09-02-2014

Midseason-slump voor BSG

BSG niet hard genoeg

BSG is misschien wel het minst succesvolle schaakteam in de meesterklasse van de afgelopen jaren. Van de 23 wedstrijden die BSG er vanaf de zomer 2011 speelde, won het er zeven, speelde het twee keer gelijk en verloor het veertien keer. Opmerkelijk genoeg is ieder jaar dezelfde tendens te ontdekken: BSG begint het seizoen goed, zakt daarna flink weg, om vervolgens met een eindsprint het vege lijf te redden. Op dit moment is de competitie halverwege en dus kon er van BSG weinig verwacht worden. Angstgegner Voerendaal was in Klimmen met 6½-3½ te sterk.

Voerendaal beleeft niet zijn makkelijkste seizoen in de meesterklasse. Nederlagen tegen de koplopers En Passant en LSG, alsmede een nederlaag tegen HMC, deden de kampioen van twee seizoenen geleden naar de negende plaats op de ranglijst zakken. Gelukkig kwam BSG weer eens op bezoek. In de onderlinge duels kwamen de Bussumers er nooit aan te pas: in het seizoen 2008-2009 werd het 7-3, in 2012 7½-2½ en later dat jaar opnieuw 7-3 voor de Limburgers. Het heeft met de speelstijl te maken. Bijna zonder uitzonderingen houden de spelers van Voerendaal er rare, obscure systemen op na. Slap, saai, weinig inspirerend, zo typeren wij hun spel. Maar in Duitsland, het brongebied van de meeste spelers van Voerendaal, is zoiets heel normaal. Iedereen speelt daar als een eenheidsworst en kennelijk heeft BSG daar geen goed medicijn tegen. Keer op keer liep BSG zich stuk op het stugge en uiterst solide spel en dat gebeurde ook nu weer.

Nou moet er wel bij vermeld worden dat BSG met een invaller speelde: Large vloog daags na de wedstrijd tegen HMC naar Upside-Down voor een stage, terwijl Lange Alexander ook nog niet mee kon doen. Dus moest er een invaller komen en die werd in de persoon van Rein Brouwer gevonden. Een zeer solide speler, maar hij had wel als eerste een nul te pakken. In iets van wat ooit als een Siciliaanse partij was begonnen, stond hij wel goed, totdat Christian Brown met een trucje een pion won, waarna de zaken langzaam maar zeker uit de klauwen liepen.

Ondertussen had Ton een correcte remise tegen de zeer correcte Oscar Lemmers gespeeld. Inclusief de remise van Grote Beer tegen Daniël Huisrat in de vooruitgespeelde partij was de stand 2-1 voor Voerendaal. Thomas Willemze scoorde de gelijkmaker. Na een ongelukkige start van 0 uit 3 scoorde hij op fraaie wijze zijn eerste punt in Bussumse dienst. Tegenstander Johannes Mundorf kreeg in het Frans werkelijk waar alle hoeken van het schaakbord te zien. De partijbespreking na afloop in het restaurant was het educatieve hoogtepunt van de dag.

Minder voorspoedig verliep de wedstrijd aan de overige liveborden. Ris the Wiz stond tegen Christian Seal op het randje van verlies in het toreneindspel. Tot overmaat van ramp verloor Li Ri in de tijdnoodfase de partij van Felix Levin, na eerder in de partij (in goed overleg) een remiseaanbod naast zich neer te hebben gelegd. En dan had je nog Ewood, die volledig uit vorm is. Tegenstander Andrey Orlov deed eigenlijk maar wat in de opening en kreeg een flinke aanval op zijn dak. Maar uiteindelijk kwam de h-lijn die Ewood opende alleen zwart ten goede en dus kreeg hijzelf een vieze nul te slikken. Dat waren dus twee volledig onnodige nederlagen. Een kwestie van niet hard genoeg zijn.

Daar stond wel tegenover dat Robert de remisehaven wist binnen te varen. Pas na 105 zware zetten had hij zijn (voor vorig seizoen) gebruikelijke remise te pakken. Ondertussen had FM Henk kansloos verloren en was de wedstrijd gelopen. Henk speelde, net als twee jaar geleden, tegen Thomas Trella. Een beetje beteuterd merkte hij op dat hij het destijds beter had aangepakt. Nu werd hij met een stel hangende pionnen opgezadeld en werd hij geduldig van het bord gemanoeuvreerd.

Van de remise van Frank tegen Patrick Driessens heb ik helaas weinig gezien, ook omdat ikzelf met een lange partij bezig was. Op een onnavolgbare manier probeerde ik het in de opening verworven voordeel van het loperpaar te verzilveren, waarna de evaluatie van de stelling ongetwijfeld nog een aantal keer volledig omdraaide. Uiteindelijk stelde Ivo Wantola maar remise voor.

Zo eindigde de wedstrijd dus in een 6½-3½-overwinning voor Voerendaal. BSG was niet scherp en niet slim genoeg om een positief resultaat te behalen. Het team miste toch een beetje de rust voor de kool en dat onderscheidt de kampioenen van de huis-tuin-en-keukenschakers. Als dat over vier weken, tegen kampioen En Passant, maar goed gaat. 

Voerendaal (2400) BSG (2317) 6½-3½
1. D Hausrath g (2526) - A Berelowitsch g (2539) ½-½
2. C Seal m (2476) - R Ris m (2409) ½-½
3. A Orlov g (2511) - E de Groote (2367) 1-0
4. F Levin g (2473) - L Riemersma m (2423) 1-0
5. J Mundorf (2233) - T Willemze m (2400) 0-1
6. P Driessens f (2320) - F Erwich f (2315) ½-½
7. O Lemmers m (2377) - T van der Heijden (2292) ½-½
8. T Trella m (2398) - H van der Poel f (2227) 1-0
9. I Wantola f (2351) - J de Groote (2182) ½-½
10. C Braun m (2338) - R Brouwer (2016) 1-0

2 opmerkingen:

  1. Met jou knappe remise toch het beste resultaat van de laatste jaren!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tja, twee keer 7-3, een keer 7½-2½ en nu 6½-3½. De stijgende lijn is onmiskenbaar. Maar opnieuw een nederlaag. Tegen de voormalige nummer negen nog wel...

    BeantwoordenVerwijderen

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: