09-06-2014

Ricciardo wint, Mercedes verliest in ongelooflijke Canadese Grand Prix

Zou Mercedes alle races van het seizoen winnen? De overmacht van het Duitse merk was zo gigantisch groot dat niemand op een scenario als Monza 1988 rekende. En toch was het na zeven races zo: Mercedes verknoeide het en Ricciardo pakte een overwinning waar geen hond rekening mee had gehouden.

In de kwalificatie zag het er allemaal nog goed uit voor Mercedes: de grijze bolides waren opnieuw ongenaakbaar. Verrassend genoeg was Rosberg ook nu een fractie sneller dan Luis. Ditmaal bleef de Mercedes met startnummer 6 in de slotsessie gewoon op de baan en van de ijzige rivaliteit van twee weken geleden leek weinig meer over. Red Bull verraste met een derde plek van Fattle. Tussen hem en Ricciardo stonden de Williams', die dankzij de Mercedes-motoren als de brandweer gingen. De Ferrari's kwamen er daarentegen nauwelijks aan te pas: Alonso was met hangen en wurgen zevende, Räikkönen tiende, zelfs nog achter Vergne in de Toro Rosso.

Luis overspeelt zijn hand in de eerste bocht. Afbeelding: Daily mail.

Bij de start probeert Luis de verhoudingen al meteen weer recht te zetten. Hij komt beter weg dan Rosberg, maar die laat geen ruimte, waardoor Luis even door het gras moet en zijn plek verliest aan Fattle. Fijn zo'n teammaat... Daar kan Bianchi over meepraten, want een paar bochten later glijdt teamgenoot Chilton sullig tegen hem aan, waardoor hij gelanceerd wordt en zijn wagen compleet afschrijft. Chilton komt een bocht verder met een gebroken voorwielophanging, wat zijn eerste uitvalbeurt in zijn carrière betekent.

Na de punten in Monaco staat Marousja weer met beide benen op de grond. Afbeelding: Planet F1.

Het betekent ook dat de safetycar op de baan komt. Als het circuit na acht ronden eindelijk wordt vrijgegeven, heeft Luis Fattle al snel weer te pakken. De Mercedes' verdwijnen al snel weer aan de horizon. De eerste serie pitstops vindt al vroeg in de race plaats en leidt tot de nodige positieveranderingen. Vooraan gebeurt echter weinig: Luis komt een ronde na Rosberg binnen, waardoor de volgorde ongewijzigd blijft. Wel voert Luis het tempo na de pitstops op en rijdt hij het gat naar zijn teamgenoot snel dicht. Rosberg gaat prompt in de fout en snijdt de laatste chicane af. Hij behoudt echter zijn positie en komt er met een waarschuwing vanaf.

De race neemt een onverwachte wending als beide Mercedes-coureurs kort achter elkaar klagen over een gebrek aan vermogen. Van het ene op het andere moment verliezen de Mercedes' een paar seconden per ronde. Luis lijkt wat minder problemen te hebben en hij hengelt zowaar Rosberg nog binnen. De Finse Duitser heeft een slechte tweede stop, waardoor hij zijn plek verliest aan Luis, die op zijn beurt Massa voor moet laten. Voor Luis begint de ellende dan pas echt. Hij verremt zich hevig in de haarspeldbocht en ziet Rosberg weer passeren. Vervolgens gaat hij ook in de chicane rechtdoor, waarna er een onheilspellende rookpluim uit zijn rechter achterwiel opstijgt: de remmen hadden het begeven en na een langzame ronde kon Luis zijn bolide gedesilludioneerd bij zijn team afleveren.

Voor de tweede keer dit seizoen werd de Mercedes met startnummer 44 achteruit de garage ingeduwd. Afbeelding: Daily mail.

Erg lang kan Massa niet van de unieke koppositie genieten: hij wordt voor de tweede keer binnengeroepen en valt terug tot nog achter teamgenoot Bottas. Die krijgt van zijn team te horen dat hij Massa erlangs moet laten, dus onderneemt hij een wilde inhaalactie op Hülkenberg, waardoor beiden veel snelheid verliezen en Massa erlangs kan. De Braziliaan maakt vervolgens jacht op het groepje voor hem, waar Pérez de twee Red Bulls in zijn nek heeft hijgen. De energiedrankjes zijn in de bochten sneller, maar komen op het rechte stuk tekort om de Mexicaan in te halen. Aan de andere kant is Pérez niet in staat om echt in de buurt van Rosberg te komen. De Mercedes-coureur verliest veel tijd op de rechte stukken, maar doordat hij veel sneller is in de bochtige eerste sector, blijft hij steeds buiten bereik.

De ronden tellen af en het wachten is op een inhaalactie. Pas als Pérez' remmen minder worden, gebeurt er van alles. Ricciardo gaat de Force India brutaal voorbij, waarna hij jacht maakt op Rosberg. Al snel heeft hij het gat dichtgereden en kan hij de Mercedes op het lange rechte stuk (!) eenvoudig passeren. Achter hem ontdoet Fattle, die via de pitstops achter zijn teamgenootje was geraakt, zich eveneens van Pérez. Hij krijgt echter de schrik van zijn leven als Massa bij het ingaan van de laatste ronde vol op de Force India klapt. Met een noodgang suizen de twee bolides de muur in. Wonder boven wonder missen ze Fattle, die vanuit zijn linker ooghoek een Williams voorbij ziet stuiteren. De brokkenpiloten kunnen gelukkig nog heelhuids uitstappen.

Massa weet Pérez vol te raken, maar mist Fattle. Afbeelding: BBC Sport.

Door het ongeluk komt de safetycar op de baan en dus rijdt Ricciardo op zijn dooie gemak naar de overwinning. En wat voor een! De uitzinnige Australiër is door het dolle heen vanwege de mijlpaal. Voor Rosberg telden alleen de 18 punten die hij ondanks alle ellende nog wist te pakken. Fattle completeerde het podium.

Achter de rug van de grote namen bracht Button vanuit het niets zijn McLaren als vierde over de streep, voor Hülkenberg en Alonso. Bottas kwam niet verder dan een magere zevende plaats, voor Vergne, Magnussen en Räikkönen. Buiten de punten eindigde Subtiel, die in zijn hopeloos trage Sauber op een ronde werd gezet en daardoor slechts als dertiende werd geklasseerd. Gutiérrez viel in de slotfase uit en werd nog als veertiende en laatste geklasseerd in de Canadese slijtageslag, waarin naast Marousja ook Caterham en Lotus een dubbele DNF lieten noteren.

Zodoende boekte Ricciardo zijn eerste overwinning in een merkwaardige en chaotische race. Hopelijk wordt zijn carrière succesvoller dan die van Alesi, die hier negentien jaar geleden zijn enige zege boekte. Rosberg vergrootte zijn voorsprong op Luis in het WK naar 22 punten, zodat hij zich ook een beetje de winnaar van het weekend mocht voelen.

Ricciardo kan zijn geluk niet op. Afbeelding: Speedway Australia.

PS.: Na afloop kregen Chilton (volkomen terecht) en Pérez (volkomen belachelijk) een gridstraf voor de volgende race voor hun aandeel in de ongelukken.

1 opmerking:

  1. Massa is een sukkel, begrijpt nooit iets! Had gewoon de keuze er niet in te knallen maar ...

    BeantwoordenVerwijderen

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: