16-12-2013

Nederlands jaarlijkse afgang

Afbeelding: www.nrc.nl

Songfestival
Het Eurovisiesongfestival maakte weer eens duidelijk dat het met Nederlanders nooit wat zal worden. Een pijnlijk gebrek aan smaak is hoofdschuldige, maar een gebrek aan zelfreflectie en een overschot aan naïviteit maakt het alleen maar erger. Voor de zesde keer op rij kwam Nederland niet in de finale, wat een record schijnt te zijn.

Eén ding weet iedereen: in het buitenland heeft men het niet zo op Nederlanders. Tijdens de zomervakantie stikt het in heel Europa van die asociale lui, die zich in die paar weken helemaal laten gaan. En dan nog dat "gutturale" taaltje (zeker nog nooit Spaans gehoord) waarmee die ongelikte beren al schreeuwend trachten te converseren. Nee, erg slim was het dan ook niet om een Nederlandstalig lied te gaan voordragen. En als je dan ook nog eens met zo'n hersenloos homolied aankomt ("rijmelarij van likmevestje"), dan zit je helemaal gebakken.

Het debacle kwam niet onverwachts voor de criticasters. Die hadden het maanden geleden al aan zien komen:
"Sieneke lijdt onder alle kritiek die ze in aanloop naar het Songfestival over zich heen krijgt. De 17-jarige won zondag het Nationaal Songfestival met haar oer-Hollandse versie van 'Ik Ben Verliefd - Shala Lie'. Die wordt onder meer op internet met de grond gelijkgemaakt. 

'Een van de verschrikkelijkste nummers ooit' en 'Niet Eurovisie-waardig' zijn enkele predicaten die Sienekes 'Shala Lie' opgeplakt kreeg."
Zelf hadden de betrokkenen alle hoop op een goede afloop:
"Vader Abraham is enkel tevreden met een finaleplaats. De afgelopen vijf jaar ontbrak Nederland in de finale van het Eurovisie Songfestival. "We komen hier echt ver mee", voorspelt Kartner. "De wraak zal zoet zijn.""
Om Nederland in de waan te laten dat ze dit jaar echt op de goede weg waren, begonnen de Duitsers de Nederlandse inzending de hemel in te prijzen. 
"Langzaam maar zeker begint het Hollandse Sha-la-lie Sha-la-la de outsider op het Eurovisie Songfestival te worden. Het nummer lijkt aan te slaan. 
(...)
Het hoofd van de Duitse delegatie noemde Nederland op zijn eigen persconferentie de favoriet voor de eindzege op het Eurovisie Songfestival. Hij zette het nummer persoonlijk in en direct klapten alle aanwezige journalisten mee met het Nederlandse lied. Aan meedeinen was niet te ontkomen.
"Het heeft niet voor niets nummer 1 in hun eigen land gestaan", riep hij. De opmerkingen vonden plaats toen een Duitse journalist vroeg hoe de Duitse zangeres met haar favorietenrol omgaat. Duitsland staat in zo goed als alle peilingen bij de bovenste drie. Ook de Duitse inzending stond in eigen land op de nummer-1-positie.
Nederland doet het daarentegen niet goed in de peilingen. Zo bungelt ons land bij de wedkantoren in Engeland onderaan de lijstjes. Bij William Hill, een groot Brits wedkantoor, staat Sieneke op de laatste plaats van alle 39 deelnemende landen."
De Duitsers bombardeerden de Nederlandse inzending plotseling tot nummer één, om zo de druk bij zichzelf weg te nemen. Erg goedkoop. Vreemd genoeg slikten de Nederlanders deze flauwekul als zoete koek. Ze kregen weer valse hoop dat onze opgepoetste drol zou gaan schitteren. Sneu, maar dat krijg je als je zo naïef bent.

Nadat het Nederlandse liedje weer uit de finale werd gestemd, braken de verontwaardigde reacties los. Het was de schuld van de Balkanboys, want de concurrenten hadden hier en daar een valse noot gespeeld en die kwamen wel in de finale en dat soort dingen. Duidelijk een gebrek aan zelfreflectie. Ongetwijfeld vindt 80 procent van de bevolking dat Nederland volgend jaar maar niet meer moet verschijnen, maar als het eenmaal zover is, staat er toch weer iemand met het IQ van een bananenschil een slecht geschreven lied voor te dragen. We leren het nooit af. Ik sluit me daarom volledig aan bij de woorden van Rvv van vorig jaar:
"Vreselijk dat songfestival. Snap niet wat we daar te zoeken [hebben] idd. Politiek is toch altijd een grote driver, zelfs op zo'n dom spelletje als dit, dus als Nederland moeten we niet de illusie hebben dat we überhaupt maar iets kunnen voorstellen. En ja, als je jezelf dan ook nog eens op deze wijze representeert dan vraag je op een afstraffing. Heerlijk. Ik hoop dat we er voor eens en voor altijd een slot om kunnen hangen. Maar ik vrees dat er nog steeds fans blijven, hoe hard de afstraffing moet worden weet ik niet, maar ik hoop dat ie nog groter wordt."
Op dagen als deze schaam ik me ervoor dat ik Nederlander ben.

Apenhoofd, 28-05 2010

Uw beoordeling van dit artikel:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Poll Maker

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: