19-01-2014

Het D-woord

De speellocatie. Afbeelding: www.henri-floor.nl

Wakker worden, slaapkoppen!!!
Uitslapen is wat de meeste "normale" mensen doen op de zaterdag. Even lekker van een vrije dag genieten. Anderen hebben een hobby of een sport die ze per se moeten uitvoeren. Deze zaterdag werd namelijk opgeofferd voor twee potjes in de meesterklasse van de jeugdcompetitie. Om tien uur beginnen de partijen. Dat is slecht nieuws voor degenen die uit de meest dramatische uithoeken van het land moeten komen.

Ewoud kon dus maar uitslapen tot kwart voor negen. Precies op tijd kwam hij aan. Ik ook. In plaats van een rustige vrije dag, ging ik meekijken. Vorige keer was ik nog teamleider, nu was ik toeschouwer. Ik had ook aan een snelschaaktoernooi in Bunburg/Spakenschoten kunnen deelnemen, maar ja, wie zit er nou graag tussen die viswijven. J

De eerste ronde van de dag was tegen het gevreesde Amersfoort. J Al twee weken lang hadden beide partijen uitgekeken naar deze wedstrijd en vandaag werd hij dan gespeeld. Een interessante krachtmeting lag in het verschiet.

Familie Ootes beslist derby
Om een uur of tien kwam het traditionele openingspraatje. Hierin werd verteld dat de elektronische borden nog in de file stonden. Ook werd het speeltempo nogmaals opgenoemd. Geen overbodige luxe. De vorige keer vroeg Mug wat het speeltempo precies was (of was 't Pinda?)

Even daarna begonnen de partijen.
Voor deze belangrijke vierpuntenwedstrijd werd Robin opgetrommeld. In deze belangrijke wedstrijd wilden we geen enkel risico nemen. J Verder waren beide viertallen op volle sterkte.

Ewoud verraste Lars met Siciliaans. Verder kreeg Mug een gambietje te verwerken. Pinda besloot zijn gare variant van het Schots niet van stal te halen (hij won al eens eerder van het viswijf en vreesde zijn voorbereiding) en Robin kreeg Scandinavisch tegen zich.

Het leek er aan het begin op dat Mug weleens voor een verrassing zou gaan zorgen. Met een paar positioneel verantwoorde zetten leek hij de overhand te krijgen. Volgens Politeia was het allemaal theorie (ja, ja...) Pinda was ook tevreden over zijn stelling. Hij had een mooi veld op d5. Alleen Grotovsky leek wat probleempjes te hebben.

Vervolgens gebeurde er lange tijd weinig. Misschien kwam dat doordat Pinda en Mug met Pascal zaten te praten over politiek. Daardoor kwamen ze achter in tijd. Dat was niet zo professioneel. Verder was iedereen toen nog geconcentreerd aan het zwoegen: je kon een speld horen vallen.

Aan bord vier deed Robin netjes wat er van hem verwacht wordt. Hij krijgt een mooie aanval en gebruikt wat insluitmotiefjes om zijn tegenstander in te pakken. Het resulteert in stukwinst en spoedig ook in partijwinst: 1-0!

Ondertussen heeft Mug zijn goeie loper moeten inleveren. De aanval van zijn tegenstandster ziet er link uit, maar een pion is een pion. Datzelfde gold voor Pinda. Die had de greep op de stelling verloren omdat zijn e4-pion van het bord ging. Qua tijd stond hij er ook niet best voor... Ai, een nul waarschijnlijk. En Grotovsky stond ook moeilijk. Met een beetje pech zou het 1-3 kunnen worden. Om kwart voor één geeft Pinda op: 1-1. De stelling met een pion minder en weinig tijd is onhoudbaar. Vreemd. Tegen mij merkte hij eens op dat Lennart Ootes een "lopend punt" was. Ook schijnt hij zich met de verkeerde kleur te hebben voorbereid… Pijnlijk.

De situatie wordt penibel als ook Grotovsky de witte vlag uithangt. De hele partij had hij problemen. Jammer. Zeker omdat ik afgelopen maandag nog won van Lars... 1-2. Het was toen ook al duidelijk dat Mug niet meer had dan remise. Hij leek goed te staan, maar uiteindelijk offerde zijn tegenstandster een stuk voor wat pionnen. Het initiatief en de vrijpionnen bleken echter genoeg om weer het stuk terug te winnen. Met een pion minder moest Mug in remise berusten: 1½-2½.

Aan de andere borden gebeurde genoeg. Leed was er bij Marijn Otte, die een geweldige positie verknoeide tegen Enrico Blees. Verder werd Tony Zhang geownd door madU Tan en ging T1 Burg veel te ver tegen Fezoi, die een eindspel met een pion minder wonderbaarlijk wist te winnen. Vergeleken dat leed viel de nederlaag tegen Amersfoort eigenlijk best mee... J

BSV speelt met Schaakmaat
In de middagronde moest iedereen weer worden opgepept. Het volgende degradatieduel stond op het programma: De Schaakmaat - Baarnse SV. Deze wedstrijd was wel erg belangrijk. En het nadeel was dat Robin alleen de ochtendronde zou spelen. Nou ja, Bart is ook goed. Bovendien: de bovenste drie borden scoorden maar een half punt de vorige wedstrijd. Dat moest nu anders.

Om half drie trad Baarn aan tegen De Schaakmaat. In Bussum roept De Schaakmaat nare herinneringen op. In april verloor ik met BSG 1 het kampioenschap door een 4-4 tegen De Schaakmaat. Vooral Grotovsky was getergd. In “schaakprof” Stefan Kuipers trof hij een sterke tegenstander. Aan de overige borden was de Schaakmaat ook sterker, dus makkelijk zou het niet worden. Maar ja, er moest toch een reden zijn waarom ze zo laag stonden...

Vandaag had Mug zijn dag. Hij opende met 1.Pc3 en vertelde dat hij dat ook tegen Pascal had gespeeld. Toen won hij. Het zou niet verkeerd uitkomen als hem dat nu ook zou lukken. J Ondertussen vestigde Pinda de aandacht op zich door zijn lelijke dame eigenhandig in te wisselen voor een mooier exemplaar. Ook sloot hij een weddenschap af met Pascal. Als hij zou winnen, zou Pascal de volgende keer een stropdas dragen, als hij zou verliezen zou hij zelf met zo'n ding om zijn nek verschijnen. Bij remise zou geen van beiden zich belachelijk hoeven te maken. L

Vervolgens begon ik meer en meer in Grotovsky's stelling te geloven. De witte aanval ging vreselijk snel en al na 21 (!) zetten moest Stefan zijn koning omleggen. 1-0! Stefans excuus voor deze partij was dat hij pas om twee uur 's nachts uit zijn werk kwam... en dat hij weer om acht uur op moest. Maar ja, de ochtendpartij had hij gewonnen.
Ondertussen leek Bart erg goed te staan. Helaas gaf hij een stuk weg en werd hij toch weer naar een nul gespeeld: 1-1.

Vervolgens brak er weer een lange periode van wachten aan. Mug hield ons lang in spanning, Tegen Henriët Springelkamp, die opviel met uitspraken als: "We moeten gewoon elke wedstrijd een matchpunt meer scoren dan vorig jaar", stond hij erg goed. Erg veel vertrouwen in eigen kunnen had Springelkamp niet. Ze scoorde tot nu toe slechts ergens een verloren halfje of zo en ook vandaag kwam er geen verandering in. Tegen de ook niet bepaald soepel draaiende Mug stond ze vanaf het begin af aan met de rug tegen de muur. Mug consumeerde veel tijd, maar na het sterke 43.La4! moest ze de strijd toch staken: 2-1!

Vervolgens was Pinda nog bezig. Hij kwam uiteindelijk goed te staan, maar pakte professioneel de remise: 2½-1½! Een goed resultaat en misschien kan de weg naar boven worden ingeslagen. Maar ja, we hebben de afgelopen vier wedstrijden al vier degradatiekandidaten "geconsumeerd". Die zijn binnenkort ook "op" en dan moet Baarn echt aan de bak. Vooralsnog lijkt het erop dat Baarn nog twee matchpunten nodig heeft voor handhaving. Dan zal de champagne rijkelijk vloeien in het Brandpunt. Op dit moment staat Baarn gedeeld tiende.

Woordenlijst
Pinda - Vincent Pandelaar
Mug - Arthur Vlug
Bart - Daan Lensink
Grotovsky - Ewoud de Groote
Politeia - Lennart Ootes
Fezoi - Jozef Simenon
T1 Burg - Twan Burg
MadU Tan - Matthew Tan

Apenhoofd, 18-11 2006

Uw beoordeling van dit artikel:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Poll Maker

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: