12-06-2015

Guus blijft nog een wedstrijdje

Guus Hiddink heeft weinig reden tot lachen als bondscoach. Afbeelding: Fox Sports.
Een bang team en een verdediging die zo lek is als een mandje: wie de kwalificatiereeks van het Nederlands Elftal heeft gezien, kan moeilijk begrijpen dat Lowie met dat elftal vorig jaar gewoon derde werd op het WK. Al meteen vanaf het moment dat Guus Ongeluk de touwtjes in handen had, is de klad erin gekomen en ging het met de sportieve prestaties bergafwaarts. Maar af en toe zijn er ook lichtpuntjes. Bijvoorbeeld dat Nederland bij Letland in de poule zit.

Het was echt weer zo'n avond dat er niks kon gebeuren. Alles leek mee te zitten in de wedstrijd tegen Letland in Riga. De Noorse scheidsrechter Swein Odwar Moën had het goed begrepen: een EK zonder Oranje kan natuurlijk niet, dus floot hij bij twijfel braaf in het voordeel van Nederland. Letland deed ook goed mee en legde Nederland geen strobreed in de weg: de gastheren kwamen nauwelijks tot kansen, terwijl Nederland aan de andere kant van het Skontostadion wel de mogelijkheden voor het uitzoeken had. Alleen: de bal ging er maar niet in. Waar in eerdere duels de verdedigingslinie een dikke onvoldoende kreeg, was het nu de voorhoede die faalde. Te veel omhalen, hakjes en andere foefjes en te weinig rendement: dat was de conclusie na een uur voetballen. Vooral De Paaij was een meester in het creëren van problemen voor zichzelf die hij niet kon oplossen.

Na een uur moest de van een blessure teruggekeerde Van Persie het veld ruimen voor Wijnaldum. Zoals verwacht ging Nederland meteen een stuk beter spelen en vrijwel direct ging Letland door de knieën. Binnen de kortste keren stond Oranje met 2-0 voor. Zou het weer dezelfde kant opgaan als de wedstrijd in de ArenA eind vorig jaar, toen Nederland met 6-0 won? Het antwoord was nee, want in de slotfase ontbeerde Nederland de scherpte en precisie om de score verder op te voeren. Maar de punten waren in de tas en dus nam Nederland in de poule de derde plaats weer over van Turkije. Het gat naar IJsland en Tsjechië is echter nog altijd levensgroot en met de uitwedstrijd tegen de Turken op het programma blijft het een loodzware klus om kwalificatie af te dwingen. Maar een kleine stap richting Frankrijk is gezet. Guus blijft dus nog een wedstrijdje zitten.

4 opmerkingen:

 1. RvP maar niet meer opstellen..... Wanneer heeft die voor het laatst een goede wedstrijd gespeeld in Oranje?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vorig jaar tegen Spanje denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. dat waren misschien 10 goede minuten..... geen goede wedstrijd

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Voor aanvallers gelden andere regels hè... Als ze er tijdens de wedstrijd eentje in leggen zijn ze al de gevierde man. Of Persie toen tegen Spanje goed speelde weet ik niet meer. Ik weet wel dat hij heel mooi scoorde en daar gaat het uiteindelijk om. Juist omdat-ie anders nooit scoort, blijft zo'n doelpunt je bij.

  BeantwoordenVerwijderen

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: