12-06-2016

Hamilton wint, Rosberg baalt en Ferrari faalt

Na vier dominante overwinningen leek het erop dat Nico Rosberg echt kanshebber was voor de titel, maar sinds de controversiële botsing in Spanje is hij geen schim meer van zichzelf, terwijl het sindsdien bij Luis wel op rolletjes loopt. De wereldkampioen won in Canada voor de tweede keer op rij, waardoor hij Rosberg, die opnieuw een wanprestatie leverde, alweer bijna heeft bijgehaald.

Op het snelle Circuit Gilles Villeneuve was Mercedes weer het te kloppen team. Het verschil met de rest is echter verrassend klein. In een vrij matige ronde eist Luis de pole op. Hij is slechts enkele honderdsten sneller dan Rosberg en ook Fattle zat akelig dichtbij. Met een vierde (Ricciardo) en vijfde (Max) plek zat ook Red Bull er goed bij, terwijl Räikkönen opnieuw teleurstelde met een zesde tijd.

Bij de start is alles anders als Fattle fantastisch van zijn plek komt en de Mercedes meteen het nakijken geeft. De grijze bolides hebben bij het ingaan van de eerste bocht alleen oog voor elkaar en niet voor de baan. Luis drukt Rosberg van de baan, waarna de Finse Duitser het hazenpad kiest en dat moet bekopen met het verlies van een heleboel plaatsen. Max profiteert van de verwarring en rukt op naar de derde plaats, voor Ricciardo en Räikkönen.

Net als in Australië voerde Fattle na de start het veld aan. Afbeelding: Sky Sports.
Ondertussen rijdt Fattle op zevenmijlslaarzen weg bij Luis. Hij is al een paar seconden bij de Mercedes vandaan gereden als hij zich voor de chicane verremt en rechtdoor moet. Luis zit meteen weer in de kofferbak van de viervoudig wereldkampioen, die de chicane uiteindelijk nog twee keer zou afsnijden.

Vanwege de lange rechte stukken verwachtte het team van McLaren niet veel van de race. Desondanks kwalificeert Alonso zich voor de derde keer op rij in de top 10. In de race volgt dan alsnog de verwachte terugval. Teamgenoot Button maakt het niet mee, want al na tien ronden blaast hij zijn Honda op. De zwarte bolide staat wat ongelukkig in de berm op het lange rechte stuk en dus worden de coureurs even in toom gehouden met de virtuele safetycar.

Als er een boek bestaat over het verkloten van races, dan hebben de strategen van Ferrari dat boek de afgelopen winter helemaal van achter naar voren doorgelezen, want ze komen op het dubieuze idee om beide rijders naar de pits te halen voor nieuwe banden. Voor Räikkönen, die Ricciardo met geen mogelijkheid bij kon benen, was het nog wel te begrijpen, maar voor Fattle, die de plek van zijn teamgenoot innam, was het een grote gok.

De Ferrari's kwamen de pits uit op de superzachte banden, wat betekende dat de rode bolides in ieder geval nog een keer naar de pits moesten komen voor de zachte banden, die door Pirelli voor de race verplicht waren gesteld. De overige teams namen die strategie niet over. Zij hoopten gewoon met één bandenwissel te kunnen volstaan.

In ieder geval had Luis de leiding weer in handen, terwijl Fattle zich nog langs de Red Bulls moet werken. Zonder veel problemen zeilt de Ferrari met startnummer 5 langs de paarse bolides: Ricciardo krijgt hij voor de haarspeldbocht te pakken, Max blaast hij op het lange rechte stuk met behulp van DRS finaal voorbij, zodat hij weer tweede ligt. Het is voor Red Bull het startsein om hun coureurs op nieuwe banden te zetten. Max komt als eerste in de kopgroep binnen, gevolgd door Ricciardo, Massa, Bottas en tot slot raceleider Luis.

Waar Max de zwak rijdende Räikkönen na zijn stop nog net voorblijft, doet Ricciardo dat niet, waardoor zijn race langzaam het putje ingaat. Hij komt de Ferrari maar niet voorbij, terwijl Bottas achter hem erg hongerig oogt. Halverwege de race schiet Ricciardo in de chicane met rokende banden rechtdoor, waarna Bottas hem gemakkelijk voorbij kan gaan. Vervolgens haalt de steeds geïrriteerder ogende Australiër een setje nieuwe banden, waardoor er een dikke streep door de van tevoren bedachte strategie gaat. Hij komt weer achter Räikkönen, die even daarvoor was gestopt, op de baan.

Aan kop is de leiding weer in handen gekomen van Luis als Fattle voor de tweede keer stopt. Na zijn stop is hij weer een fractie sneller dan de Mercedes en dus begint er een race tegen de klok. Kon Fattle Luis nog bedreigen? Hoe goed Luis' race is, blijkt wel als Max stil begint te vallen. Achter hem komen Bottas en Rosberg steeds dichterbij en dus moet Red Bull met tegenzin hun voorste wagen voor de tweede keer de pits in halen. Max komt opnieuw voor de deur bij Räikkönen de baan op en hervat de race als vijfde.

Rosberg is tot leven gekomen en in de slotfase lijkt hij zowaar de grootste kanshebber op de laatste podiumplaats. Hij hoeft alleen nog maar Bottas in te halen. Het lukt niet, want hij moet nog een tweede stop maken vanwege een lekke band. Het betekent dat hij terugvalt tot achter Ricciardo. Hij weet de Australiër vrij eenvoudig te kloppen, waarna hij ook Räikkönen in de pan hakt. Vervolgens vliegt hij op Max af, die op zijn beurt op Bottas zit te jagen.

In de slotfase is het mooiste wel weer van Max' ultrazachte banden af en dus kan hij een aanval op Bottas' derde plek wel op zijn buik schrijven. Met nog tien ronden te gaan zit Rosberg aan de staart van zijn Red Bull. Het is slechts een kwestie van tijd voordat de Mercedes met startnummer 6 de Red Bull met startnummer 33 passeert. Of niet? Max verdedigt keer op keer de binnenkant en weet de klassementsleider steeds achter zich te houden. Wat hij ook probeert, hij komt er niet langs. Rosberg laat zich even terugzakken, om het vervolgens nog een keer te proberen. In de een-na-laatste ronde heeft hij een goede slipstream. Max remt laat, Rosberg remt nog vijf meter later en duikt als eerste de chicane in. Maar dan wel met de achterkant eerst. Overdwars komt de grijze bolide op de uitloopstrook tot stilstand, waarna Rosberg nog net op tijd weg is om Räikkönen en Ricciardo voor te blijven.

Niets lukte voor Rosberg in Canada. Afbeelding: Sky Sports.
Even later komt Luis als winnaar over de streep. Hoewel Fattle hem lange tijd heel langzaam binnen zat te hengelen, kwam zijn overwinning nooit echt in gevaar. Een paar foutjes in de slotfase bezegelden Fattles lot. Bottas kwam na een voortreffelijk gereden race als derde over de finish, voor Max, Rosberg, Räikkönen en Ricciardo. Op meer dan een ronde achterstand reden Hülkenberg, Science en Pérez nog net in de punten.

Met zijn vijfde overwinning op het Canadese stratencircuit verkleinde Luis zijn achterstand op Rosberg naar negen punten en dat had na Spanje waarschijnlijk niemand verwacht. De titelstrijd ligt weer volledig open en Rosberg oogt met de race kwetsbaarder. Kan hij het tij volgende week in Azerbeidzjaan keren?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: