Het foevoezela-WK

Nederland - Brazilië
Drie weken geleden begon het WK voetbal en ik heb er nog geen woord aan vuil gemaakt en dat terwijl ik me twee jaar geleden wel uitleefde op het EK. Dat had te maken met de drukte van de afgelopen weken, mijn afkeer van de foevoezela en het weinig oogstrelende spel. Natuurlijk had ik de Fransen kunnen dissen voor hun dramatische afgang. En wat te denken van de afgang van de Afrikaanse landen? Die bakten er in hun achtertuin weinig van. Fysiek wel sterk, maar helaas niet erg slim. Datzelfde kan gezegd worden van de reacties van de regeringen, die zich ermee gingen bemoeien, vaak op het belachelijke af.

Voor Nederland was het WK min of meer een thuiswedstrijd in Nederlands Afrika. Ondanks dat Afrika aan de verkeerde kant van de Middellandse Zee ligt, waren er toch veel Oranjesupporters gekomen. Daarnaast bevatte de Nederlandse selectie een enorm aantal Champions League-finalisten. De wil om te winnen was er, net als de focus, maar het spel leek nergens naar.

In de groepsfase was dat geen probleem. Tegenstanders als Denemarken en Japan groeven zich in en wisten daarmee het Nederlandse spel te ontregelen, maar heel veel meer dan tegenhouden konden ze niet. Het inmiddels uitgeschakelde Kameroen speelde veel aanvallender en stelde Nederland veel meer op de proef. Uiteindelijk moest Nederland alles op alles zetten om te winnen.

Tegen Slowakije ging het nog moeizamer. De Slowaken begonnen meteen heel fel en kregen snel kansen. Nederland zat vooral veel te prutsen in balbezit. Bommel en Van der Wiel leverden de bal continu in en de kansrijke aanvallen leverden uiteindelijk maar een slap rollertje op. Gelukkig wist Sneijder Robben prachtig aan te spelen, waarna Robben naar binnen draaide en knap scoorde.

Desondanks bleef het spel rommelig en in de tweede helft namen de Slowaken het initiatief over. De Nederlandse buitenspelval werkte voor geen meter en telkens stond zo'n lelijke Slowaak oog in oog met Stekelenburg. De Nederlandse sluitpost kweet zich echter keer op keer goed van zijn taak. Juist in die fase werd het nog 2-0, maar de strijd is nog niet gestreden. Desondanks vertelde de commentator dat Nederland zo goed in staat was de tegenstander zich machteloos te laten voelen. Keep on dreaming... K

In de laatste seconden van de wedstrijd laat de Oranjedefensie zich opnieuw verrassen en ditmaal wordt er een penalty versierd, die wordt verzilverd. Direct daarna wordt er afgefloten. Oranje is met de schrik vrijgekomen.

DE wedstrijd
Dat moest tegen Brazilië toch beter moeten. De openingsfase was echter niet best. Brazilië was veel gevaarlijker dan Nederland. De verwachting was dat het de richting zou uitgaan van Brazilië - Chili, zeker toen een Braziliaanse aanval moeiteloos door de Nederlandse verdediging sneed. De organisatie was opeens helemaal weg; echt dramatisch verdedigd.

Aan de andere kant lukte weinig tot niets. Robben bleef maar naar binnen draaien, een tactiek die de Brazilianen tot in den treure hadden bekeken. Daar trapten ze dus niet meer in. Ongelooflijk dat Robben niet, zoals de Brazilianen wel deden, gewoon naar voren bleef hollen. Daarnaast bleef Van Persie vuurpijlen van vrije trappen afleveren en bleef het verwoestende schot op het doel uit. Het dieptepunt van de wedstrijd was de corner die Nederland in de 35e minuut kreeg. Robben gaf de bal een zacht tikje en holde toen weg, waarna een Braziliaan de bal maar afpakte. Weg kans. Een dommere actie heb ik dit WK nog niet gezien.

Ondanks dat de Brazilianen voor stonden en de beste kansen hadden, bleef de Braziliaanse coach Dunga zich aan de zijlijn opgefokt gedragen. Na iedere gemiste kans kreeg de dug-out weer een dreun. Misschien had hij een soort voorgevoel, hetzelfde voorgevoel dat er was bij Nederland: ze zouden de wedstrijd gewoon gaan winnen, wat er ook gebeurt. Stekelenburg houdt de Nederlandse hoop nog levend, maar na de eerste helft geeft niemand nog een stuiver voor Nederlands kansen. Behalve de spelers dan.

In de tweede helft had Nederland wat meer in de melk te brokkelen. Het omslagpunt van de wedstrijd komt in de 53e minuut. Sneijder neemt een vrije trap, die netjes op het doel gaat. De Braziliaanse keeper verkijkt zich lelijk op het schot en duikt eronderdoor, waarna hij tot zijn verdriet ziet dat de bal achter hem ligt. Uit het niets is Nederland op gelijke hoogte gekomen. Het is meteen de omslag in de wedstrijd. De Brazilianen verliezen hun zelfvertrouwen, terwijl de Nederlanders ineens alles durven. Halverwege de tweede helft valt de 2-1 zelfs uit een corner. Het tropisch warme Nederland gaat uit zijn dak.

Bij Brazilië gaat het juist de andere kant op. De heethoofden verliezen hun hoofd en beginnen onzorgvuldig en gemeen te spelen. Nou speelden ze de hele wedstrijd al gemeen, maar nu gaan ze over het randje. Felipe Melo krijgt volkomen terecht een rooie kaart als hij op Robben gaat staan. De snelle Oranjespits had het de hele wedstrijd al niet gemakkelijk. Iedereen zocht zijn enkels op.

Met een man meer zou het verdedigen van de voorsprong geen problemen meer moeten opleveren. Dat blijkt tegen te vallen. Brazilië wisselt nog wat spelers en speelt all-in. Nederland heeft nog steeds niet gewisseld en komt ook een paar keer in het nauw. Corner na corner mag Brazilië nemen, maar het levert uiteindelijk niks op. Aan de andere kant helpt Nederland veel kansen om zeep. Uiteindelijk wordt Van Persie vijf minuten voor tijd maar gewisseld voor Huntelaar, maar die krijgt de bal niet eens. Desondanks blijft het 2-1, waardoor Nederland – gezien het spel in de poulefase – verrassend door is.

Het was een ongelooflijke comeback. Na de eerste helft leek het einde van Van Marwijk als bondscoach voorbij, maar door deze glorieuze overwinning is dat weer helemaal anders. Winst en verlies liggen zo dichtbij elkaar, maar helemaal onverwacht is het niet. Je zou kunnen zeggen dat het slimste team heeft gewonnen. Waar Brazilië in god bleef geloven, geloofde Nederland in zichzelf. Daardoor waren ze in staat terug te vechten na een tegenslag. Stekelenburgs reddingen, Robbens loopacties, Van Bommels sociale antenne, Kuijts harde werk en Sneijders blik: aan alles is af te lezen dat ze kampioen gaan worden. Maar dan moeten ze de volgende wedstrijd over vier dagen niet opeens verliezen.

Apenhoofd, 02-07 2010