11-11-2012

Twaalfde ronde Eredivisie

Wat stonden PSV en FC Twente afgelopen seizoen op hun neus te kijken: uit het niets kaapte Ajax het kampioenschap voor hun neus weg. De oorzaak was volgens de provincieclubs wel duidelijk: het zware Europese programma, want waar Ajax al in februari werd uitgeschakeld in de Europa-League, ondergingen zij datzelfde lot pas een maand later. In de tussentijd eisten de zware Europese wedstrijden hun tol: door vermoeidheid en blessures werden er in de eigen competitie aan de lopende band punten verspeeld.
 
Dat mocht niet weer gebeuren en dus wordt er op het laagste Europese podium met de handrem strak aangetrokken gespeeld. Het liefst leggen Advocaat en McClaren nog een steen onder het gaspedaal. Als excuus voor het slappe spel wordt steevast als argument de gebrekkige entourage opgevoerd. Het resultaat mag er zijn: PSV Dinamo staat gedeeld laatste in hun poule met vier punten uit vier duels, FC Twente Zagreb staat een plekje hoger met een punt meer. Voor beide ploegen is plaatsing voor de volgende ronde bijna een onmogelijkheid geworden.
 
Het voordeel is dat de spelers nog al hun energie over hebben voor onze eigen Mickey Mouse-competitie. Twente heeft bovendien geen verplichtingen meer in de nationale bekercompetitie. Als koploper gingen the Reds de wedstrijd in tegen Vitesse. De wedstrijd in de matig gevuld Gelredome was zo mogelijk nog saaier dan het Europa-Leagueduel tegen Levante, al was het resultaat hetzelfde: de brilstand bleef de hele wedstrijd op het scorebord staan. Het publiek werd in ieder geval niet verwend, al is het maar de vraag of verplicht een interview aanhoren van Wout Brama niet een nog grotere straf is. De welbespraakte Vitesse-trainer Fred Rutten was stiekem opgelucht dat hij niet weer van Steve McClaren verloor.
 
PSV profiteerde dankbaar van het puntverlies en veroverde de koppositie door een overwinning op Heerenveen. De Friezen bleven in de eerste helft aardig bij, om in de tweede helft open huis te houden, waardoor de Eindhovense ploeg de tiende competitiezege behaalde en tegelijkertijd flink aan zijn doelsaldo werkte. Ondertussen werkte Mark van Bommel aan aan zijn gelekaartensaldo: het was alweer zijn zevende prent in acht wedstrijden.
 
Verder bezorgde Ajax Zwolle opnieuw een thuisnederlaag, waardoor ze de schade op de ranglijst beperkt wisten te houden tot negen punten. Tegen alle verwachtingen in heeft de ploeg nog een kans om de poel des doods van de Champions' Leag' te overleven, wat betekent dat ze nog een hoop zware wedstrijden zullen spelen. Het Eredivisieseizoen is pas op een derde en nu lijkt titelprolongatie al een onmogelijkheid. Een vervelende zwakte in het Amsterdamse spel blijven de tegendoelpunten in de slotfase, al kostte dat ditmaal geen punten, daarvoor was de 0-4-voorsprong een te ruime marge.
 
Hoewel Feijenoord dit jaar niet zo stabiel is als vorig jaar, staat de ploeg wel gedeeld vierde. Tegen Roda, dat op een broodmagere vijftiende plek staat, voerden ze een waar spektakelstuk op. De andere wedstrijd tussen rood en geel eindigde in 5-2, waarbij Immers een hoop kansen miste, de keeper van Roda rood had moeten krijgen en Feijenoord een onterechte strafschop kreeg. Na afloop voelde scheidsrechter Braamhaar zich niet te groot om zijn fout toe te geven.
 
In de subtop zakte Utrecht terug door een blamage tegen het kwakkelende RKC, dat sinds het onverdiende gelijkspel in Alkmaar eind september al z'n wedstrijden had verloren. Utrecht was daarentegen nog ongeslagen op vreemde bodem. Aan beide reeksen kwam een eind: het werd 4-0 in Waalwijk aan de Maas.
 
Onderin deed VVV goede zaken door Willem II met maar liefst 4-1 over de knie te leggen, waardoor de Venlose ploeg naar de zestiende plek op de ranglijst klom. Kennelijk heeft de overwinning op AZ ze vleugels gegeven, want de laatste twee competitieduels leverden de Limburgers twee keer zo veel punten op als de tien eerdere.
 
AZ heeft het lek ondertussen nog steeds niet boven. Alles leek weer in orde na een puike overwinning op Vitesse, maar na een nederlaag tegen VVV en een mager gelijkspel tegen ADO is de euforie daarvan alweer getemperd. Ook nu blonk de ploeg van Gertjan Verbeek uit in het weggeven van doelpunten. Door de vele unforced errors blijft de ploeg maar achter de feiten aan lopen en is iedere tegenstander een onneembare hindernis, zelfs al heb je een balkunstenaar als Dzjozy Aeltidoor in je team. Ook nu redde hij slechts een puntje met zijn werelddoelpunt.
 
In de middenmoot won NEC in een levendig duel van Heracles, terwijl Groningen tegen de middenmoot aanschurkt na een overwinning op NAC, dat ook na het ontslag van John Karelse blijft kwakkelen.
 
Al met al was PSV de winnaar van de weinig enerverende competitieronde. Ze zijn goed begonnen aan hun missie om landskampioen te worden, zodat ze volgend jaar in ieder geval geen Europa-League hoeven te spelen. Het landskampioenschap is om dezelfde reden ook de inzet van FC Twente. De vraag is of Vitesse daar nog een stokje voor kan steken. Het doel was aanvankelijk om in 2013 kampioen te worden. Pas eind maart weten we of dat doel realiseerbaar is.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: