16-09-2012

Het BSG 1 van de toekomst gaat meesterklasse veroveren

Nipte winst tegen De Stukkenjagers

In de lange geschiedenis van BSG is het eerste team een prima uithangbord van de club geweest. Toen de meesterklasse nog hoofdklasse heette, speelde het eerste tiental jaar in jaar uit in de top van het Nederlandse competitieschaak mee. Rond de milleniumwisseling werd er zelfs aan de landstitel geroken. Dat was echter met een gesponsord team. Na het wegvallen van de sponsoring leidde het vlaggenschip een wegkwijnend bestaan in de eerste klasse, wat uiteindelijk in 2005 tot degradatie leidde. Zelfs de komst van grootmeester Hans Ree kon het tij niet keren: BSG 1 moest voor het eerst in zijn bestaan in de tweede klasse spelen.
 
BSG 2.0
Met een verjongd, afgeslankt team werd de weg naar boven ingeslagen. Na twee jaar in de tweede klasse en een jaar in de eerste klasse promoveerde het team in 2008 naar de meesterklasse. Het doel was bereikt en snel ook: met een jong team had BSG de top bestormd. De ontgroening in de meesterklasse mocht er ook zijn: een jaar later verliet BSG 1 2.0 door de achterdeur de meesterklasse, een illusie armer.
 
BSG 3.0
Het seizoen erna werd BSG 1 3.0 opgesteld: schaakicoon Hans Ree werd vervangen door de vriendelijke Duitse/Oekraïense grootmeester Alexander Berelowitsch. Het jaar erop kwam Robert Ris de gelederen versterken. Na twee seizoenen ploeteren in de eerste klasse, werd opnieuw promotie naar de meesterklasse bewerkstelligd. Het werd opnieuw een leerzaam jaar, maar dit keer zat er een duidelijke stijgende lijn in de prestaties en wist BSG zich zelfs te handhaven.
 
BSG 4.0
De handhaving ten spijt, BSG 1 ging in de zomervakantie flink op de schop. Voor de naar SOPSWEPS overgelopen Lenaard moest een vervanger worden gevonden, net als voor Frans Borm die het wat rustiger aan wilde doen. En dan was er ook geen geld meer voor Berelowitsch. Gelukkig werden er adequate vervangers gevonden: zo werd BSG 1 4.0 verrijkt met Nederlands Dameskampioen Tea Lanchava, die bij En Passant werd weggekaapt. Daarnaast kwamen er nog twee vrienden van Robert Ris over: Frank Erwich (FM, 2354) en Alexander van Beek (IM, 2299). Al met al ging BSG er ratingtechnisch eigenlijk niet op achteruit, en veel belangrijker nog: het team straalt nu ook meer spelvreugde uit. En iets onoverwinnelijks, want het team was nog steeds in the winning mood van vorig seizoen. En wat is er dan beter om meteen tegen degradatiekandidaat (op papier dan, want vorig jaar bleek er weinig van) De Stukkenjagers te spelen?
 
Valse start
Al snel bleek dat BSG veel verder is dan vorig jaar, toen het er tegen degradatiekandidaat Groningen moest staan in de eerste ronde, maar keihard werd afgedroogd. Dit jaar was daar geen sprake van, hoewel de wedstrijd allesbehalve makkelijk verliep. Een half jaar geleden won BSG ook al van De Stukkenjagers, wat de eerste zege van een lange reeks zou blijken te zijn. De uitslag was nu precies hetzelfde en de totstandkoming vertoonde ook grote gelijkenissen. Misschien had het ermee te maken dat de bezoekers bijna allemaal met dezelfde kleur speelden als toen. BSG speelde dit keer echter niet in een tactische opstelling, sterker nog: de spelers waren keurig op volgorde van rating over de borden verspreid.
 
In de beginfase ziet het er nog niet heel rooskleurig uit. De doodzieke Leon Pliester houdt het tegen Mart Nabuurs gauw voor gezien: een vlotte remise. Strik erom, eerste halfje in de tas. FM Henk brengt even later het tweede halfje binnen. Kort na de opening biedt hij in een vrij doodse stelling remise aan tegen Mark Clijsen.
 
Voor Tea Lanchava begint het Bussumse avontuur met een valse start: ze verliest van Herman Grooten. Dat zou zelfs de tiendebordspeler van BSG beter hebben gedaan... De knappe overwinning van de man met de twintig bijnamen ("Ik kut wat op de koningsvleugel, dan op de damevleugel, dan heeft-ie een zwakte en dan geef ik hem een rail in the face") tegen Stefan Beukema wordt weer ongedaan gemaakt door de nederlaag van Large tegen Mark Haast. De jongste Ootes kreeg de schrik van zijn leven toen hij in een minuut net zo veel zetten moest verzinnen als hij in het uur en negenenvijftig minuten daarvoor had gedaan. Zijn stelling was overigens ook al ver heen. Robert Ris speelde eveneens met de gedachte op te geven, nadat hij een pion had weggeblunderd. Hij rommelde nog door en wist uiteindelijk nog remise te maken, waar hij - gezien het spel - blij mee was, hoewel het hem toch weer een elopunt kostte. De stand was 2½-3½ en het zag er bovendien niet best uit voor BSG.

Eindspelmeesters
De winst wordt in het eindspel behaald. Zo geeft onze nieuwe Alexander, Alexander van Beek, zijn visitekaartje af door een dame-eindspel met een pion meer tot winst te voeren tegen Frans Konings. Tja, wat wil je ook met zo'n naam... Ton van der Heijden kan tegen Bianca Muhren, de enige dame in het Tilburgse gezelschap, na afloop slechts de koningen tegenover elkaar op het bord zetten. Hetzelfde resultaat is er voor ondergetekende, die tegen Tijmen Kampman in een ongelijkelopereindspel aan zijn twee pluspionnen niet genoeg heeft voor de winst. Na afloop weet zelfs eindspelmeester Leon Pliester geen winst te vinden. Zo is de stand na negen afgelopen partijen nog steeds in evenwicht: 4½-4½.
 
Dus lag de druk op de schouders bij Frank Erwich, die met zwart Jan Sprenger, de sterkste speler van De Stukkenjagers, moest weerstaan. Na een rommelige tijdnoodsfase was hij zowaar in een eindspel met een kwaliteit meer gekomen. Terwijl de laatste minuten wegtikten, moest hij nog oppassen voor de kracht van wits wanhopige paard, maar hij deed dat bekwaam en rondde keurig af. Matchwinner in je eerste partij voor je nieuwe club: dat is nog eens een fraai debuut!
 
Zodoende zette BSG - met hier en daar wat geluk - in de eerste wedstrijd een goede stap in de richting van klassebehoud, plaatsing voor de Europacup of het landskampioenschap. Het team zit nog steeds in een flow en is voor niemand bang. Het team is klaar om de meesterklasse te veroveren.
 
BSG (2316) - De Stukkenjagers (2281) 5½-4½
  1. R Ris m (2413) - C van Dongen (2314) ½-½
  2. T Lanchava m (2354) - H Grooten m (2276) 0-1
  3. F Erwich f (2354)  J Sprenger m (2521) 1-0
  4. E de Groote (2345) - S Beukema (2279) 1-0
  5. L Ootes (2340) - M Haast (2347) 0-1
  6. L Pliester m (2335) - M Nabuurs (2268) ½-½
  7. A van Beek m (2299) - F Konings (2230) 1-0
  8. T van der Heijden (2287) - B Muhren wg (2292) ½-½
  9. H van der Poel f (2276) - M Clijsen (2131) ½-½
  10. J de Groote (2155) - T Kampman (2151) ½-½
De volgende ronde is over drie weken in Rotterdam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: