25-07-2016

Erdogan in Nederland

Wij lompe, botte Nederlanders. Wij denken anderen altijd de maat te moeten nemen. We hebben onze mond altijd vol van vrijheid van meningsuiting, maar ondertussen hebben we zelf ook enorm lange tenen.

Afgelopen week was het Leiden Chess Tournament aan de gang. De dagverslagen op de site werden verzorgd door Jan Bey. Het verslag was via schaaksite aangeprezen en onderbewust verwacht je er dan net wat meer van. Meestal doen schaakverslagen me weinig. Ze zijn vaak saai geschreven, zonder humor erin, maar dit keer kreeg ik er echt kromme tenen van. Het verslag begon namelijk zo:
‘Taalgrappen’ zijn Beyna altijd leuk. Dat wil zeggen, met uitzondering dat als je als scribent (twee keer als, hmm..) een uitglijertje maakt of de grap die je maakt niet te begrijpen is. Zo probeerde ik gisteren in mijn dagverslag GM Postny te citeren, maar ik begreep de post niet. Hup, meteen alweer een voorbeeld van zo’n taalgrapje.
Het deed me denken aan een aflevering van het programma Take me out, een programma waarin doorgaans een of ander kansloos type door een panel van dertig zeer kritische dames werd weggestemd. Ooit was er ene Sander, die al werd weggestemd voordat hij een woord had gezegd. Nadat hij was afgedropen vertelde hij dat hij het jammer vond dat hij door iedereen was afgewezen, omdat hij wel een goed gevoel voor humor had. Achteloos schudde hij de volgende dijenkletsers uit zijn mouw:
Ik heb mijn trein gemist, ik denk dat ik maar naar Schiphol.
George vertelde een grap maar ik snapte de clou nie.
Het wordt laat dus ik denk dat ik maar bij Brad pit.
Vanwege de niet al te vleiende associatie besloot ik maar een reactie achter te laten:
Hou die taal”grappen” in het vervolg maar voor je. Dit is echt te pijnlijk.
Later die dag kreeg ik een mailtje terug.
Hi  , your account with username "Hondekop" has been blocked.
Daarmee werd Hondekop er een in een lange rij van geblokkeerde accounts. Iedereen die ooit een iets te bijdehante opmerking heeft gemaakt, heeft dat met verlies van zijn account moeten bekopen. Ik begrijp best dat sites liever alleen maar positieve reacties krijgen, maar juist van de kritische geluiden valt veel te leren. Als iets goed is, dan moet je dat kunnen zeggen, maar als iets niet goed is toch ook? Zelf zou ik ook graag wat meer feedback op mijn eigen stukken willen krijgen.

Los daarvan is het blokkeren van een account bij het minste of geringste een erg zware maatregel. Een waarschuwing geven of de reactie verwijderen kan immers ook. Ieder mens heeft scherpe randjes en het moet niet zo zijn dat mensen een onwelgevallige mening maar voor zich houden omdat ze bang zijn dat ze geband worden. Discussies van GeenStijl-niveau komen niet voor op schaaksite, al was het maar omdat er sowieso weinig wordt gereageerd. Kennelijk ben je alleen welkom als je met twee woorden blaft en netjes een pootje geeft en dat is niet iets waar schaaksite trots op zou moeten zijn. Erdogan is ook in Nederland.

2 opmerkingen:

  1. Best tenenkrommend dat je niet eens zo'n softe uitspraak (meer) mag doen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tenenkrommend is inderdaad wel de toepasselijke beschrijving, schuine Pinda.

      Verwijderen

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: