04-07-2016

Minder teams, meer spektakel

Tikkie breed, terug naar de keeper, eindeloos rondspelen op de eigen helft: op het Europees Kampioenschap Voetbal in Frankrijk wordt geen reclame gemaakt voor de sport. De wedstrijden zijn bijna zonder uitzondering slaapverwekkend en dat komt omdat er te veel landen meedoen. Kwantiteit over kwaliteit: dit keer zijn 24 in plaats van de gebruikelijke 16 landen van de partij en het resultaat daarvan is op het veld terug te zien. Iedereen is bang om te verliezen en gescoord wordt er nauwelijks.

Als Nederlander is een beetje nederigheid wel op zijn plaats, want Oranje zit niet eens bij de minst slechte 24 van Europa. Het Nederlands Elftal bleef in de middenmoot steken in een poule met IJsland, Turkije en Tsjechië. Laatstgenoemde ploegen lagen er al in de poulefase uit, wat doet vermoeden dat Oranje op het EK ook niets maar ook niets te zoeken had. Het is allemaal de schuld van Guus Hiddink, die bij zijn aanstelling vol bravoure aankondigde beter spel aan dezelfde resultaten als onder Van Gaal te koppelen. Uiteindelijk bleef het slechte spel behouden en vielen de resultaten steeds slechter uit. Zijn Blinde opvolger kon het tij vervolgens niet meer keren. Hopelijk kan de Gouden Generatie op het WK in 2018 weer schitteren, maar dat is nog ver weg.

Het EK zit er in ieder geval alweer bijna op. De finish is in zicht en grappig genoeg beginnen de wedstrijden nu leuker te worden. Nadat de wedstrijden in de poulefase vooral in 0-0, 1-0 of 1-1 eindigden, sloeg de vlam in de knock-outfase wel zo nu en dan in de pan. Juist op het moment dat de teams beter aan elkaar gewaagd raakten, werd er meer gescoord:

In de knock-outfase werd meer gescoord dan in de poulefase.
Zo baarde België opzien door in de achtste finale de Hongaren met 4-0 in de pan te hakken, terwijl Duitsland met 3-0 van het doorgaans stugge Slowakije won. Desondanks waren er nog genoeg saaie wedstrijden.

Zo waren de kwartfinalewedstrijden Polen - Portugal en Duitsland - Italië het aanzien nauwelijks waard. Het verschil was dat Polen en Portugal wel scherp waren vanaf elf meter. Een misser van Bwasjtsjikovski werd het land aan de Oostzee meteen fataal. Heel wat meer slippertjes permitteerden Italië en Duitsland zich. Vooral de Italiaanse bondscoach zal nog wel een hele strontkar over zich heen hebben gekregen vanwege zijn "briljante" Van Gaal-achtige wissel. Hij bracht vlak voor tijd Zaza in, die het vervolgens presteerde om de strafschop over te schieten. De Duitsers staken de helpende hand toe in de persoon van de verongelijkte Müller, die zijn woede en frustratie omzette in een slap rollertje. Vervolgens schoot Ösill op de paal en kwam Italië al bijna op matchpoint. De in Nederland bekende ijdeltuit Pellè presteerde het om een halve meter naast te schieten. Vervolgens knalde Bonucci ook op de paal en wist Zwijnstijger de bal als een Seedorf over te schieten. Met meer geluk dan wijsheid stapte Duitsland na 18 strafschoppen als winnaar van het veld, maar wat een klucht...

België - Whales. Afbeelding: Twitter.
Heel wat leuker waren de andere twee wedstrijden. Zo speelde België tegen de streek in het zuidwesten van het Verdeelde Koninkrijk. Een makkelijke indeling en al na een kwartier zaten de zuiderburen op rozen: 1-0 voor, terwijl Wales alweer drie gele kaarten te pakken had. Wat daarna gebeurde is echter moeilijk te bevatten. Wales begon slimmere overtredingen te maken (of de scheidsrechter had geen zin meer om voor ieder wissewasje naar zijn borstzak te grijpen) en drong België terug. Of België liet zich terugdringen, waarschijnlijk hopend op een counter. Het kwam er niet van, want al gauw zette Wales het veldoverwicht om in de gelijkmaker. De manier daarop was tekenend voor de wedstrijd. Bij een corner stonden de spelers van België en Wales op een hoopje. Een Belg liet zich uit het hoopje drukken, waarna een pipo van Wales vrij kwam te staan en hard raak kon schieten. In de tweede helft ging het van kwaad tot erger voor de Rode Duivels, die uiteindelijk met 3-1 verloren in Rijsel.

Tot slot liet Frankrijk zien hoe je IJsland aanpakt. Nadat de vulkaaneilandbewoners ook Engeland aan de zegekar hadden gebonden, werden ze door het gastland volkomen vernederd. Na 45 minuten eenrichtingsverkeer stond Frankrijk met 4-0 voor en gingen in IJsland de TV's uit en de gordijnen open. Na rust kwam IJsland nog terug naar 5-2, maar het was too little too late.

Woensdag en donderdag worden de halve finales gespeeld. Overmorgen speelt het ontiegelijk saaie Portugal tegen Wales en de dag erna is de topper Duitsland - Frankrijk. Iets om naar uit te kijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: