02-11-2013

BSG rekent af met angstgegner

Het was geen goed toernooi voor hem, het Univé-toernooi in Hoogeveen. Met drie halfjes uit zes partijen werd hij afgetekend laatste in de door het Filipijnse wonderkind Wesley So gewonnen Kroongroep. Desondanks had King Look praatjes voor tien. Hij heeft de psychologische oorlogsvoering tot kunst verheven en met een diss hier en daar probeerde hij zijn tegenstanders uit balans te brengen, hoewel hij alleen zichzelf leek te ontregelen: de vele verknalde openingssystemen en zijn roekeloze, hautaine speelstijl deden hem de nodige halfjes verliezen.

Veerkracht
In Bussum klaagde de ontevreden Rotterdamse teamleider Ton de Vreede om het hardst over de vele verloren halfjes van zijn team, dat nipt verloor en nu al het degradatiespook in de Maasstad ziet rondwaren. Aan de klokken lag het niet, die functioneerden en waren goed ingesteld. Aan de temperatuur in de speelzaal lag het ook niet. Rotterdam begon voortvarend aan de wedstrijd en halverwege de middag had niemand meer een stuiver gegeven voor de kansen van BSG, dat behoorlijk op achterstand was gezet en niet bij machte leek iets terug te doen. Maar BSG raakte niet uit balans, rechtte de rug en won alsnog.

Angstgegner
Het was geen goed toernooi voor hem, het Univé-toernooi in Hoogeveen. Dus was FM Henk wel tevreden met een snelle puntendeling tegen Lekker Ding. Ris the wiz had het eindelijk weer op zijn heupen. Hij droogde Jan Willem van de Griendt vrij eenvoudig af. Het betekende dat Ton niet tegen zijn angstgegner speelde, maar tegen Bruno Carlier. Gelijk kreeg hij een voorbeeldige stelling, die hij vervolgens weer vakkundig sloopte en dus was de stand weer in evenwicht.

Rotterdam op voorsprong
Vervolgens nam Rotterdam afstand. Li Ri kon het aan het eerste bord niet bolwerken tegen Bart Michiels, terwijl de nieuwe aanwinst Thomas Willemze brutaal een pion meegraaide, consolideerde en prompt de pion weer weggaf, waarna Rotterdam-zwaargewicht Karel van der Weide blij verrast het punt kon drukken. Het stond dus 1½-3½.

Uitzichtsloos
De winst voor BSG moest komen in het eindspel, maar de stellingen waren er niet naar: Large had tegen Martin Martens een kwaliteit voor wat pionnen geofferd, Grote Beer had Frans Cuijpers weer terug in de partij laten komen, Frank Erwich stond op het randje van verlies tegen jeugdtalent Robby Kevlishvili, bij Grotovsky tegen Mohammed Taha Yasen leek de remisemarge ook enorm groot, terwijl het Apenhoofd tegen Michiel Besseling een stelling op het bord had die hij net zo makkelijk kon winnen als verliezen.

Bussums kwartiertje
In de slotfase valt het kwartje de kant van BSG op. Frank houdt netjes remise, terwijl Grote Beer de partij voor de tweede keer moest zien te winnen en daarin slaagde. De comeback werd compleet toen Large het remiseachtige eindspel door een enorme dekkingsfout van Martens alsnog won. Het Apenhoofd miste in de tijdnoodfase een enorme kans voor open doel, maar schoot in de herkansing wel raak. Het was maar een lelijk frommeldoelpunt, maar het bracht BSG zowaar op voorsprong. Grotovsky haalde met een remise de volle winst binnen, maar bij hem overheerste vooral het gevoel van de gemiste kansen eerder in de partij.

Sinterklaas
Zodoende won BSG met 5½-4½ van Rotterdam in een wedstrijd waar de nodige halfjes over en weer cadeau werden gedaan. Voor BSG kreeg de goede seizoensstart tegen Apeldoorn uiteindelijk toch nog een passend vervolg, maar het mooiste was misschien nog wel dat het een traditioneel lastige tegenstander had verslagen. Over een maand moet in Groningen met de volgende lastige tegenstander afgerekend worden. 

BSG (2357) - Rotterdam (2347) 5½-4½
1. Li Riemersma m (2429) - Bart Michels m (2509) 0-1
2. Lars Ootes (2382) - Martin Martens m (2428) 1-0
3. Robert Ris m (2427) - Jan Willem van de Griendt f (2315) 1-0
4. Alexander Berelowitsch g (2539) - Frans Cuijpers m (2440) 1-0
5. Thomas Willemze m (2411) - Karel van der Weide g (2440) 0-1
6. Henk van der Poel f (2207) - Rini Kuijf m (2390) ½-½
7. Ton van der Heijden (2299) - Bruno Carlier m (2433) 0-1
8. Frank Erwich f (2319) - Robby Kevlishvili (2118) ½-½
9. Ewoud de Groote (2383) - Mohammed Taha Yasen (2242) ½-½
10. Jesper de Groote (2176) - Michiel Besseling (2159) 1-0

1 opmerking:

  1. Jo Jesper....
    ik was te laat met de aanmelding om alsnog mee te doen
    Ton Vrede en de klokken verliezen van BSG XD
    VR

    BeantwoordenVerwijderen

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: