05-09-2012

Vierde ronde Eredivisie

Het Nederlands voetbal beleeft een zware periode. Na de afgang van Oranje op het EK en de gevoelige nederlaag waarmee bondscoach Van Gaal begon tegen België, liet het clubvoetbal het ook goed afweten. Vorig seizoen waren de resultaten nog ongeloofwaardig goed: AZ bereikte de kwartfinale van de Europa-League, terwijl PSV en Twente in de achtste finales strandden. Alleen de grootmachten Spanje, Engeland en Duitsland deden het beter dan Nederland.
 
Die prestatie zal dit jaar niet worden herhaald: nog voordat het toernooi echt gaat beginnen, zijn vier van de zeven ploegen uitgeschakeld. Geluk met de loting was er ook niet: zo ontmoette Vitesse in de derde voorronde de Russische rijkeluisclub Anzji van onze alomtegenwoordige foute man Guus Hiddink, dat vervolgens via AZ de Europa-League instroomde. De Alkmaarders werden bovendien op eigen veld met 0-5 vernederd. Feijenoord liet zich vrij eenvoudig aftroeven door Sparta Praag, maar het bontst maakte Heerenveen het door twee keer van het onbekende Molde FK te verliezen.
 
Dat deed PSV een stuk beter tegen een onbekende tegenstander. In het ontiegelijk zwakke Zeta Goloubofci hadden ze een ideale tegenstander om het zelfvertrouwen op te krikken: het werd over twee duels 14-0 in het voordeel van de Eindhovenaren. Verder redde Twente het net tegen Boursaspor: na een 3-1-nederlaag in Turkije wisten de Tukkers de schade pas in de verlenging te repareren: ze wonnen met 4-1 en spelen dus in ieder geval tot de winterstop Europees voetbal. Voor landskampioen Ajax, dat in de Champions-League speelt, zal het Europese optreden zich waarschijnlijk tot zes partijen beperken: ze werden voor de zoveelste keer aan Real Madrid gekoppeld en kregen er in Manchester City en Boroussia Dortmount nog twee landskampioenen bij. De vette jaren voor het Nederlands voetbal zijn voorbij.
 
Maaskant scoort eindelijk
Dus moest de eigen competitie troost bieden. De vierde competitieronde werd in het eerste weekend van september afgewerkt. Op vrijdag 31 augustus wachtte het geplaagde FC Groningen een heet avondje in Den Haag. De Trots van het Noorden is dit jaar in zwaar weer en dat kostte trainer Pieter Huistra aan het eind van het vorige seizoen zijn baan. De nieuwe coach, Robert Maaskant, onderscheidde zich vooral met zijn uitspraken. De recentelijk aangekochte verdediger Emil Johansson durft in ieder geval nooit meer een mannetje te laten lopen. Qua resultaten leek de trainerswissel weinig uit te maken: na drie duels had Groningen slechts een punt verzameld, maar tegen het nog ongeslagen ADO werd het puntentotaal plotseling verviervoudigd.
 
Utrecht geen haar beter
Een uniek moment in de samenvatting van NAC – Utrecht: de verslaggever gebruikte de woorden “Utrecht” en “sterker” in een zin en er stond niet eens een ontkenning tussen. De Domstedelingen kwamen snel op achterstand, maar namen vervolgens het initiatief over. Ze kwamen echter niet verder dan de gelijkmaker van Kernt. Zodoende kon het geplaagde NAC ontsnappen naar de tweede remise van het seizoen, terwijl Utrecht in de middenmoot bleef steken.
 
Heracles stunt
Heracles pakte verrassend een punt bij het nog ongeslagen RKC. Dat was vooral te danken aan het snelle openingsdoelpunt: al binnen een minuut had de ploeg uit Almelo zijn gebruikelijke tegentreffer gescoord. RKC wist pas tegen het eind van de eerste helft iets terug te doen, maar kwam niet verder dan dat. Desondanks blijft de Waalwijkse ploeg in de subtop meedraaien, terwijl Heracles in de achterhoede bivakkeert met twee punten.
 
Rust voor de kool
Willem II bleef op twee punten staan na een nederlaag tegen het eveneens laag geklasseerde Roda. In de eerste helft misten de Tilburgers een paar mooie kansen en kregen daarvoor de rekening gepresenteerd: nadat Roda met een frommeldoelpunt de score opende, liep alles bij Willem II in het honderd en moesten ze in de slotfase nog twee tegentreffers en een rode kaart incasseren. Het was voor het kwakkelende Roda, dat pas een punt had, een broodnodige overwinning.
 
NEC speelt PEC-man
De Nijmeegse Eendrachtcombinatie ging op bezoek in Zwolle. Beide ploegen hadden hun punten op vreemde bodem gepakt, dus had Zwolle de pec dat ze thuis speelden. Voor NEC was het uitduel in ieder geval een welkome afwisseling na de harde thuisnederlagen tegen Ajax en Twente. PEC Zwolle werd genect door twee strafschoppen en twee rode kaarten, waardoor NEC binnen een uur uitliep naar 0-4. Juist op het moment dat er een grote afslachting dreigde, hield NEC in en stokte de score. Desondanks werden de spelers van Zwolle door de eigen aanhang met pec en veren het stadion uitgejaagd.
 
Feijenoord: terug naar waar het hoort?
Op zondag vonden dan de echte topwedstrijden plaats. In Arnhem stonden twee teams tegenover elkaar die zich volledig op de eigen Mickey Mouse-competitie kunnen richten: Vitesse en Feijenoord. De nummer twee van vorig jaar liep in de laatste minuut tegen een nederlaag aan tegen de kampioen van 2013, die zich had versterkt met Tattoo-Theo. Volgens trainer Ronald Koeman miste zijn team “toch een stukje rust voor de kool”. Matchwinner Bony kon de woorden van de verslaggever (“sje panse se uun buut uniek”) slechts beamen.
 
Koploper mazzelt
Bijna identiek verliep de wedstrijd van koploper FC Twente tegen staartploeg VVV. De Tukkers speelden fer onder hun niveau, waardoor de Limburgers feruit de beste kansen kregen. Het enige wat ze misten was een stukje rust voor de kool en dat brak ze in de laatste minuut lelijk op: dankzij een discutabele strafschop kwam het vermoeide Twente alsnog met de schrik vrij en is het nog de enige ploeg zonder puntverlies in de competitie. Maar wat ging het moeizaam. De concurrentie hoeft zich nog geen zorgen te maken.
 
Kampioen blundert
Het spel van Ajax zal ook weinig ploegen schrik aanjagen. De steen en been klagende Marco van Basten sleepte met het tandeloze Heerenveen tegen zijn oude werkgever een gelijkspel uit het vuur. Een gemiste penalty, een tot doelpunt gepromoveerde terugspeelbal, een doelpuntenmaker die van het veld werd gestuurd: het publiek was de winnaar in het foutenfestijn dat in 2-2 eindigde. Hoewel Frank de Boer niet tevreden was met het behaalde gelijkspel, wist hij diep in zijn hart dat het nog veel erger had kunnen aflopen. Voor Heerenveen, dat zijn volledige voorhoede had verkocht, was het punt een opsteker na de roemloze Europese aftocht.
 
PSV: 33 voor, 7 tegen
Ook AZ zit in de hoek waar de klappen vallen. De Alkmaarse ploeg begon goed aan de competitie, maar na de afgang tegen Anzji werd opnieuw met dikke cijfers verloren: in Eindhoven kreeg het met 5-1 klop. Een vroege rode kaart voor AZ-verdediger Reijnen was hier debet aan. De ploeg van Dick Advocaat is na een slechte competitiestart daarentegen als een van de weinige ploegen in de “winning mood”. De doelpunten blijven maar als rijpe appeltjes uit de boom vallen. Inclusief de Johan Cruijff-Schaal en de voorronde van de Europa-League staat de teller al op 33 doelpunten in zeven duels.
 
Stand
Na vier competitieronden zijn er verrassend veel remises gespeeld: 13 van de 36 duels eindigden in een puntendeling. De ploegen zijn dus goed aan elkaar gewaagd en dat heeft voor een fraaie stand geleid, waarin alle puntentotalen van een tot en met tien voorkomen. Twente is de eenzame koploper met twaalf punten, gevolgd door Vitesse. Onderin treffen we VVV aan. Aankomend weekend is er even geen clubvoetbal, omdat Oranje aan reputatieherstel wil gaan doen in de WK-kwalificatiereeks: vrijdag wordt Turkije ontvangen en volgende week dinsdag is het elftal te gast in Hongarije. Als dat maar goed gaat.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: