24-10-2012

Reacties op de dood van Leon Pliester

In de schaakwereld is geschokt gereageerd op het overlijden van Leon Pliester. Hieronder een overzicht van de reacties tot nu toe:

Leon Pliester overleden (Johan Hut op Schaaksite)

De schaakwereld is vandaag opgeschrikt door het overlijden van Leon Pliester.
De 58-jarige internationaal meester overleed dinsdagmorgen in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Daar wachtte hij op een nieuwe lever.
(...)
Ons medeleven gaat in de eerste plaats uit naar zijn vrouw. Ook bij het Bussums Schaakgenootschap, waar hij zowel speler als jeugdtrainer was, zullen ze hem missen.

De komende dagen komen we uitgebreid terug op de rol van Leon Pliester in het Nederlandse schaakleven.
Er komt dus nog meer. Ook Peter Doggers had op zijn internationaal bekende schaaksite Chessvibes een stukje gewijd aan het vroege overlijden van onze clubgenoot. Hij gaf een aanvulling op de informatie op Leons Wikipedia-pagina, plus een verzameling van 25 na te spelen partijen.

Dutch IM Leon Pliester dies at 58 (Peter Doggers op Chessvibes)

Leon Pliester passed away at the age of 58. The Dutch International Master suffered from a liver-illness which had affected his kidneys as well. This was reported by the Dutch Chess Federation today on its website.

(...)

Ook op het bekende schaakforum Utrechtschaak liet men van zich horen. Toch wel grappig hoe poeslief iedereen is. Over doden niets dan goeds, maar toch had er wat mij betreft wel een iets genuanceerder beeld geschetst mogen worden, want als je de onderstaande reacties leest, lijkt het alsof de leukste schaker ooit is heengegaan. Dat was ook niet helemaal waar. Het zal de sociale druk wel zijn geweest.
Johan Hut (journalist): "Voor mij als journalist een leuke schaker, die overal heel open over was."
Gert Pijl (BSG/SOPSWEPS): "Zeer trouw bezoeker van de BSG-clubavond ook. Sterkte aan zijn vrouw die er echt altijd bij was."
Michael Riemens (Groningen): "Hier word ik stil van. Een prachtige speler en hele aardige man is veel te vroeg heengegaan. Sterkte aan de nabestaanden."
Henk Vedder (HSG/En Passant): "Hè wat triest, afgelopen januari ging het al niet best volgens mij. Naast IM en psych een absolute koning van de anagrammen, uit zijn koker kwam onder anderen: Pikettroel, titelkoper, loensreptiel, hondje wil varen en nog veel meer. Hij was erg leuk aan tafel... RIP Leon."
Arno Eliens: "Een mooie kerel, RIP."
Max Viergever (Paul Keres/Zeist): "Ja, erg jammer. Leuke schaker, plezierige tegenstander die zich niet te groot voelde om mindere spelers vriendelijk en met respect te bejegenen."
Jasper Geurink (Unitas): "Ik herinner me nog van vroeger zijn prachtige artikelen in de Schakend Nederland over een 1.e4-repertoire voor wit. En zijn stukje over een verbijsterende 0-0!?! in een scherpe Caro-Kann, Doorschuifvariant, die hij aan Nunn liet zien (die proestend wegliep!); wellicht in het kader van de behandeling van voornoemd repertoire. Kwaliteitsschrijver, sympathieke man achter het bord en zoveel meer, getuige de reacties hier.
Misschien zou een andere IM of GM voor New in Chess op basis van zijn artikelen een hedendaags boekje over 1.e4 kunnen uitbrengen? Ook een beetje als eerbetoon."

Opmerkelijk is dat er vanuit BSG nog weinig reacties zijn gekomen. Wel staat op de BSG-site een nieuwsbericht over Leon, hoewel dat niet veel meer is dan een rommelige verzameling zinnen. Nee, levendiger ging het eraan toe op Facebook:
Ewood: "RIP Loensreptiel :("
- "Waar is de knop "vind ik niet leuk" als je hem nodig hebt?"
- "Ik vond nog een foto uit 2005 (zal wel 2006 of 2007 zijn geweest, red.) met Leon hier in de kamer. Whiskey (de hond) erbij, potje thee en een stel jonge honden (de leerlingen)..."
Lennart Ootes: "Mooie in memoriam van Leon, mijn voormalige teamgenoot en oud-trainer." (Verwijst naar het Chessvibes-artikel)
- "Gecondoleerd! Zwaar verlies van een fijne man!"
Peter Drost:" Leon Pliester: "Bewijs het maar.""
Jean Loulou: "Toch wel schrikken, iemand van je eigen bouwjaar..."
Tot slot nog de eerdergenoemde foto die Jean Loulou had gemaakt op een schaaktraining bij ons thuis:
Foto: Jean Loulou, Facebook. V.l.n.r.: Peter Drost, Leon Pliester, Ashley Krishnasing.
Dat bracht mooie herinneringen terug:
Behirder: "Maar waar is Whiskey?"
Ewood: "Zit die niet onder Leons trui?"
Jean Loulou: "Die lag onder de tafel te vergaan."
Zo is er toch weer een periode afgesloten. De herinneringen blijven, maar we zullen je wel missen, Leon!

2 opmerkingen:

  1. Tja, over doden niets dan goeds.. Lijkt wel alsof je gewoon niet negatief over iemand durft te zijn die is overleden:( Het is al erg genoeg als iemand overlijdt.

    Wel mooi hoe iedere schaaksite er aandacht aan besteedt. Wat is jouw persoonlijke reactie op zijn overlijden?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik durf inderdaad niet negatief te zijn. Ik weet niet of jij de persoon in kwestie hebt gekend, maar misschien heb je door m'n vorige stukje wel een beeld kunnen krijgen. Ik heb geprobeerd een genuanceerd beeld te schetsen van Leon Pliester, zonder al te nadrukkelijk m'n eigen mening verkondigen. Dat kan immers nog in deze reactie. Ja, ik had veel respect voor hem als schaker en als hij het op z'n heupen had, kon hij leuk vertellen. Alleen deed hij dat bijna nooit. Ik kan wel zeggen dat ik het zelf altijd bijzonder moeilijk vond om de juiste toon aan te slaan, ik wist meestal niet wat ik tegen hem moest zeggen. Ik denk dat hij mij ook niet begreep, hoewel hij wel ontzag had voor mijn schaaktalent. Misschien dat hij het daarom als zijn missie zag om mij sterker te laten schaken en heeft hij me daarom soms hard aangepakt. Bij mij werkt die aanpak alleen niet. Misschien lagen we elkaar gewoon niet. Dat kan, maar ik zou ruzie met mezelf krijgen om alleen maar positieve dingen over hem te schrijven. Dat geeft een buitenstaander de indruk als: "had dan wat meer voor hem gedaan toen het nog kon." Ik wist gewoon niet wat ik kon doen. Neemt niet weg dat ik het bijzonder treurig vind dat hij op zo'n jonge leeftijd is overleden terwijl de redding nabij leek. Ik weet niet hoe het zo uit de hand is kunnen lopen. Of er te weinig orgaandonoren zijn, of dat hijzelf te laat de ernst van het probleem heeft gezien, of dat de medisch specialisten hebben liggen slapen. Ik kan alleen zeggen dat toen ik 'm voor het laatst zag, een maand geleden dus, wist dat het helemaal mis was. En toch wilde hij dolgraag spelen. Zelfs tegen Rotterdam zou hij aanvankelijk nog spelen. Volstrekt onverantwoord. Ik heb het gevoel dat zijn directe omgeving veel meer tegengas had moeten geven. Hadden ze hem maar op een ziekenhuisbed vastgebonden, dan was hij er nu misschien nog. Dit had niet hoeven gebeuren, ben ik bang. Maar daar koop je niks voor. Laten we hopen dat hij nu lekker tegen Euwe of Fischer zit te schaken... Rust zacht!

    BeantwoordenVerwijderen