07-02-2012

De doornstruikrevolutie

De vervloekte titel

Het was half één 's middags. Met knikkende knietjes stonden elf mooiweervoetballers op een door duiven bezet knollenveld te wachten op het eerste fluitsignaal. Een fluitsignaal dat een anderhalf uur durende lijdensweg zou inluiden, want de tegenstanders waren veel groter en sterker dan de iele ventjes van de thuisploeg. De voorspellingen kwamen uit. De mooiweervoetballers uit Amsterdam kwamen niet een keer in de buurt van het vijandelijke doel, in tegenstelling tot de reuzen uit Utrecht, die zelfs twee keer scoorden.

Het is maar al te duidelijk: de "fluwelen revolutie" van Johan C. heeft Ajax nog verder kapotgemaakt. Natuurlijk was het al slecht gesteld, maar wat wil je ook met een conditietrainer die de spelers steeds minder fit maakt en een publiek dat nog nooit iemand heeft aangemoedigd? Dan heb je nog het lachwekkende aankoopbeleid van de vorige trainers Marco Pannekoek van Basten en Martin 10 miljoen Jol, die de club met een flink budgettekort, maar zonder prijzen achterlieten.

Hoewel Frank de Boer vooral goed is in slap lullen, heeft hij het niet onaardig gedaan, getuige het voor de poorten van de hel binnengesleepte kampioenschap. Momenteel hebben de prestaties wel ernstig te lijden onder de steeds verder uitdiepende crisis binnen de club. De revolutie die eerst nog met fraaie benamingen werd begroet, is niets anders dan een vies moddergevecht, waarin voorlopig geen winnaars zijn aan te wijzen. De doornstruikrevolutie gaat nog vrolijk door en stopt waarschijnlijk pas als Ajax helemaal vernietigd is. Terwijl de hele wereld over de mogelijke massavernietigingswapens van Iran valt, worden ze in Amsterdam gewoon ingezet.

Toch maakten de afgelopen weken één ding duidelijk: slechter dan dit kan niet. Doel was om in 2012 een aanval te doen op de landstitel. Daarom treurde ook niemand om de bekeruitschakeling door AZ. Als de competitiewedstrijd tegen de provinciegenoot maar gewonnen werd! Ajax mocht z´n handen dichtknijpen met het behaalde gelijkspel. Vervolgens werd pijnlijk verloren van Feijenoord, waarna angstgegner Utrecht moeiteloos de drie punten uit de ArenA ophaalde. Door de bekeruitschakeling is de kans om het seizoen met nog een prijs af te sluiten nihil geworden, want de titel is verder weg dan ooit. Kortom: wat er ook gebeurt, alles is beter dan wat er nu aan de hand is.

Daarom is het ergens wel goed dat C. door de rechter in het gelijk is gesteld. Toch is het maar de vraag of het met C. erbij beter zal gaan. Verwacht een hoop ruzies en weinig discipline van de man die als een verlosser werd binnengehaald. Erg professioneel zal Ajax de komende jaren niet bestuurd worden. Dat is niks nieuws, want dat gebeurde de afgelopen jaren ook niet. De naam Ajax lijkt synoniem te staan voor mismanagement en dat is eeuwig zonde. Nu wordt PSV met Fred Spraakgebrek (die ik het nog wel gun) of FC Twente met Stiev McClaren (die dan helemaal denkt dat hij een briljante coach is) kampioen en daar is helemaal niks meer aan te doen. :(

13 opmerkingen:

 1. Het huidige Ajax is het gelijk van Johan Cruijff.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het zwakke spel wordt ook veroorzaakt door de spanningen van de revolutie, dus dat is geen eerlijke vergelijking. ;) Ik denk dat Ajax zich voor een langere tijd aan één trainer moet verbinden en dat ze eens een goede medische staf aanstellen. Wat er met de jeugdopleiding van Ajax is gebeurd, weet ik niet. Ik had het idee dat de Ajaxjeugd altijd de beste van het land was, maar sinds De Boer daar geen trainer meer is, is dat kennelijk ook niet meer zo. Hadden ze Jol misschien toch maar beter niet kunnen ontslaan, hoe graag C. het ook wilde.

  http://www.nusport.nl/vlietstra/2722570/spieren-dupe-van-machtsstrijd-bij-ajax.html

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Uiteraard beïnvloeden de huidige spanningen ook de resultaten en inderdaad de medische staf blinkt dit jaar niet uit. Ajax moet gewoon weer kiezen voor de methode dat ze zo beroemd heeft gemaakt. En dat is zelf spelers opleiden die het Ajax-spel kunnen spelen. Daarom begon Cruijff twee jaar geleden met mopperen: hij zag het Ajax-spel niet meer terug en de spelers die in het eerste speelden, konden het bekende Ajax-spel en techniek waren onvoldoende.
  Ik hoop en verwacht met de trainers die er nu zitten nu eindelijk hun werk kunnen doen (en niet worden geïntimideerd worden door Sturkenboom e.d.) en dat Ajax over een aantal jaar weer een aantal toptalenten hebben die ze kunnen verkopen voor veel poen en dat Ajax weer eens overtuigend kampioen van Nederland kan worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vrees dat het onrustig blijft met C. erbij. :( Ik hoop dat-ie Ajax uit het slop kan trekken, maar ik ben bang dat als er iets niet naar z'n zin gaat, dat-ie dan weer vertrokken is.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Cruijff is de laatste maanden systematisch tegengewerkt. Dus ik verwacht dat hij deze klus ook echt wil afmaken, anders was hij allang afgehaakt. Ik denk dat die kale biljartbal en zijn vriendjes het zo onrustig wilden maken in de hoop dat Cruijff wel weg zou gaan. Mooi niet dus! Nu zit op 90% van de club mensen op de goede plek in de Cruijff-filosofie en wordt het hopelijk wat rustiger de komende tijd als die biljartbal en zijn vriendjes vriendelijk de ArenA uit zijn geschopt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. het was een vermakelijke wedstrijd afgelopen zondag..... maar ook wel zielig eigenlijk dat Ajax niet eens van een gehavend Utrecht kan winnen....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tja eerst was het ajax de kampioen nu is t AJAX schoonmaakmiddel:( succesvoller in de aandelen.....

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het is ook wel een goed schoonmaakmiddel

  BeantwoordenVerwijderen
 9. :) van schoonmaakmiddel heb ik verder niet zn verstand:)
  Van voetbal overigens ook niet echt maar ik weet wel dat AJAX waarschijnlijk lange tijd het beste team had in nl.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. hoi Jesper! hoe vond je mijn spel gisteren

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Je hebt je best gedaan om steeds iets anders te spelen, maar die tegenstanders waren te slecht om echt veel eer aan te behalen. Vaak durven ze offers niet aan te nemen of geven ze stukken weg, om alsnog op zet twintig door de vlag te gaan... Maar volgens mij vond jij het wel leuk om die gasten steeds weer in te maken. :P

  BeantwoordenVerwijderen
 12. hoi jesper!
  ja klopt dit vond ik leuker vs 1200lui als vs GMs die bijv geen risicos nemen robin van kampen won overigens al op zijn 7e altijd van zijn vader ik had laatst remise vs mijn vader en ik ben al bijna 22 overigens won mijn vader ook welis met 1d32Kd2 van me en had ie een koning op h8 na 8zetten 8Kh8 en won ie van me......

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Jesper! vandaag heb ik wel gewonne van mijn vader..... na 17zetten had ie 6pionnen op de f-lijn van f7 tot f2 ik won uiteindelijk zo staat t tussen mijn vader 1.5-0.5 deze week en in die remisepartij had ik in de slotstelling 3paarden vs een dame en beide een koning verder stond er niks op t bord....

  BeantwoordenVerwijderen

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: