08-12-2011

Zuid-Europa speelt de bal rond

Omkoping of protest?

"Ajax verliest en is uitgeschakeld", kopte de NOS. In een volledig kritiekloos artikel werd de teleurstellende Championsleague-avond beschreven. Ajax verloor met 0-3 van Real Madrid en doordat Olympique Lyonnais met 1-7 won van Dinamo Zagreb, gingen de Fransen alsnog door. "Kan gebeuren", leek de teneur van het artikel te zijn, maar dat was wel erg naïef.

Ajax begon met een veilige marge aan het laatste groepsduel. Wel speelde Ajax tegen het ongenaakbare Real Madrid, maar het was de laatste wedstrijd en Ajax speelde thuis. Misschien kregen ze wel een "gentleman's draw", waarmee ze door waren, want ze stonden een zege voor op Lyon, dat tegen Dinamo Zagreb, de kneus uit de poule speelde:
1.Real Madrid  15 16-2
2.Ajax      8 6-3
3.Olympique Lyon 5 2-6
4.Dinamo Zagreb 0 2-15

Lyon moest dus nog een verschil van zeven doelpunten wegwerken in de laatste wedstrijd en bovendien speelden de Fransen uit. Niet dat dat heel veel hoefde uit te maken, want Zagreb had al z'n wedstrijden verloren. Tegen Real Madrid bleef de schade beperkt tot 0-1, tegen Ajax verloren ze met 0-2. Daarnaast had Lyon in de vijf voorrondewedstrijden slechts twee keer gescoord: thuis tegen Zagreb. Een monsterscore tegen de koploper van Kroatië behoorde dus niet tot de verwachting.

Al met al waren Lyon en Ajax heel erg gewaagd aan elkaar. De onderlinge duels eindigden in 0-0, dus een felle strijd om de tweede plaats, die in feite net zo lucratief is als de groepswinst, en de derde plaats, die goed is voor een veel lager aangeschreven Europaleague-toernooi, lag in het verschiet. Maar het was duidelijk: Ajax was favoriet.

Toch was het maar de vraag of Ajax zich op eigen kracht zou plaatsen. Vorig seizoen verloor het met Jol nog met 2-0 en 0-4. Onder De Boer werd dit jaar in Madrid met 3-0 verloren. Zou "De Koninklijke", dat overmorgen de kraker tegen Barcelona speelt, zich inhouden? Kansen kwamen er uiteindelijk ook, maar niet nadat het B-team van Madrid al een keer gescoord had. Iets met een buitenspelval en ene Callejon die Verfmeer in alle rust een panna kon verkopen. Daarna mocht Ajax het proberen, maar ze werden tegengewerkt door de grensrechter, die tot tweemaal toe een treffer weigerde op te nemen in de administratie. Mourinho moest toezien hoe zijn landgenoot een grotere stempel op de wedstrijd drukte dan hijzelf. Vlak voor rust werd het nog 0-2, doordat Blind zijn naam eer aan deed, maar doordat Zagreb-Lyon nog 1-1 stond, zal de thee in de Ajaxkleedkamer nog wel te nassen zijn geweest.

In de tweede helft ging het van kwaad tot erger. Niet zozeer in Amsterdam, maar wel in Zagreb. De thuisploeg, die met tien man was komen te staan, legde in de tweede helft de rode loper uit naar hun doel. Grijnzend werden de tegentreffers in ontvangst genomen. Binnen de kortste keren stond het 1-4 voor het B-team van Lyon en was Ajax in de gevarenzone gekomen.

Terwijl in Zagreb de doelpunten als rijpe appels vielen, kreeg Ajax niet erg veel meer voor elkaar. Waar Lyon na de 1-7 het wel voor gezien hield, kreeg Ajax in de blessuretijd nog de 0-3 om de oren. Dat kon er ook nog wel bij.

Bij Ajax duurde het nog wel even voordat ze erachter kwamen dat Zagreb ze een oor had aangenaaid door er wel erg nadrukkelijk met de pet naar te gooien. Je vraagt je af waar Ajax dit aan te danken had. Was het een samenzwering van de Zuid-Europese landen, die elkaar mooi de bal toespeelden? Was er sprake van omkoping? Of wilden de hoge heren Olympique Lyonnais per se in de Championsleague houden ten koste van Ajax?

In ieder geval krijgt het verhaal nog een staartje, want de wedstrijd wordt onderzocht, maar waarschijnlijk schiet Ajax er niks mee op. "Hadden ze maar niet moeten verliezen", roepen de Feijenoord-, PSV- en FC Utrecht-supporters dan. Natuurlijk had Ajax de ellende voor een deel aan zichzelf te wijten, maar als de twee doelpunten niet waren afgekeurd, had de wedstrijd er ook heel anders uitgezien. Helaas is het Ajax maar niet gegund om te scoren tegen (misschien wel) de sterkste ploeg ter wereld. Qua spel was een remise niet onverdiend geweest en De Boer had het idee dat een 2-2 een reëel resultaat was. Dat zat er niet in, waardoor Ajax door de "omkoping" zelfs nog naast het Championsleague-ticket greep. Of zat het anders?

Bij Zagreb kostte de oorwassing trainer Jurcic namelijk zijn baan. Het publiek was namelijk niet zo blij met de grote nederlaag en het bestuur pruimde het ook niet. De trainer stamelde over "problemen in de kleedkamer". Misschien was de tweede helft tegen Lyon ook wel een statement van de spelers, door min of meer te staken.  Voor Ajax kwam die staking dan op een wel erg ongelukkig moment, want achteraf kostte het het team dus de felbegeerde plaats in de knock-outfase van Championsleague, waar het team al sinds 2006 niet meer in heeft gespeeld.

Komende tijd weten we waarschijnlijk meer over de toedracht. Was er sprake van omkoping, of werd Ajax gewoon de dupe van een rebellerend team? Eigenlijk wel jammer als het zo is, want "omkoping" klinkt veel interessanter. Maar het blijft een schandalig stukje competitievervalsing!

3 opmerkingen:

 1. Het is inderdaad te belachelijk voor woorden. Lyon geloofde er zelf ook al niet meer in. En dit is de zoveelste keer dat Ajax door gekut door zo'n grensrechter een oor aan genaaid wordt. Fans van FC Twente vonden het ook maar al te leuk dat Lyon het zo kado kreeg, maar als er 1 ploeg is geweest die beslissingen van de scheidsrechters mee heeft, dat zijn zij het wel. Stelletje hypocrieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helemaal de Twentefans vergeten. :P Sommige mensen zijn gewoon graag fan van ploegen die bij de scheidsrechter horen... Maar wel flauw van ze, want ik ben toch ook blij als Twente het goed doet in Europa? Ajax probeert toch ook het Europaleague-plekje van FC Twente van volgend jaar veilig te stellen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja inderdaad. Het zijn natuurlijk de 'fans' van andere clubs die elke keer weer gefrustreerd worden van het slechte voetbal van hun club (Utrecht) of dat het een club is die nog bestaat dankzij de gemeente en bestaat uit debielen (PSV) of andere mensen die altijd jaloers zijn op Ajax. Doordat Ajax eruit ligt, kunnen ze weer hun gal spuwen. Wel jammer, CL levert veel meer op, terwijl Ajax na 2 wedstrijden er hoogstwaarschijnlijk uitligt. Hoewel ze in de EL ook nog een paar zeer sterke team kunnen tegenkomen.
  Maar om toch met een vrolijke noot te eindigen: Nog maar 8 punten achter AZ!

  BeantwoordenVerwijderen

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: