30-09-2012

Zevende ronde Eredivisie

Na een verrassende midweekse bekerronde volgde een amusant staaltje voetbal in de echte Mickey Mouse-competitie. Echt verrassende uitslagen waren er niet in de zevende ronde van de Eredivisie, maar wel veel leuke momenten. Het veld is in ieder geval wat in elkaar geschoven: de voorsprong van FC Twente op de rest is tot iets realistischer proporties teruggebracht. Onderin is de degradatienood alweer losgebarsten: in een onderling duel moesten de promovendi Willem II en PEC Zwolle uitvechten wie een sprong op de ranglijst mocht maken en wie onderaan blijft sukkelen. De middenmoters zorgden voor het spektakel.

Het oog van de meester
Heerenveen kende een moeilijke seizoensstart: met een nieuwe voorhoede moest het de nodige topploegen zien te weerstaan en dat had zijn weerslag op de prestaties: na zes duels had de Friese ploeg dankzij drie remises drie punten gepakt. Het jubilerende NAC, dat vorige week AZ verrassend op de knieën had gedwongen, deed het iets beter, maar in Friesland gingen ze mooi de bietenbrug op. Trainer John Karelse treurde over de 2-0-nederlaag, die uitgerekend plaatsvond in de eerste wedstrijd van het seizoen waarin zijn ploeg goed speelde. Tot aan het laatste fluitsignaal zat zijn collega aan de overkant te bibberen als een rietje. Toch mocht de pannekoek trots zijn op zijn team, dat een paar nieuwe Van Bastentjes in huis lijkt te hebben.

NEC erg snö
De wedstrijd Feijenoord - NEC was net onderweg toen NEC-speler Evander Sno onwel werd. Een storing in zijn defribillator zorgde voor de nodige paniek. Gelukkig liep het allemaal goed af en kwam de ongelukkige speler na een nachtje in het ziekenhuis met de schrik vrij. Bij NEC zat de schrik er wel goed in. Waar het bekerduel in De Goffert pas ver in de extra tijd in Rotterdams voordeel werd beslecht, ging het in Stadion Feijenoord een stuk makkelijker, hoewel de 5-1-eindstand wel wat al te veel van het goede was voor het sneue NEC. Aan de andere kant: dat de bij AZ mislukte spits Pellè twee doelpunten voor zijn rekening nam, zegt veel over de matige verdedigingskunsten van de Nijmegenaren.

Ajax zet koploper mat
FC Twente was de trotse, ongeslagen koploper. De punten werden keer op keer netjes in ontvangst genomen, hoewel het spel vaak ver onder de maat was. Kortom: het Twente van afgelopen seizoen was weer terug, maar dat werd verbloemd door de prima resultaten. In de ArenA liepen ze in een "schaakpartij" van een wedstrijd tegen hun eerste nederlaag aan. Eriksen werd matchwinner met zijn 68.Lc2-c4, een zet die voor de verdediging van Twente als een volslagen verrassing kwam. De overwinning betekende dat het gat op de ranglijst werd gereduceerd tot drie punten. Zo sloot Ajax de week met een positief gevoel af, nadat eerder al het vijandige FC Utrecht met 0-3 uit het bekertoernooi werd gekickt. Dat belooft wat voor het treffen met Real Madrid in de Champions' Leag.

Vitesse lachende derde
Voor FC Utrecht was het een mindere week: na de oorwassing tegen Ajax, kregen ze in de competitie ook tegen Vitesse een nederlaag te slikken in de Galgenwaard. Dat ging echter niet zonder slag of stoot. Pas in de tweede helft vielen de doelpunten. Van Ginkel zette Vitesse op voorsprong met een flipperkastdoelpunt, waarna Bony de score verdubbelde. Utrecht kwam nog tot de aansluitingstreffer en was in de laatste minuut ook nog dicht bij de 2-2, maar het lukte net niet, dus won Vitesse zijn vierde uitwedstrijd van het seizoen en staat daardoor tweede, slechts een punt achter Twente.

Strafschoppengala
Het had er alle schijn van dat AZ en RKC waren geïnspireerd door de wedstrijd Heracles - ADO van de dag ervoor, zo veel leken de wedstrijden op elkaar. Beide doelpuntenfestijnen eindigden in een 3-3-gelijkspel, waar de thuisploegen moeilijk mee konden leven. In Almelo besloot de Belgische scheidsrechter Die Rick eigenhandig de wedstrijd op te leuken door in korte tijd drie strafschoppen toe te kennen: twee aan Heracles en een aan ADO. Voor Heracles, dat de hele tijd het initiatief had, waren de buitenkansjes vanaf elf meter slechts genoeg om op gelijke hoogte te komen, maar toen nog in de eerste helft de 3-2 viel, zag het er goed uit voor de Almeloërs. In de tweede helft wist echter alleen ADO nog te scoren, dus werd het 3-3.

Sloddervossen
Nog meer zelfverwijten kon het kwakkelende AZ zich maken, dat in eigen huis precies het tegenovergestelde scoreverloop kende als Heracles: ze kwamen twee keer eenvoudig op voorsprong, om uiteindelijk nog tot het eind van de wedstrijd tegen een achterstand aan te kijken. De apathische AZ-verdediging liet een beschamende indruk achter en hoewel AZ door een laat doelpunt van Maher voor de 26e keer op rij thuis ongeslagen bleef in de Eredivisie, zorgde die statistiek niet voor blije gezichten in Alkmaar, want de ploeg zakte af naar het rechterrijtje.

Vreugde in Groningen
Ook voor FC Groningen dreigde een dergelijk scenario. Tegen het kwakkelende Roda werd de eerste thuiszege in hele lange tijd behaald. Hoewel de Limburgers weinig in de melk te brokkelen hadden, kwamen ze wel twee keer brutaal terug van een achterstand. En dat terwijl de Limburgers al snel na het openingsdoelpunt met tien man speelden. Maar dat maakte eigenlijk niet uit, want Groningen speelde vooral tegen zichzelf, waardoor Roda nog met een blauw oog leek te ontsnappen. Ver in blessuretijd liet De Leeuw nogmaals zijn tanden zien en schoot de Limburgse hoop aan gruzelementen. Nog een paar van dit soort wedstrijden en we gaan denken dat Robert Maaskant de beste trainer van Nederland is. Gelukkig is het niet zover, maar in Groningen is men tenminste blij. Of opgelucht.

Eerstedivisiegestuntel
In Tilburg stonden de ploegen tegenover elkaar die vorig seizoen nog in de eerste divisie speelden. Echt een aanwinst voor de Eredivisie zijn de ploegen nog niet gebleken, getuige hun lage klasseringen. Toch was Willem II op voorhand licht favoriet: ze hadden immers een punt meer en ze speelden in eigen stadion. In de wedstrijd bleek daar weinig van: Zwolle domineerde vanaf het begin en had de pech dat het de ene na de andere strafschop werd onthouden. Pas toen Zwolle kort na rust eindelijk op voorsprong kwam, begon de thuisploeg van zich af te bijten. Zwolle wankelde, maar bleef overeind en boekte zijn eerste overwinning van het seizoen. Met vijf punten staan ze ineens veertiende, gelijk met NAC en nog voor Roda. Saillant detail: alle punten, inclusief de bekerwinst tegen datzelfde Roda, werden op vreemde bodem gepakt. Nu nog een keer in eigen stadion de poort dichthouden en de ploeg kan wel een blijvertje in de Eredivisie worden. Willem II, dat eerder deze week al van Dordrecht had verloren in de beker, heeft zichzelf alleen maar verder in de nesten gewerkt.

Tandeloos
Dat was nog niks vergeleken met het geknoei van VVV, dat tegen titelpretendent PSV met de juiste instelling begon: ze klapten er meteen vol op. Al binnen een minuut werd de eerste 100-procentkans grandioos om zeep geholpen en dat zette de toon voor de rest van de middag. PSV werd na twintig minuten wakker en kwam dankzij een paar prima afstandsschoten al snel op een 0-2-voorsprong. VVV wilde wel, maar faalde voor het vijandelijke doel wel erg opzichtig. Even was er hoop toen Nwofor de aansluitingstreffer maakte, maar toen bleek dat hij (voor de tweede keer in de wedstrijd) de bal met zijn handen had getoucheerd, werd hij van het veld gestuurd en ging het feest niet door. Het was tekenend voor de wedstrijd. In de slotfase rolde het tiental van VVV de rode loper uit naar het eigen doel en liep PSV uit naar een ongekend luxe 0-6-overwinning. Dus stapten de Eindhovenaren trots van het veld: ze hadden flink aan het doelsaldo gewerkt en Mark van Bommel had een wedstrijd uitgespeeld zonder tegen een gele kaart aan te lopen. VVV zakte door de blamage op eigen veld naar de laatste plaats.

Zo kwam er een einde aan een zeer levendige Eredivisieronde. De jacht op FC Twente is geopend: het seizoen is nu echt begonnen!