19-09-2012

Geen Franse Sjefkok

Meesterklasse
Afgelopen zaterdag mocht ik weer een potje spelen in de meesterklasse. De Franse partij tegen Tijmen Kampman eindigde in remise, een uitslag waar ik niet heel blij mee was, hoewel het team de wedstrijd uiteindelijk wel met 5½-4½ won. Dat had dus erger kunnen aflopen. Al met al was het geen bijster sterk gespeelde partij, dit in schril contrast tot het vijfsterrengerecht dat Sjef Rijnaarts uit dezelfde opening van de stelling van Roi Miedema maakte. Waar Toptalent met boter en suiker werd ingemaakt, sloeg bij mijn partij de vlam geen enkele keer in de pan en kabbelde het naar een weinig enerverend einde, waarin ik aan twee pluspionnen niet genoeg had voor de zege. Een Franse chef-kok ben ik nog lang niet. Tijd voor de analyse!
 

Met dank aan Chessflash!

3 opmerkingen:

 1. Zelden heb ik Roi Miedema zo slecht zien spelen....
  Overigens speelde Twan 3.Pd2 tegen mij, en dan is 3...Pc6 wel een verrassingswapen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oei, wat een gênant moment, ik wist helemaal niet dat Twan 3.Pd2 speelde. Maar begrijp ik het goed dat 3...Pc6 minder effectief is na 3.Pc3 omdat je d4 niet aanvalt?

  Tja, Miedema speelde inderdaad niet best, maar het is moeilijk te zeggen wat hij nou zo verkeerd had gedaan. Kennelijk deugt die opzet niet voor zwart, als je zomaar je koningsloper moet inleveren om geen pion te verliezen. Op het eind maakte zwart er inderdaad wel een potje van.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik weet niet of 3...Pc6 goed is tegen 3.Pc3. Ken die variant ook niet zo goed, aangezien ik geen 3.Pc3 speel, maar de zet gaat natuurlijk in tegen het basisidee van het frans, namelijk om met c5 het witte centrum aan te vallen. In beide partijen zie je ook dat het zwart veel tijd kost om het centrum weer eens aan te vallen. Dan is het ook niet zo gek dat zwart er niet goed uitkomt. Ik denk dat 3...Pc6 wel beter is tegen 3.Pd2, hoewel wit ook in die variant het gif er wel makkelijk uit kan halen. Het risico van wit in die variant is dat bij de standaardzetten zwart een goed en effectief plan heeft. En eerlijk gezegd heb ik geen idee wat het idee achter 3...Pc6 is als wit 3.Pc6 heeft gespeeld.

  BeantwoordenVerwijderen

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: