14-04-2016

Niet cool man!

De oplettende lezer was het natuurlijk al heel wat eerder opgevallen, maar ik merkte vandaag pas dat er geen column van Luuk Koelman in de Metro stond. Voor de zekerheid bladerde ik de krant nog een tweede keer door, om te zien of mijn wekelijkse hoogtepunt niet toevallig op een vreemde plaats stond, maar nee, het was nergens te bekennen. Later op de dag leerde ik waarom: Koelman is gestopt.

Koelman is bij het grote publiek misschien nog wel het meest bekend door zijn stunt met het AD tijdens het WK Voetbal in 2010, toen hij zich als een in Japan woonachtige Nederlander voordeed en allerlei nepnieuws de wereld in hielp. Dat was effe flink lachen! Maar het was ook zorgwekkend dat een grote krant zo makkelijk te misleiden was. Als columnist zocht Koelman ook altijd de grens van het toelaatbare op. Zo nu en dan ging hij daarbij flink over de schreef, al kon hij daar weer met geweldige zelfspot over schrijven. Doorgaans waren zijn analyses echter haarscherp en kon hij de lezer op een geweldige manier de spiegel voorhouden.

Een paar weken geleden ging Koelman opnieuw over de schreef. Zijn column werd niet gepubliceerd en vandaag kwam dus het nieuws naar buiten dat hij en het enig overgebleven gratis treinkrantje van Nederland "in goed overleg" uit elkaar zijn gegaan. Wat had hij dan voor iets vreselijks gedaan? Had hij weer over de rug van een dooie een statement geprobeerd te maken?

Nee, hij had slechts een kritisch stuk geschreven over dat nepreferendum van vorige week. Dat het een staaltje aandachtstrekkerij van Geen Stijl was. Maar hij had zijn kop natuurlijk moeten houden over de Telegraaf-mediagroep, die eigenaar van onder andere de Metro is. Nadat de column ook in tweede instantie was geweigerd, heeft Koelman waarschijnlijk zijn conclusies getrokken. Als je als columnist niet meer onafhankelijk bent, verlies je natuurlijk meteen ook je geloofwaardigheid. Het kan niet anders of hij komt bij een andere krant wel weer aan de bak, maar wat zal ik zijn schrijfsels gaan missen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: