22-11-2013

Carlsen wereldkampioen

Heel lekker in zijn vel zat hij de eerste drie ronden van de wereldkampioenschapsmatch met Anand niet, dat gaf Carlsen in de persconferentie na afloop van de tiende ronde toe. Daarna begon het echter te lopen en dat resulteerde in een overwinning in de vijfde ronde. Vandaag zette Carlsen met een remise de kroon op zijn werk: na tien partijen had hij de tweekamp met Anand overtuigend gewonnen en dus mag hij zich minstens een jaar lang wereldkampioen noemen. Een geweldige prestatie, maar niet helemaal onverwachts voor de sterkste speler ter wereld.

Hoewel de match niet groots was, gingen Anand en Carlsen aanvankelijk nog gelijk op. Nadat Carlsen in de vijfde ronde op voorsprong was gekomen, was het de vraag of Anand terug kon slaan. Het antwoord was nee, want Anand was gebroken door die verliespartij en vooral de manier waarop (prima uit de opening komen, daarna wat minder komen te staan en vervolgens een houdbaar eindspel verliezen), dat hij in de zesde ronde prompt nog een keer op bijna identieke manier het schip in ging (zie partij 1). Pas in de negende ronde probeerde Anand Carlsen te verontrusten door van opening te wisselen (1.d4 in plaats van 1.e4), maar ook nu liep hij zich stuk op Carlsens verdedigingsmuur (zie partij 2). Carlsen kon de match daardoor voortijdig beslissen: na tien van de twaalf partijen had hij een onoverbrugbare voorsprong (6½-3½) gepakt - geen moment te vroeg als het aan de altijd vrolijke FIDE-persvoorlichter Anastasia Karlovitsj lag.

De altijd bescheiden Anand, die een broertje dood had aan de verplichte persconferenties na afloop van de partijen, verontschuldigde zich na afloop van de match voor zijn gebrekkige spel. Hij vond dat hij veel te weinig had laten zien in de match - echt briljante dingen hoefde Carlsen niet te laten zien. Half hangend in zijn stoel versloeg de 22-jarige Noor de (ex-)wereldkampioen overtuigend. Daarom hieronder de twee winstpartijen die Carlsen in de tweede helft van de match boekte:

En weer met dank aan: Knightvision Chess-PGN-Viewer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: