20-11-2012

Mateloos verrassend

Wat een succes! Na dertien jaar was het raadsel van de even traumatische als overbodige moord op Marianne Vaatstra opgelost. Waar eerdere sporen doodliepen, was een grootschalig DNA-onderzoek een schot in de roos: men had eindelijk de (vermoedelijke) dader gevonden.
 
De verdachte was een 45-jarige boer, genaamd Jasper S., die overigens in geen enkel opzicht verwand is aan de alom geprezen presentatrice van Boer zoekt Vrouw. Hij is herkenbaar aan zijn baard, kalende voorhoofd en het zwarte balkje voor zijn ogen:
 
 
Een afbeelding van de vermoedelijke dader. Foto: Een Vandaag.
 
De buurt reageerde geschokt: hoe kon zo'n normaal ogend persoon - niet eens een allochtoon - zoiets gruwelijks doen? "'n Boor met 'n groot stuk laant, daar verwaacht je 't gwoon niet faan!", aldus een omwonende, die het sentiment in zijn omgeving mooi verwoordde. Ook vroeg iedereen zich af hoe een vader van twee jonge kinderen nou zelf een kind kon vermoorden.
 
Dat waren interessante vragen, maar zeker niet de enige. Er klopte immers iets niet: waarom zou een moordenaar vrolijk aan een DNA-onderzoek meedoen, wetende dat hij dan tegen de lamp zou lopen? Sociale druk? Misschien, maar onwaarschijnlijk, wetende dat elf procent van de opgeroepen mannen niet aan het onderzoek meewerkte - dat waren er ongeveer 900.
 
De verklaring voor dit niet al te snugger ogende gedrag was dat de dader aan een vreemde psychische aandoening leed, genaamd dissociatieve vlucht, waardoor hij mogelijk niet eens wist dat hij de moord had gepleegd. Dus hielp hij vrolijk mee aan zijn eigen ontmaskering - al wordt er ook beweerd dat hij dat deed vanwege zijn schuldgevoelens.
 
Ik vind het maar een vreemde zaak, al kan verdere informatie de zaken verduidelijken. Nu is het nog een aaneenschakeling van vreemde wendingen. Desondanks zorgde de aanhouding voor hoop dat er nog andere verjaarde moordzaken, zoals de Zaanse moordzaak, opgelost konden worden met behulp van een grootschalig DNA-onderzoek. Natuurlijk is dat mogelijk, maar de kans dat de volgende dader achteloos het ziekenhuis binnen komt wandelen, acht ik niet zo groot. Ook lijkt me de kans dat de verdachte überhaupt wordt opgeroepen niet erg groot, gezien de mogelijkheid dat hij al lang verhuisd is. Nee, dit was gewoon een mazzeltje. Geniet er maar van mensen, maar ga niet te veel dromen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: