30-01-2012

Tata-Steel: de eindstand

Het Tata-Steel Chess-Tournament heeft zijn verwachte winnaar gekregen. Aronian reeg vanaf het begin de zeges aaneen en won, ondanks een kleine inzinking aan het einde. Dat kwam vooral doordat Carlsen eveneens een inzinking kende, waardoor hij niet verder kwam dan een gedeelde tweede plaats met Carouana en Radjabof.

Hieronder de stand:

1. Aronian 9

Aronian kan tevreden zijn over zijn toernooi. Afbeelding: chessbase.com.

Aronian won meer dan de helft van de partijen en werd met een punt voorsprong kampioen. Met wit was hij moeilijk te bespelen en met zwart gevaarlijk. In deze vorm is hij de sterkste schaker ter wereld, hoewel hij die titel voorlopig niet officieel zal dragen.

2. Carlsen, Carouana, Radjabof 8

Carlsen kon zijn favorietenrol niet volledig waarmaken. Afbeelding: chessbase.com.

Hij speelde geen slecht toernooi, maar toch geraakte Carlsen gedurende het toernooi steeds verder op het tweede plan. Hoewel hij in het onderlinge duel met de koploper de sterkste was, speelde hij te vaak remise om Aronian bij te houden.

Carouana, de vrees van de schaakwereld. Afbeelding: chessbase.com.

De jongste speler in de top 10 timmert hard aan de weg. Zijn rating stijgt het hardst van alle wereldtoppers (>2700) en ook hier pakte hij weer de nodige puntjes mee. Waar gaat dit eindigen? Met acht punten eindigde Carouana in Wijk aan Zee in ieder geval op de gedeeld tweede plaats.

Radjabof: onverslaanbaar. Afbeelding: chessbase.com.

"Hij verliest nooit" was de verklaring waarom Radjabof zo goed is. De Capablanca van het huidige schaken bleef als enige ongeslagen en eindigde dankzij drie overwinning op de gedeeld tweede plaats.

5. Ivantsjouk, Nakamoura 7½
7. Kamsky 7
8. Karjakin 6½
9. Van Wely

King Look was het spelletje nog niet verleerd. Afbeelding: chessbase.com.

Na een jaartje pokeren is de nieuwe King Look opgestaan. Hij is nu niet meer de speler die soms wint en vaak verliest. Nee, in Wijk aan Zee won hij geen partij. Wel scoorde hij elf remises, ongekend degelijk, hoewel het geen hoge klassering opleverde.

10. Gasjimof, Gelfand, Topallof 5

Dan nu twee spelers die door het ijs zakten: Gelfand en Topallof.

Gelfand wist het hoofd niet koel te houden. Afbeelding: chessbase.com.

Wereldkampioenschapsuitdager Gelfand maakte weinig indruk. Anand zal zich hebben verkneukeld om de vele nederlagen die zijn uitdager leed. Misschien probeerde hij zijn kruit niet voor de match te verschieten, maar nu zal zijn deelname aan Tata-Steel hem weinig plezier hebben verschaft.

Topallof: veel openingskennis, weinig schaakkracht. Afbeelding: chessbase.com.

In Wijk aan Zee raakte Topallof de aansluiting met de wereldtop volledig kwijt. De wereldkampioenschapsuitdager van 2006 en 2010 wist slechts één partij te winnen, terwijl hij er vier verloor. Aan zijn openingen lag het niet, maar het lukte de Bulgaar maar niet om zijn goede stellingen om te zetten in resultaten, waardoor hij verbannen werd naar de onderste regionen.

13. Giri, Navara 4½

Giri werd ontgroend. Afbeelding: chessbase.com.

Het toernooi begon nog goed voor het grootste Nederlandse schaaktalent ooit, maar het eindigde in mineur. In de tweede helft van het toernooi begon hij belachelijk te spelen. Tegen King Look kwam hij nog weg met remise, maar daarna was zijn geluk op. Zijn tegenstanders roken bloed, wat resulteerde in vijf (!) nullen op rij. Je kunt het niets anders dan een ontgroening noemen. Zelfs De Pers lichtte de lage klassering uit. Toch gaat Giri's ontwikkeling nog altijd erg snel en is het slechts een kwestie van tijd voordat hij echt iedereen van het bord blaast. Volgend jaar in de B-groep wellicht?

In de B-groep won Sissel 2 met eveneens 9 uit 13. Hij werd echter op de voet gevolgd door Brouzon en Motyleëf. Erwin L'Ami en Sergey Tiviakof eindigden als gedeeld vierde, slechts een puntje achter de winnaar. Dimitri Reinderman had net als Tiviakof een sterke eindsprint, die hem op 7½ uit 13 bracht. Slechtste Nederlander werd Sipke Ernst met vijf punten, nog achter de Overgrootopa.

In de C-groep ging de winst uiteindelijk nog naar Tourof. Hij liet maar 2½ punt liggen, hoewel zijn spel ook niet altijd even indrukwekkend was. Dat was eigenlijk het hele verhaal van de C-groep, die lang niet meer zo sterk was als voorheen. De Nederlanders eindigden allemaal in de achterhoede. Met 5 uit 13 kon Eugene Riaan d'or nog terugkijken op een redelijk toernooi, voor Large en de meisjes verliep het toernooi teleurstellend. De teleurstelling van het toernooi was evenwel MadU Sadler, voor wie de C-groep eigenlijk nog te laag zou zijn gegrepen. Hij moest tien keer genoegen nemen met remise, won twee partijen en verloor er een, waardoor hij in de middenmoot bleef steken.

Pentala Harikrishna, ofwel Sissel 2, won de B-groep. Afbeelding: 123people.nl.

MadU Sadler kon zich niet onderscheiden in de C-groep. Afbeelding: chessbase.com.

Tourof won daarentegen onbedreigd. Afbeelding: chessbase.com.

Large scoorde maar drie remises. Tegen de "kleintjes" liet hij het liggen. Afbeelding: bsg-bussum.nl.

Wel zette hij Tania Sagdef in haar hemd. Afbeelding: chessbase.com.

1 opmerking:

  1. kan lars niet voortaan chickdef altijd in haar hemd zetten:D

    BeantwoordenVerwijderen

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: