21-02-2014

Wereldproblematiek / Een reactie op Dhr. Zgreivvaud

Afbeelding: www.standaard.be
Zgreivvaud zei:
"De dader, een 23-jarige Zuid-Koreaan genaamd Seung-hui Cho, die het voorval overigens ook met de dood moest bekopen, sprak volgens Nu.nl in zijn afscheidsbrief vol wrok en bitterheid over rijke kinderen, losbandigheid en leugenachtige charlatans. Nu lijkt mij dat niet echt een goede reden voor deze laffe daad waarbij 35 mensen het leven moesten laten en honderden studenten voor de rest van hun leven getraumatiseerd zijn geraakt."
Goh.
Ik vond het wel scherp opgemerkt van mijzelf...
Overigens was ik gisteravond te moe om nog eens het dodenaantal goed door te spitten. Gelukkig (goh) klopte het aantal van 35, het is immers een simpele optelsom van 2 doden in de ochtend op de campus en 32 doden in de school zelf. De 35e dode was natuurlijk wel de dader zelf.

Deze Amerikaanse massamoord kwam mijns inziens wel erg groot in het nieuws. Een Nederlandse studente in Blacksburg wist gister te vertellen dat er meer dan 150 satellietauto's aanwezig waren op de campus. Het gratis dagblad Spits kwam zelfs met een onderzoek naar de veiligheid op Nederlandse universiteiten. Geen van de wetenschappelijke leerhuizen had een calamiteitenplan voor schietpartijen. Enkel de Radboud Universiteit Nijmegen heeft "weleens getraind op een situatie waar geschoten wordt", wat voor naam dat ook mag hebben. Journalist John Maes kwam na 12 keer bellen tot de conclusie dat er zelfs geen detectiepoortjes aanwezig zijn, terwijl sommige middelbare scholen wel goed beveiligd zijn.

Schande toch? Het lijkt mij niet. Ik voel me zelf wel veilig op school, hoewel Jan en alleman er zomaar binnenlopen. Detectiepoortjes zorgen enkel voor oponthoud, bovendien zal dat de student geen veiliger gevoel geven, het is eerder afschrikwekkend. Ik denk dat er pas serieus over gepraat moet worden wanneer het in Nederland ook eens vreselijk misgaat. Tot die tijd kunnen we mooi vasthouden aan het veilige gevoel dat zulke gekken in Nederland niet rondlopen, laat staan over een pistool beschikken.

Grappig is dat de wapendiscussie in Amerika een verkeerde wending heeft genomen. In plaats van een ontwapening van burgers, werd er kritiek geleverd dat de studenten zich niet konden verweren tegen de gek. Waarom mogen de studenten geen pistolen naar de colleges nemen? Dan was er maandag slechts één dode gevallen, namelijk de Zuid-Koreaan.

In Amerika draait men het probleem om, de waarheid wordt ontlopen. Nederland werkt heel hard om gekken op te sporen, om probleemgezinnen hulp te verlenen. Waarom pakt Bush niet een rijksdaalder uit zijn bijna lege portemonnee om die problematiek in Amerika op te lossen? Laat ik in elk geval zeggen dat de binnenlandse politiek, met een nieuwe president, naar een hoger niveau moet worden gebracht. En natuurlijk niet alleen maar de psychische hulp voor mensen die het echt nodig hebben. De nieuwe baas/bazin van de wereld moet ook maar eens een fatsoenlijk zorgstelsel uit de hoge hoed toveren. Zo wordt Amerika weer leefbaar gemaakt.

En dan de buitenlandpolitiek van Dear Mr. President. Een reden voor het mediacircus rond de schietpartij is – natuurlijk naast de verschrikkelijke omvang – dat er in Israël niet heel veel te beleven is en dat Iran zich even stilhoudt. Het is zo zonde dat zo'n – relatief gezien – klein binnenlands drama zo uitgesmeerd wordt, terwijl er in Darfoer massamoorden – bij wijze van spreken – aan de orde van de dag zijn. Ik snap dat Amerika niet overal kan zijn, maar waarom lopen de media altijd Bush achterna?

Waarom kan de journalistiek zich nou niet richten op het grootste probleemgebied van onze wereld? Waarom zitten er maar 13 Nederlandse correspondenten in Afrika? Dat is slechts 5,4% van het totale aantal Nederlandse journalisten op buitenlandse gebieden. Waarom is er geen journalist in Soedan die mooie reportages maakt? Verschrikkelijke beelden die all over the world gaan. Waarom ziet Amerika het probleem niet? Waarschijnlijk willen ze lekker olie scheppen in de zandbak, in plaats van het redden van honderdduizenden levens in Darfoer. Waarom gaan de Amerikaanse troepen niet terug naar Somalië, nu er een nieuwe oorlog is uitgebroken? Waarom eigenlijk alleen maar Amerika? Waar is het Europese leger? Waarom mag Joost het weten?

In elk geval zal Afrika ondergesneeuwd worden zolang de media geen offensief vormen tegen de wereldpolitiek. Het mooie continent zal zichzelf leegroven, martelen en uitmoorden. Over twintig jaar is Afrika leeg, uitgehongerd en opgebrand. Het waren uiteindelijk die Amerikanen die HIV verspreidden.

Komt ons mooi uit. Geen zwarte meer en genoeg plek om zonnecollectoren rond de evenaar de plaatsen, zo kan mooi op het laatste moment nog even het klimaat gered worden.

Het gaat dus aardig mis met onze wereld, er is genoeg om je druk over te maken. Niet alle neuzen staan de goede kant op, gekken nemen tientallen onschuldige mensen mee naar de dood. Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes. Vakantie komt eraan, Utrechtschaak ligt er al meer dan een dag uit, de zon gaat weer gloeien en er is vanaf morgen weer treinverkeer mogelijk tussen Almelo en Hengelo.

Update donderdag 19 april, 9.22 uur.
Het is me na een halve week eindelijk duidelijk geworden dat de 32 doden waar men het over heeft, ook daadwerkelijk alle slachtoffers zijn. Ik dacht er mooi de twee doden in de ochtend bij op te tellen, maar dat heeft de media al automatisch voor mij gedaan.
Conclusie: twee doden in ochtend, dertig in de middag en vervolgens nog een verlossend schot.

Trolletje, 18-04 2007

Uw beoordeling van dit artikel:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Poll Maker

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: