24-10-2013

De pot verwijt de ketel dat-ie zwart ziet

Het zal u niet zijn ontgaan, de discussie over Zwarte Piet. De geschminkte kindervriend had ineens helemaal afgedaan. Met zijn zwarte gezicht deed hij terugdenken aan de slavernij en dat was fout, verkeerd en racistisch.

Afbeelding: www.nujij.nl

Als een herfstblad aan de boom
Het sinterklaasfeest wordt al eeuwen gevierd, zonder echte veranderingen. Altijd had men het gedoogd. Natuurlijk waren er ieder jaar wel een paar betogers tegen Zwarte Piet, maar hun woorden sloegen al snel dood en dus trok niemand zich er wat van aan. Tot dit jaar. Ineens laaide de discussie op en mengde zelfs de VN zich in de zaak. De vraag is: waarom nu? Waarom werd een onderwerp dat jarenlang was weggehoond ineens serieus genomen?

Gebeten hond
Waarschijnlijk heeft het ermee te maken dat Nederland een beetje het zwarte schaap in Europa is geworden, en dan niet alleen met voetballen. De regering zit op zwart zaad en tot overmaat van ramp is de Koude Oorlog met Rusland pasgeleden weer opgelaaid. Die gaskraan kan immers ook dicht. De problemen stapelen zich op en dus roken enkele anti-apartheidsfanatici met een enorm minderwaardigheidscomplex bloed. De Zwarte Pieten-kwestie werd dankbaar aangegrepen door verwarde mensen als Quinsy Gario om een aantal openstaande rekeningen uit het verleden te vereffenen.

Groen en geel ergeren
Het werd zelfs zo erg dat de VN de handschoen oppakte en gelijk werd het sommige prominente figuren te heet onder de voeten. Zo opperde Hoofdpiet Erik van Muiswinkel dat Zwarte Piet wel wat minder zwart kon zijn. Ronald Plasterk dacht leuk te zijn door te opperen dat Piet ook wel in andere kleuren geschminkt kon worden. Niet erg slim om door de knieën te gaan voor dit soort schreeuwers en alvast wat concessies te doen. Dat klinkt namelijk heel erg als een schuldbekentenis.

Schuldbewuste Hoofdpiet Erik van Muiswinkel. Afbeelding: www.uithetdal.nl

Zeurpiet
En dat terwijl het onderzoek naar het wel of niet racistisch zijn van Zwarte Piet nog in de kinderschoenen staat. Dat weerhield de voorzitster van de VN-werkgroep Verene Calimero Shepherd er niet van om alvast op de resultaten van hun onderzoek vooruit te lopen. Op hoge poten kwam ze verhaal halen: of Nederland niet heel snel met dat racistische feest wilde stoppen. Niet gehinderd door enig verstand van zaken stelde ze dat we het best zonder die reserve-Kerstman en z’n negroïde knechten konden stellen.

Afbeelding: writeaholic.nl

Poot stijf houden
Premier Mark Rutte deed ondertussen wat een man in zijn positie behoort te doen: hij hield zich op de vlakte. De rest van Nederland ging in de tegenaanval. Geert Wilders vond de actie van de VN te zot voor woorden en riep op om de organisatie maar helemaal af te schaffen. Twee reclamemakers richtten de Facebook-pagina Pietitie op tegen het verdwijnen van Zwarte Piet en oogstten meer succes dan ze ooit hadden kunnen dromen: inmiddels staat de teller al op twee miljoen “likes” and counting. Massaler dan deze internetopstand kan bijna niet.

Boemerang
Het is een bekend principe: creëer één gezamenlijke vijand en mensen verbroederen. Dat is precies wat de Zwarte Pieten-discussie heeft opgeleverd. En in dit geval hebben we er niks voor hoeven doen. Niemand vindt het leuk als buitenstaanders zich met binnenlandse aangelegenheden bemoeien. Nederland kan erover meepraten. Het leidt doorgaans alleen tot een hoop ellende en een nog sterkere tegenbeweging. Een zwarte Sinterklaas dan maar? En waarom zou de Kerstman geen Pieten nodig hebben? Kunnen negerzoenen weer gewoon negerzoenen heten? Laat de discussie maar losbarsten.

4 opmerkingen:

 1. Ik word zo moe van dat gezwartepiet. Ik ben blij dat jij er een prima objectief overzicht van maakt. Ik kreeg vanmiddag zelfs nog een whatsapp die ik zou moeten doorsturen... zucht...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor het compliment!
  Ik kreeg laatst ook een Whatsapp. Iets met betalen per bericht en zo. Of kreeg jij er een over een niet nader te noemen kindervriend?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gefeli Jesper fantastisch!!!

  VR

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt, VR! Heb je nog meegespeeld en zo ja, tegen wie?

  PS.: Ik heb het verslag inmiddels gemaakt, dus dan kun je daar verder reageren. ;)

  BeantwoordenVerwijderen

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: