28-12-2013

Vuurwerk

Afbeelding: www.borger-odoorn.nl
“We zijn bijna klaar," zei mijn lerares Latijn vanmorgen. "YES!" dacht ik bij mezelf. De lessen Latijn beginnen me nu wel de strot uit te hangen. Het is zo saai. We vertalen, we vertalen en we vertalen. "Met het deel voor de kerstvakantie," voegde ze eraan toe. Meteen was de illusie van bijna klaar zijn weer weg. Na de kerstvakantie begint het weer opnieuw. Vertalen, vertalen en vertalen. 
Aldus C. uit H., die weer heel veel zin heeft in school. Maar wat als je opeens hoort dat de school is afgebrand en dat je voorlopig dus geen Latijnse lessen meer hebt?

Helaas is dit schikbeeld maar al te realistisch geworden. Maar liefst 22 scholen zijn rond de jaarwisseling in de fik gevlogen, drie daarvan fikten tot de grond toe af. Op internet vond ik het volgende artikel (NRC):
Scholen in brand tijdens jaarwisseling
De schade door de schoolbranden bedraagt volgens verzekeraar Centraal Beheer Achmea tussen de 20 en 25 miljoen euro. De branden zijn voornamelijk veroorzaakt door zwaarder vuurwerk, zoals vuurpijlen. De verzekeraar kan niet zeggen of die bewust op de scholen zijn gericht. De hoogte van het schadebedrag wordt niet alleen bepaald door de brandschade op zich, óók door de gevolgen daarvan. 
Zo kunnen kinderen niet naar school en moet voor hen opvang worden geregeld, aldus een woordvoerder van Achmea. Vooral basisscholen zijn door brand getroffen. 
Volgens de woordvoerder van de verzekeraar blijkt daaruit dat basisscholen niet brandveilig genoeg zijn: "Er zou meer gedaan moeten worden aan preventie, in de vorm van bijvoorbeeld cameratoezicht."
De verzekeraar vindt dat meer scholen sprinklerinstallaties moeten krijgen, om de samenleving te behoeden voor de enorme schade die dit soort branden veroorzaken.
Volgens het Verbond van Verzekeraars bedraagt de schade aan huizen, inboedels en auto's tijdens de jaarwisseling ongeveer elf miljoen euro: vier miljoen aan autoschade en zeven miljoen aan opstal- en inboedelschade. Alleen al in Den Haag brandden 109 auto's uit. 
De politie van de regio Haaglanden is een grootschalig onderzoek begonnen naar de brandstichters. Zeven verdachten zijn al opgepakt.
De politie zet alle mogelijke middelen in om meer verdachten op te sporen. 
Zo verspreidt zij flyers in de hoop dat buurtbewoners meer weten over de brandstichtingen. Daarnaast bekijkt de politie alle camerabeelden en voeren wijkagenten een aanvullend buurtonderzoek uit. Volgens de politie vlogen er in de Nieuwjaarsnacht zo veel voertuigen in brand, doordat de brandweer in meerdere gevallen niet direct kon ingrijpen.
Eigenlijk wel erg dat niemand met een woord rept over de oorzaak van dit leed. Dat zijn namelijk die irritante ettertjes die het niet kunnen laten om met vuurwerk te spelen. De schade is ieder jaar enorm. Ook wel raar dat ze dat zware vuurwerk nog gewoon uit België kunnen halen. Ik dacht dat ze in heel Europa op de gekste terreinen gelijke regels wilden hanteren, maar voor vuurwerk hebben ze blijkbaar een uitzondering gemaakt.

Het is al zot genoeg dat je in de weken voor oud en nieuw constant geknal en geplof hoort. Niet alleen het geknal is vervelend, ook voel ik me onveiliger op straat. Het is immers toch link spul, dat vuurwerk. Straks gooit iemand een rotje in m'n kraag.
In Nederland mag je pas op oudjaarsdag vanaf tien uur 's ochtends vuurwerk afsteken, maar er wordt toch niet op gecontroleerd. De politie kijkt dan liever de andere kant uit, slingert mensen op de bon of staakt omdat de "verwende kereltjes" een beter loon willen krijgen. 

Maar zoals gezegd, de oorzaak moet worden aangepakt. Vuurwerk is gevaarlijk. Het zou verboden moeten worden. Dit stuit echter op veel weerstand, want mensen willen nou eenmaal graag iets in de fik steken. Zeker als ze de lont van de vuurpijl mogen afsteken, het hoogtepunt van het jaar.

Mensen blijken dus gek genoeg om tientallen, zo niet honderden euri in de eerste minuten van het nieuwe jaar de lucht in te knallen. Ik vraag me af of de prijselasticiteit van vuurwerk hoog of laag is. Volgens mij maakt het de consument niet zoveel uit hoe duur het is. Als de overheid slim is, heffen ze (nog meer) belasting op vuurwerk, zodat ongewenst gedrag (de vernielingen) ook wel minder zullen worden. De vuurwerkfabrieken zullen het niet zo leuk vinden, maar ze moeten niet zeuren. Ze kunnen hun verlies voor een groot gedeelte afwentelen op de consument. 

In de Sp!ts kwamen vier reacties op een betoog "schaf vuurwerk snel af". Slechts één schrijver was voor deze stelling. De andere drie waren tegen.
"Alleen omdat er een paar domme mensen zijn die vuurwerk naar hulpdiensten gaan gooien, of bushokjes opblazen, zegt u dat het afsteken van vuurwerk moet worden verboden."
 De andere argumenten zijn te slap en te kinderachtig (!) om serieus te nemen. Het geciteerde argument vind ik niet bijster sterk. Maatregelen zijn er juist voor om de "Jan met de pet" te beschermen tegen de grillen van zijn destructieve medemens.

Een hoge belasting op vuurwerk lijkt mij een goede methode om de trend dat steeds meer geld wordt besteed aan vuurwerk te keren. Behalve de belastingopbrengst bespaar je ook nog veel geld omdat je niet die 22 scholen hoeft te repareren. Dat geld kun je mooi gebruiken om het gat in de begroting te dichten, of om weer terug te geven met een lastenverlichting.

Verder moet er strenger worden gecontroleerd bij de grens. Het lijkt me geen slecht idee om bij zo'n controlepost een terrein in te richten waar de overtreders hun levensgevaarlijke vuurwerk ter plekke kunnen afsteken. Die lol hebben ze dan nog gehad en je hoeft het niet op te slaan. En da's maar goed ook, want niemand zit te wachten op zo'n drama als in Enschede.

Misschien is het voor mij geen slecht idee om volgend jaar rond deze tijd in China te bivakkeren.

Apenhoofd, 04-01 2008

Uw beoordeling van dit artikel:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Poll Maker

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: