14-10-2012

Hard tegen zacht

Fattle wint troosteloze GP van Zuid-Korea en is nieuwe WK-leider

Na de Grand Prix van Japan werd het duidelijk dat Fattle de beste papieren had in het kampioenschap: hij had dankzij zijn tweede overwinning op rij het momentum, terwijl Alonso voor de tweede keer in vier races niet verder kwam dan de eerste bocht. Ineens was het kampioenschap verder weg dan ooit voor de Spaanse Ferrari-coureur, die nog wel met een kleine voorsprong afreisde naar Zuid-Korea. Maar ook nu was Red Bull dominant en dus deelde Fattle opnieuw een klap uit: hij won onbedreigd en haalde Alonso in op de ranglijst.
 
Kwalificatie
Het was even slikken voor Fattle: het hele weekend was hij de snelste man, maar in de kwalificatie moest hij teamgenoot Webber voor zich dulden. Verslagen door die ongeschoren Australiër met veel te brede kaken, dat kon de jonge Duitser niet hebben. Liever had hij nog Alonso naast zich op de eerste startrij gehad. Dus liep hij de rest van de dag te mokken, zich afvragend hoe het nou kon gebeuren.
 
Gelukkiger waren Luis en Alonso met hun plek op de tweede startrij. Ze waren in de buurt van de Red Bulls gebleven en hadden er alle vertrouwen in dat het in de race beter zou gaan. Achter hen stond de titelkandidaat zonder overwinning, Kimi Raikkonen. Minder voortvarend verliep de kwalificatie voor Jenson Button, die als elfde moest vertrekken.
 
Race
Nog marginaler is Buttons rol in de race: in de tweede bocht komt hij Co Biaggi tegen, die knullig tegen hem aanrijdt en ook meteen Rosberg uit de race rijdt. Van local hero naar zero: na zijn schitterende optreden voor eigen publiek had Co Biaggi heel wat uit te leggen. Ook teamgenoot Perez gaat zich wat te buiten bij de start, maar de schade blijft beperkt tot wat flapjes aan zijn voorvleugel.
 
Vooraan heeft Fattle meteen wraak genomen op Webber door als eerste de eerste bocht in te duiken. De Australiër kwam wat moeilijk van zijn plek en dat zorgt voor gedrang in de eerste bocht. Alonso wurmt zich langs Luis, terwijl Massa naar de vijfde plek oprukt, voor Raikkonen. De volgorde blijft lange tijd onveranderd. De top zes rijdt weg bij Hülkenberg, die de voorzichtige Grosjean bij de start had verschalkt. In het middenveld zijn de Toro Rosso's bezig met een inhaalrace: de Williams' worden achter elkaar te grazen genomen: eerst de goed gekwalificeerde, maar slecht gestarte Pastoor en daarna de slecht gekwalificeerde, maar goed gestarte Senna.
 
Op een kwart van de raceafstand worden de eerste pitstops gemaakt. Luis komt als eerste binnen, met in zijn kielzog Hülkenberg en Grosjean. Ze verwisselen hun zachte banden voor de hardere banden. Een ronde later komen Webber en Massa binnen en weer een ronde later Fattle en Alonso. Luis, Massa en Raikkonen moeten zich nog wel langs Perez knokken, waarna Luis het zelf voor zijn kiezen krijgt. Al spoedig klaagt hij over wegliggingsproblemen op zijn tweede bandenset. De Ferrari's vliegen daarentegen. Massa gaat Luis eenvoudig voorbij en probeert met Alonso het gat naar Webber te dichten. Ondertussen weet Luis Raikkonen nog wel af te stoppen, totdat hij halverwege de race opnieuw nieuwe banden laat omleggen.
 
Koploper Fattle heeft inmiddels een dikke voorsprong op Webber en er lijkt niets meer fout te kunnen gaan voor hem. Maar ook hij heeft kleine problemen: op versleten banden verremt hij zich hevig, waarna het team hem wat paniekerig naar de pits roept. De laatste serie pitstops is in volle gang.
 
Ondertussen is Luis door zijn problemen teruggevallen naar de zesde plek. Hij moet zuinig zijn met de banden en krijgt Grosjean en Hülkenberg al snel in zijn kofferbak. Grosjean had Hülkenberg bij de pitstops ingehaald, maar als hij met Luis in gevecht is, gaat de Duitser zowel hem als Luis in een beweging voorbij. McLaren verandert direct de tactiek en vertelt Luis dat hij moet aanvallen: hij zou nog een derde bandenstop moeten maken. Door de inconsequente strategie valt Luis bij zijn laatste pitstop terug tot de tiende plek, nog achter de Toro Rosso's. Wel kon hij zijn laatste stint op de superzachte banden rijden, waardoor hij nog iets van zijn troosteloze race kon maken. Zelfs dat lukt niet, want de op een negende plek rondrijdende Vergne is een te groot obstakel. De Franse Toro Rosso-rijder krijgt vlak voor het einde de achtste plek cadeau van teamgenootje Ricciardo. Die heeft eveneens weinig moeite gekleurde Brit achter zich te houden, zeker als er nog een lap kunstgras aan de McLaren blijft plakken. Met pijn en moeite trekt Luis de tiende plek over de streep, net voor de aanstormende Perez.
 
Vooraan rijden de Red Bulls tegen de wil van het team in de ene na de andere snelste ronde. De banden houden het en de techniek ook, dus wint Fattle voor Webber. Alonso wordt nog derde, met Massa de hele race in zijn kielzog. Raikkonen wordt kleurloos vijfde, terwijl Hülkenberg een fantastische zesde plaats behaald voor het bijna failliete Force India. Grosjean wordt zevende, voor de Toro Rosso's van Vergne en Ricciardo. Voor Mercedes en Williams was het, net als voor McLaren, een race om heel gauw te vergeten: Shoeface eindigt achter DRS'ta als dertiende, nog voor de Williams'.
 
Wie houdt Fattle nog tegen?
Ondertussen was Fattles humeur weer opgeklaard en kon hij iedereen weer vrolijk zijn vingertje laten zien. Hij weet het ook: de strijd tussen de twee tweevoudig wereldkampioenen is een gelopen race. Het is hard tegen zacht, want waar de Ferrari dit jaar geen deuk in een pakje boter rijdt, is er ook niemand meer die Fattle nog kan afstoppen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: