08-12-2013

Drie keer niks

De nummer een-na-laatst die van de nummer drie wint: zoiets kan ook alleen in de meesterklasse. Optimistisch maakten de spelers van BSG de lange reis naar Groningen: na twee gewonnen wedstrijden was het zelfvertrouwen tot grote hoogtes gestegen. Na twee pijnlijke eerdere ontmoetingen zou Groningen, of de Groninger Combinatie zoals het nu heet, eindelijk verslagen worden. Het was echter drie keer niks: BSG verloor weer heel dik.

Terwijl Sinterklaas de laatste cadeautjes nog door de schoorsteen gooide, heerste in de kantine van arbeidsontwikkelingsbedrijf Iederz nog de sinterklaasstemming: de thuisclub trakteerde (nou ja trakteerde, we hoefden in ieder geval de deur niet meer uit) na de wedstrijd op Chinees, terwijl BSG tijdens de wedstrijd vooral voor Sinterklaas speelde.

Groningen moest het doen zonder Sergej Tiviakov, die kennelijk nog moe was van het WK Landenteams in Turkije, maar in Davit Lobzhanidze (in Georgië zul je immers niet zo snel iemand tegenkomen met een achternaam als De Jong of De Vries) en Elina Danielian hadden ze wel adequate vervangers gevonden. Niet zo gek natuurlijk, want na een lastige start (verloren van En Passant en LSG, de huidige koplopers), moeten de alarmbellen zijn afgegaan in het hoge noorden. Nou, BSG heeft het geweten. Angstgegner Groningen haalde weer vreselijk uit.

De eerste slag was dan ook voor de thuisclub: aan bord 1 kwam Robert Ris weer eens tegen zijn angstgegner Sipke Ernst te spelen. De uitslag aan het eerste bord stond dus al vast. Misschien had BSG daar wat tegenover kunnen stellen als we Li Riemersma tegenover zijn "vaste klant" Hendrik Pieter (roepnaam: Erik) Hoeksema hadden kunnen laten spelen. De rots van Baflo speelde echter maar aan bord 7 tegen Ewood, terwijl Riemersma aan bord 3 tegenover Lobzhanidze kwam te zitten.

In de openingsfase leek het de goede kant op te gaan bij BSG: Riemersma kwam beter te staan, Large accepteerde gretig de pionnen die Jasper Geurink in de aanbieding deed, Thomas Willemze stond vorstelijk tegen Bonno Pel en Ton van der Heijden kon rustig een aanval opzetten tegen Joost Wempe. De punten zouden dus binnen gaan stromen.

Dat gebeurde inderdaad, maar aan de andere kant. Robert verloor zoals verwacht van Sipke, maar wat daarna gebeurde, is met geen pen te beschrijven. Ton deed ergens een prutzet, verloor meteen een pion en kort daarna de partij. Vervolgens liep Large vrijwillig in een mijnenveld en verloor alsnog, en als klap op de vuurpijl ging het bij wereldreiziger Thomas met een kwaliteit meer ook nog helemaal verkeerd. Om het nog leuker te maken, verloren Alexander Berelowitsj (van Jan Werle) en Ewood (van Erik Hoeksema dus) wel regelmatig, zodat de schade na de eerste tijdcontrole 6-0 was.

Toen pas lukte het BSG om namens Frank Erwich een resultaat op het scorebord te zetten: een remise tegen Danielian na de hele partij beter te hebben gestaan. Het Apenhoofd kwam tegen Jozefina Paulet eveneens niet verder dan remise in een toreneindspel met twee pluspionnen. En zelfs Li moest in een puntendeling berusten in een partij waarin alleen hij had kunnen winnen. Het was overigens het enige halfje van BSG aan de witborden.

Het geluk voor BSG had zich geconcentreerd in bord 10, waar FM Henk in een lange partij rond de tijdcontrole de overhand kreeg, waarna hij een lang eindspel won van de ongelukkige Milan Mostertman. Zodoende werd de stand met 7½-2½ nog een béétje dragelijk gemaakt. Maar toch: er had veel meer in gezeten en dat maakt zo'n blooper extra pijnlijk.

Het mag geen verwondering wekken dat de terugreis, die twee en een half uur duurde, een nog veel langere gevoelslengte had. BSG is van zijn roze wolk geknikkerd en met duels als HMC, Voerendaal, En Passant en LSG in het vooruitzicht, lijkt het erop dat we onszelf behoorlijk in de nesten hebben gewerkt.

Groningen (2383) - BSG (2356) 7½-2½
1. S Ernst g (2560) - R Ris m (2412) 1-0
2. J Werle g (2497) - A Berelowitsj g (2539) 1-0
3. D Lobzhanidze m (2446) - L Riemersma m (2429) ½-½
4. J Geurink (2339) - L Ootes (2382) 1-0
5. B Pel f (2321) - T Willemze m (2411) 1-0
6. E Danielian g (2478) - F Erwich f (2319) ½-½
7. E Hoeksema m (2364) - E de Groote (2383) 1-0
8. J Paulet wg (2254) - J de Groote (2176) ½-½
9. J Wempe (2271) - T van der Heijden (2299) 1-0
10. M Mostertman (2303) - H van der Poel f (2207) 0-1

De volgende wedstrijd is al op 4 januari volgend jaar, thuis tegen HMC.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: