30-08-2015

Playchess-partijen van de maand augustus

Afgelopen maand heb ik weer de nodige kijkuren gemaakt op Playchess. In de verloren uurtjes keek ik graag toe hoe mijn internetschaakhelden elkaar te lijf gingen. Toegegeven: het is niet meer zoals vroeger, toen mensen als Nakamura de server onveilig maakten en af en toe daalde het niveau naar een nulpunt, maar toch zaten er zo nu en dan weer wat pareltjes tussen. Hieronder een chronologisch overzicht van een aantal mooie momenten.

Migchiel de Jong gooit op dit moment hoge ogen in het Café Atlantis-schaaktoernooi. Eerder deze maand had ik de eer hem aan het werk te zien op de server. Hij speelde een partij waar zijn sterke en zwakke punten duidelijk naar voren kwamen. Na voortreffelijk openingsspel gaf hij de partij in zijn tegenstanders tijdnood nog weg ook:



De tweede speler die ik ten tonele wilde voeren, is Bah. Hoewel hij geen eigen rubriek meer heeft, kan hij natuurlijk niet ontbreken in dit overzicht. Ditmaal geen kunstwerken met minorpromoties, maar in plaats daarvan een fraaie en origineel gespeelde Siciliaan van zijn hand.



Op internet kom je de gekste openingen tegen. Het speeltempo is erg kort en dus maakt het niet zo veel uit of je iets beter of iets slechter uit de opening komt. Als je de trucs daarna maar ziet! De volgende partij werd in ieder geval al gauw complex, maar doordat beide spelers hun koppie erbij hielden, eindigde het vuurwerk in een puntendeling.



Een graag geziene gast in dit soort rubrieken is de Hongaar Nagy Gabor. Als er iemand spectaculair kan verliezen, dan is hij het wel. Op ieder moment kan hij op het zelfvernietigingsknopje drukken, in gewonnen of verloren stellingen.



De ene dag is hij steengoed, de andere dag verliest hij vier keer in drie partijen en logt hij boos uit: we hebben het natuurlijk over Nigel Short. De enig overgebleven grootmeester op de site kende een beduidend mindere periode en dat leverde dit soort partijen op:



Hoewel er in partijen op internet vaak heel veel zetten worden gedaan (vooral omdat spelers nooit opgeven als ze verloren staan), komen miniatuurtjes ook vaak voor. Zelfs de grootste breinen ter wereld zijn niet immuun voor blunders. Maar ook zonder echte blunders te maken kunnen de zaken helemaal in het honderd lopen:



Soms gebeurt er niks in een partij en lijkt de partij op een saaie remise uit te draaien. Vaak geeft iemand dan wel ergens wat weg en eindigt de partij alsnog in een beslissing, maar soms is er meer voor nodig dan alleen geduld. Het volgende eindspel vond ik best grappig:



Het moeilijkste met weinig tijd blijft nog altijd het winnen van een gewonnen partij. De counter ligt op de loer en een misrekening is zo gemaakt:



Dit waren de partijen van deze maand. Tot mijn spijt heb ik geen partijen van spelers als Megatherium, Kanman of Blitzzmaster op kunnen nemen. Hopelijk kan ik dat de volgende keer rechtzetten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: