27-10-2013

Fattles vierde wereldtitel

Met nog drie races te gaan heeft Fattle zijn vierde wereldtitel te pakken. Een ongekende prestatie voor iemand die nog geen drie jaar geleden wat toevallig zijn eerste titel scoorde. Sindsdien regeert de jonge Duitser met harde hand en ook dit jaar was er geen kruid tegen hem gewassen. In India behaalde hij zijn tiende seizoenszege en maakte hij aan alle onzekerheid een einde. Met een voorsprong van bijna een halve minuut op Rosberg behaalde hij zijn titel in stijl.

Hoewel Fattle sinds de zomerstop alles heeft gewonnen wat er maar te winnen valt, leek het er aanvankelijk niet op dat hij een makkelijk jaartje tegemoet zou gaan: Pirelli had een nieuwe band (met een stalen constructie in plaats van kevlar constructie) ontwikkeld en dat was niet bepaald in het voordeel van Red Bull: concurrenten als Ferrari en vooral Lotus hadden hun auto speciaal op de nieuwe banden ontworpen en plukten daar in de race vaak de vruchten van. Na gejammer van de teams en het bandenfiasco op Silverstone werden de nieuwe banden in de ban gedaan en schakelde Pirelli terug naar de banden die het tot vorig jaar had gebruikt. Gelijk waren Ferrari en Lotus nergens meer en dus kwam het toch nog allemaal goed voor Fattle.

In India kon het bijna niet meer misgaan voor Fattle, die een voorsprong van 90 punten had in het kampioenschap. Naaste belager Alonso moest meer dan vijftien punten goedmaken om in de titelstrijd te blijven. Geen realistisch scenario, zeker niet omdat de Red Bulls het hele weekend meer dan een halve seconde sneller waren dan de rest. Toch gloorde er nog wat hoop: waar Pirelli vorig jaar veel te harde banden had meegenomen, had de bandenfabrikant nu veel te zachte banden meegenomen. Het leidde ertoe dat de coureurs verschillende strategieën bedachten voor de kwalificatie. Zo besloten Webber, Alonso en de McLaren-coureurs op de harde band te kwalificeren, zodat ze, in tegenstelling tot de coureurs die op de zachte banden hadden gekwalificeerd, niet al na een paar rondjes banden hoefden te wisselen.

Fattle, die in de kwalificatie maar liefst zeven (!) tienden sneller was dan het Mercedes-duo, maakte zich weinig zorgen. Vanwege de twocompoundrule moest iedereen immers op de zachte band rijden, dus of je die dropbanden nou aan het begin of aan het eind van de race moest gebruiken, dat maakte niet echt uit.

Bij de start proberen de Mercedes' Fattle het leven nog zuur te maken. Luis heeft vanaf de derde plek een goede start, maar komt ruimte tekort en moet afhaken. Vervolgens gaat Rosberg zijn teammaat weer voorbij, maar wordt hij verrast door Massa, die uit het niets naar de tweede plaats schiet. Fattle rijdt meteen hard weg bij de vechtersbazen, maar duikt al in de tweede ronde de pits in en keert terug in de achterhoede.

De eerste serie pitstops is dan echter al in volle gang. DRS'ta en Vergne kwamen al in de eerste ronde naar de pits om hun dropbanden in te wisselen. Alonso, die bij het gedrang in de eerste bocht zijn voorvleugel beschadigt, komt samen met Fattle naar de pits voor een noodzakelijke reparatie. Daarmee ging een flinke streep door zijn racestrategie: Alonso krijgt de zachte banden gemonteerd, waardoor hij even later voor de tweede keer naar de pits komt en de rest van de race niet meer in het stuk voorkomt.

Voor Giedo van der Garde zit de Indiase Grand Prix er dan alweer op. Net als in Japan komt hij niet veel verder dan de eerste bocht: hij wordt gesandwicht door Pic en Chilton. Pic treft geen blaam: hij zat al aan de binnenkant, in tegenstelling tot Chilton, die nog ruimte had om uit te wijken. Het incident wordt echter niet onderzocht.

Ondertussen gaan de coureurs die op zachte banden zijn gestart naar de pits en komt Webber aan de leiding te liggen. Ook Button, die door een beuk van Alonso een slow puncture te pakken had, moest naar de pits en werd veroordeeld tot een middagje in de achterhoede rondrijden.

Ondertussen vecht Fattle zich vanuit de middenmoot omhoog. Met nieuwe banden en DRS is het voor hem niet heel moeilijk om zich een weg langs de tragere deelnemers te banen. Maar toch: de meeste coureurs worden door hun teams geïnstrueerd om geen tijd te verliezen in een gevecht met de regerend wereldkampioen, dus maken ze het Fattle niet al te moeilijk. Het gevolg is dat de Duitser al snel weer tweede ligt.

De bandenslijtage op de harde band valt erg mee en dus blijven Chicko, Ricciardo en Subtiel lang in de subtop meerijden. Ondertussen zitten de Mercedes' zich achter Massa te verbijten. Door een vroege pitstop gaat Rosberg de Braziliaan voorbij, in tegenstelling tot Luis, die de rest van de middag achter zijn grote vriend gevangen zit.

Vooraan gaat Webber twee keer kort achter elkaar naar de pits: hij rijdt welgeteld vier rondjes op de zachte banden. Hoewel hij niet voor de overwinning in aanmerking komt, lijkt de tweede plaats hem niet meer te kunnen ontgaan. Maar dan krijgt hij een verontrustende boodschap over de boordradio en kan hij zijn bolide met een kapotte dynamo aan de kant zetten. Het zou hem een keer niet overkomen...

Door Webbers pech ligt de weg open voor Räikkönen om nog tweede te worden, maar de Fin komt erachter dat hij niet een hele raceafstand op één setje banden kan afleggen. Rosberg haalt de Lotus in de slotfase in en verzekert zich van de tweede plek, terwijl Räikkönen het voor zijn kiezen krijgt. Teamgenootje Grosjean, die zijn kwalificatie had verknald, was in de slotfase veel sneller en wilde wel een keer voor de ijskoude Fin finishen. Räikkönen is daar niet zo blij mee en douwt de Fransoos van de baan. In tweede instantie slaagt de inhaalactie wel, waarna Massa de Fin ook meteen passeert. Räikkönen wordt binnengeroepen voor een pitstop, maar niet voordat hij Luis en Chicko in de weg heeft gezeten. De Mexicaan profiteert en gaat de twee wereldkampioenen brutaal voorbij.

Ondertussen zijn de knappe koppen bij Red Bull gespannen. Zou de auto het houden? Of zou die verdraaide dynamo de geest geven? Niet dat het voor Fattles kampioenschap iets uitmaakt: Alonso komt in de race geen barkruk voorbij en rijdt niet eens in de punten. Natuurlijk houdt de techniek het en dus gaat Fattle als eerste over de streep en is hij voor de vierde keer wereldkampioen.

Ver achter de grote man finishte Rosberg als tweede in een weekend waarin hij teamgenoot Luis overtuigend de baas was. Grosjean werd voor de derde keer op rij derde na een sterke race. Vierde werd Massa, die zich goed liet zien. Chicko behaalde met een vijfde plaats zijn beste klassering van het seizoen, terwijl Luis en Räikkönen onmogelijk tevreden konden zijn met hun klasseringen. Door de late uitvalbeurt van Hülkenberg liep de Indiase Grand Prix goed af voor Force India: DRS'ta wordt achtste, terwijl Subtiel op een 1-stopstrategie zijn zachte banden in leven houdt en knap als negende finisht. Ricciardo houdt Alonso in de slotfase in bedwang en eist het laatste puntje op.

Daarmee kwam er een einde aan de vreemde Grand Prix van India. De strijd is gestreden, de fut is eruit voor dit kampioenschap. Hopelijk worden de kaarten door de turbomotoren en de rijderswisselingen volgend jaar lekker geschud, zodat we dit jaar, met alle bandenproblemen, gauw kunnen vergeten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: