is er nog een leuk gevecht om de achtste plaats, waar de Toro Rosso's Senna aan de tand voelen. De Braziliaan heeft in de slotfase geen banden meer over en kan zodoende een puntenfinish op zijn buik schrijven, al heeft hij nog wel de eer om na zijn late pitstop de snelste raceronde te rijden. Uiteindelijk finisht Vergne als achtste en Ricciardo als negende, waarmee de debutanten voor het eerst in maanden weer punten scoorden voor het geplaagde Toro Rosso. DRS'ta pakt het laatste punt, voor Rosberg en Senna. Een gebroken Co Biaggi komt als laatste binnen van de gevestigde orde, maar nog wel ruim voor de achterhoedebakken. Bij Caterham was de stemming bedrukt: de groene bolides werden zelfs door de Toro Rosso's op een ronde gezet en dat doet pijn. Petrov doet het nog naar behoren met een veertiende plaats, maar Co Valainen zal vanavond heel slecht slapen: na twee domme uitglijders kon hij de HRT van De la Rosa nog net verslaan, maar eindigde hij achter de Maroesja's, die het in de slotfase behoorlijk met elkaar aan de stok hadden. Uiteindelijk versloeg Glock zijn onervaren teammaat.

Caterham raakte de aansluiting met de middenmoot volledig kwijt en dat was het begin van het einde voor het team. Afbeelding: Formule 1.
Ogenschijnlijk zonder moeite wint Button de Grote Prijs van België. Fattle wordt knap tweede, een resultaat waar hij na zijn tiende startplaats waarschijnlijk geen rekening mee had gehouden. Räikkönen bleef in de race verrassend ver verwijderd van de zege. In dat opzicht kon hij nog best tevreden zijn met de derde plek, maar de vraag blijft wanneer hij nou eindelijk een keer gaat winnen. Al met al was Fattle de winnaar van het weekend: door Alonso's misfortuin liep hij achttien punten in op de Spanjaard. Het verschil tussen hem en Alonso is nu teruggebracht tot 24 WK-punten, minder dan een Grand Prix-zege. Webber en Räikkönen liggen slechts acht en negen punten achter Fattle en zijn ook nog kanshebber. Zelfs het McLaren-duo, dat de laatste races won, is niet gezien. De titelstrijd is dus weer helemaal opengebroken, met dank aan Grosjean.

Rondetabel van de race.

Jespers weblog, 02-09 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: