18-10-2011

Negende ronde Eredivisie

In het weekend waarin het voetbal in Nederland gevoelig gezichtsverlies opliep ten opzichte van honkbal, werden er in de Eredivisie weer negen duels gespeeld. Feitelijk draaide het maar om één wedstrijd: Ajax-AZ, hoewel ze het daar in de regio Arnhem-Nijmegen niet mee eens waren. Waar de regerend landskampioen een punt pakte uit een verloren wedstrijd, kwam de kampioen van 2013 als winnaar uit de bus in de slachtpartij in Nijmegen. Ondertussen walsten Twente, PSV en Feijenoord over hun kansarme tegenstanders heen.

Beproeving
Ajax kende een zware seizoenstart: naast de Championsleague-wedstrijden tegen Olympique Lyonnais en Real Madrid, speelden ze in de nationale competitie ook nog eens tegen PSV en Twente. Nu kwam koploper AZ op bezoek. De Alkmaarders maakten hun status in de eerste helft volledig waar, want binnen de kortste keren stond het 0-2. Zouden ze dan eindelijk gaan winnen in de hoofdstad? Het antwoord was nee, want al direct na rust gaf AZ in de persoon van Marcellis dom een penalty weg. Daarna hadden beide ploegen kunnen scoren, maar waar AZ klungelig bleef missen, spong Janssen veel beter om met de kansen. Met tien man scoorde Ajax de niet eens geheel onverdiende gelijkmaker. Met een kop als een oorwurm verliet AZ-trainer Verbeek het stadion.

Kneuzen
Ondanks het punt dat Ajax pakte, werd het ingehaald door onder andere Feijenoord. De Rotterdammers hebben een relatief licht programma achter de rug, waardoor ze met de nodige punten en herwonnen zelfvertrouwen de topploegen aankunnen. In PVVV troffen ze met afstand de zwakste ploeg van de Eredivisie. Dat beek wel uit het commentaar waarmee de 4-0-zege werd begroet: iedereen vond het maar een waardeloze wedstrijd. Feijenoord voetbalde dus weer als vanouds en daar was het publiek niet blij mee. Opmerkelijk was dan ook dat het boegeroep vooral voor Cabral was bestemd.

Boven zijn stand
FC Twente ging op bezoek bij RKC, dat het dit jaar verrassend goed doet. De promovendus hikt nu al tegen het puntentotaal aan waarmee het twee seizoenen geleden degradeerde. Tegen Twente bleek echter dat het ploegje flink boven zijn stand had geleefd: kinderlijk eenvoudig tikte Janko zijn doelpuntjes binnen. Voor trainer Co Adriaanse was het niet alleen een zoete, maar ook een broodnodige overwinning: de achterstand op AZ werd gereduceerd tot twee punten.

Lelijk
Dapper betraden de FC Utrecht-spelers de Eindhovense weide. Wie in een roze shirt durft te spelen, verdient respect. Toch was het contrast tussen de Domstedelingen en PSV’ers qua tenue niet al te groot. Qua spel was het verschil groter: het was PSV dat de klok sloeg. Toch kreeg Utrecht dankzij geklungel van Isaksson een levensgrote kans, maar die werd talentvol om zeep geholpen. Pas diep in de tweede helft wist Toy Vonen de enige treffer van het matte duel te maken, waardoor zijn club weer drie punten rijker was en met Twente de tweede plaats in de tussenstand blijft delen.

Arm NEC
Al sinds mensenheugenis leveren NEC en Vitesse een felle onderlinge strijd om zich tot beste ploeg van Gelderland te kronen. Deze strijd brengt soms het beste in beide ploegen naar boven, maar desondanks zijn de supporters van beide clubs de laatste jaren niet heel erg verwend met goede resultaten. Inmiddels ligt het ambitieniveau van Vitesse wat hoger dankzij hun kapitaalkrachtige geldschieter, maar op het veld is er nog steeds niet heel veel van te merken. In Nijmegen leek het wel alsof de derby het slechtste in beide teams naar boven haalde. In een onvriendelijke wedstrijd moest matchwinner Chanturia van het veld na een dramatisch slechte imitatie van een bokswedstrijd met Con Boy, die ook mocht vertrekken. Aborah bracht de stand op 2-1 voor Vitesse wat betreft rode kaarten. NEC probeerde met man en macht de gelijkmaker te forceren, maar doordat Sheune zijn vizier niet op scherp had staan, wist Piet Felthuizen tegen alle verwachtingen in zijn doel schoon te houden. Dus was het feest in Arnhem. Hoewel NEC een hoop respect had gewonnen met hun dappere optreden, hadden ze waarschijnlijk honderd keer liever een punt gehad.

Recht op het doel af
Twee weken terug won ADO nog met 0-3 van Feijenoord. Roda was dus gewaarschuwd. Blijkbaar deden de spelers het bij de aftrap in hun broek, want de bal werd onhandig meegegeven aan de ADO-spelers, die vrolijk richting het vijandelijke doel oprukten. Kersje drukte vervolgens rustig af en bracht zijn ploeg al na negen seconden op voorsprong. Het compromisloze Roda, dat nog geen enkele remise had gespeeld, rechtte de rug. In de overige 89 minuten en 51 seconden van de wedstrijd liet ADO werkelijk waar niets zien. Zelf kregen ze naast vier tegentreffers ook nog een rode kaart te zien. Bovendien zagen ze zichzelf op de ranglijst gepasseerd worden door de thuisploeg.

Sloom
Heracles was goed op stoom tegen FC Groningen. De Noorderlingen, die twee weken geleden nog knap van Ajax wonnen, kwamen nauwelijks in het stuk voor, de intensieve kunstgrastraining ten spijt. Het veldoverwicht resulteerde in de 1-0, die door Slooms in de tweede helft wel heel stom teniet werd gedaan. Hij had de taak de counter na een afgeslagen corner in de kiem te smoren, maar door een enorme mispeer gaf hij een assist op Zoek, die oog in oog met Pasfeer de gelijkmaker produceerde. Desondanks maakte Overtoom er even later met een fraai schot 2-1 van. Ondanks dat Groningen slechts wist te scoren door een “unforced error”, was coach Pieter H. erg tevreden over het vertoonde spel van zijn ploeg.

Leeuw met kunstgebit
Dat Heerenveen onder Ron J. niet bepaald een hoogvlieger is, is een understatement te noemen. De ploeg heeft een voerhoede waar zelfs Ajax bijna jaloers op is, maar desondanks winnen ze er amper wedstrijden mee. Tegen de door blessures verzwakte laagvlieger Het Graafschap kwamen de Friezen niet verder dan 1-1. Kort voor de theepauze werd de “bevrijdende” 1-0 gemaakt, maar desondanks stond de eindstand bij het rustsignaal al op het scorebord. In de tweede helft slaagde Dost er niet in om zijn marktwaarde op te vijzelen: ook nu blonk hij vooral uit in het missen van kansen, waardoor Heerenveen zijn vijfde remise van het nog prille seizoen boekte.

Hekkensluiter blijft laatste
De laatste wedstrijd van de speelronde werd gespeeld tussen NAC en Excelsior. Wie had gedacht dat het gelijkspel in Enschede de Rotterdammers vleugels zou geven, kwam bedrogen uit. Zielig in een hoekje wachtte de ploeg op het onvermijdelijke: de fraaie 2-0 van Lurling. Waar NAC aanhaakte in de middenmoot, bleef Excelsior laatste met slechts twee punten.

1 opmerking:

  1. PVVV-fanloos en Excalibur gaan hopelijk degraderen dit jaar. Ajax moet het hele seizoen net zo spelen als tegen Za-crap, dan worden ze nog wel kampioen :). Ik zie ze dit jaar wel winnen in de Grolsch Feste.

    BeantwoordenVerwijderen

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: