05-01-2014

Is het glas halfvol?

Veel te vroeg. Al op de vierde dag van het jaar, terwijl de kerstvakantie nog aan de gang is, is er afgetrapt voor de tweede competitiehelft van het seizoen 2013-2014. Dat hebben we geweten ook. In Bussum was HMC met 6-4 te sterk voor het eerste tiental van BSG.

Door een speling van het lot was HMC na drie ronden slechts op de negende plek terug te vinden - alleen het zwalkende ESG Dr. Max Euwe stond onder het team uit Den Bosch. Merkwaardig, want het team heeft de nodige spelers waar de andere teams in de meesterklasse stikjaloers op zullen zijn: super-IM Benjamin Bok, Sportief Directeur van de KNSB Jeroen Bosch, Toptalent Roi David Miedema, gevaarlijke hakkers als Twan Burg en Jasper Broekmeulen en reuzendoder Martijn Dambacher. En dan ben ik in de haast nog de helft vergeten ook.

BSG was dus gewaarschuwd. Het eerste waarschuwingssignaal kwam van David Miedema, die na een matig verlopen opening met de zet beter kwam te staan tegen Ewood. Hij had een uur meer op de klok en een voorbeeldige stelling, maar speelde het toen op zijn Davids uit en moest genoegen nemen met een remise.

Betere zaken deed HMC op het bord ernaast, waar de andere David als een Leo Kerkhoff (1944-2007) uit de startblokken kwam en kans zag de op hol geslagen witte paarden van het Apenhoofd met elkaar te laten verstrikken. Het leverde nog net geen materiaal op, maar wel een beter eindspel en daarin ging wit snel door de knieën.

Ook geen geluk was er voor Frank Erwich. Hij had vergeleken vorig seizoen met het Apenhoofd geruild van tegenstander. Tegen Geert van der Stricht versmaadde hij een zettenherhaling en kreeg hij het lid op de neus gedrukt. Ook niet echt gelukkig met zijn tegenstander was Large. In zijn laatste partij voor zijn vertrek naar Upside-Down werd hij gekoppeld aan Twan Burg, net als een paar weken eerder in de Belgische competitie. Het resultaat was hetzelfde.

Beter ging het bij Grote Beer, die tegen zijn Angstgegner Benjamin Bok speelde. In een Berlijns eindspel kwam hij echter gevaarlijk dicht bij de winst: hij had een vrijpion op de koningsvleugel, terwijl zwart nog steeds een immobiele meerderheid op de damevleugel had. Desondanks werd het remise. Bij Li tegen Jasper Broekmeulen werd het evenwicht niet verbroken, dus werden de punten ook hier netjes gedeeld.

Een half punt was eveneens de beloning voor de partij van FM Henk tegen Niels Ondersteijn. In een Versnelde Draak beperkte Ondersteijn zich tot tegenhouden. Henk domineerde het bord, maar kon geen serieuze winstkansen creëren. Uiteindelijk kon Ondersteijn opgelucht remise claimen vanwege drie keer dezelfde stelling. Ging er dan ook nog iets goed?

Gelukkig wel! Zo scoorde Ton een punt waar niemand meer op gerekend had. Tegenstander Rob Zgorl stond lange tijd wat beter, maar deed toen de ene na de andere verliespoging en verloor inderdaad. Ris the Wiz scoorde het andere Bussumse punt. Tegenstander Jeroen Bosch verprutste de opening en kwam die klap niet meer te boven.

Zo kwamen we uit op een tussenstand van 5-4 in het voordeel van HMC. Zou Thomas Willemze aan het eerste bord het laatste matchpunt kunnen redden tegen Dambacher? Het antwoord was nee. Na lange tijd beter te hebben gestaan, ging het ineens mis en werd hij in een lang eindspel toch weer naar een nederlaag gespeeld. Zo won HMC dus met 6-4 in een wedstrijd waarin BSG kansjes had op een gelijkspel, maar daar gezien het spel eigenlijk geen aanspraak op mocht maken.

Het hoeft geen betoog dat de sfeer in de Bussumse kleedkamer na afloop van de wedstrijd weinig uitgelaten was. Maar toch: is het glas halfvol of halfleeg? Tja, wat is het verschil eigenlijk? Met vier matchpunten uit vier wedstrijden staat BSG nog altijd in het linkerrijtje. Op papier is BSG een keurige middenmoter. Aan de andere kant hebben alleen HMC (!) en Dr. Max Euwe minder bordpunten gescoord en dat is veelzeggend. Bovendien staan de wedstrijden tegen de topploegen En Passant en LSG nog op het programma. En niet te vergeten Voerendaal, de huidige nummer negen. Over een maand zal BSG de Limburgers met een bezoekje vereren. Als dat maar goed gaat...

BSG (2356) - HMC (2408) 4-6
1. T Willemze m (2411) - M Dambacher m (2493) 0-1
2. A Berelowitsch g (2539) - B Bok m (2523) ½-½
3. L Riemersma m (2429) - J Broekmeulen f (2447) ½-½
4. R Ris m (2412) - J Bosch m (2374) 1-0
5. L Ootes (2382) - T Burg m (2505) 0- 1
6. F Erwich f (2319) - G van der Stricht m (2373) 0-1
7. E de Groote (2383) - D Miedema m (2415) ½-½
8. J de Groote  (2176) - D van Kerkhof f (2307) 0-1
9. T van der Heijden (2299) - R Schoorl f (2325) 1-0
10. H van der Poel f (2207) - N Ondersteijn f (2316) ½-½

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: