27-06-2015

Bok internetschaakkampioen ondanks slechte verbinding

Vandaag werd voor de zevende keer het NK internetschaak gespeeld. 16 sterke en minder sterke schakers deden mee aan het kampioenschap, dat al vanaf 2009 als een knock-outtoernooi gespeeld wordt. Opmerkelijk genoeg zijn de regels in al die jaren niet veranderd, terwijl er toch een en ander op is aan te merken:
 • Relatief weinig spelers kunnen zich via de voorrondes kwalificeren, de helft wordt op voorhand geselecteerd
 • De indeling en de selectie van de geplaatste spelers wordt gedaan op basis van FIDE-rating, hoewel de internetratings n.a.w. een hogere voorspellende waarde hebben
 • Het onvergeeflijke karakter van het toernooi (in de eerste ronde lig je er na twee nederlagen al uit) betekent dat veel arbiters naar een ver oord moeten afreizen voor maar heel weinig partijtjes
 • Doordat de 'sterkste' spelers tegen de 'zwakste' spelers worden ingedeeld, komen inmaakpartijen in de eerste ronde ook vaak voor
 • Doordat in de matches alleen winstpartijen tellen, kunnen de rondes enorm uitlopen als twee spelers alleen maar remises tegen elkaar spelen (zie Karpov - Kasparov)
 • De pauzeduur van minimaal een kwartier na twee inblikpartijen is behoorlijk lang
 • Het speeltempo van 3 minuten en 3 seconden per zet is wat traag voor internetpartijen
Toch was het uiteindelijk een tof toernooi. In de eerste ronde regende het al meteen verrassingen. Zo was Nick Maatman in het Friese onderonsje met de in een vormcrisis verkerende Sipke Ernst duidelijk de bovenliggende partij. Stefan Kuipers versloeg toptalent Jorden van Foreest, terwijl Roeland Pruijssers als een Carlsen in een gewonnen stelling door zijn vlag ging tegen Koen Leenhouts en het daarna niet meer kon bolwerken. Ook clubgenoot Thomas Willemze liep tegen zijn gebruikelijke nulletjes aan, ditmaal tegen Twan Burg.

De favorieten wonnen wel. Regerend kampioen King Look won zonder veel moeite van Laurens Schilstra, terwijl Erwin l'Ami Peter Bulwark weer eens ondersteboven liep. Lastiger had Benjamin Bok het met internettalent Ivo Maris. Wel voerde hij de mooiste zet van het toernooi uit:

Bok - Maris, eerste ronde. Wit aan zet.
Bok deed natuurlijk 23.Dg7! en zette de toren mat. Een mij niet onbekende IM uit de Achterhoek zou die zet onmiddellijk uit zijn vingers laten glippen, Bok moest er nog even over nadenken. Natuurlijk staat wit hier dik gewonnen, maar hoe dikwijls lopen dat soort stellingen dan niet alsnog in de soep? Na 23...Txg7 24.fxg7 Ph7 25.Txf7+ viel er voor zwart geen eer meer te behalen.

In de tweede ronde zorgde het uitgedunde veld voor nog wat verrassingen. Die waren er niet bij Daan Brandenburg en L'Ami. De grootmeester uit de eendenstad had geen kind uit de grootmeester uit het hoge noorden. Spannender was de match tussen Bok en Leenhouts, hoewel dat nadat Boks internet weer functioneerde voor het grootste gedeelte ook eenrichtingsverkeer was. Alleen Maatman wist te stunten door na een 2-0-achterstand alsnog te winnen. Het omslagpunt kwam in de derde partij:

Burg - Maatman, tweede ronde. Zwart aan zet.
Wit had al een kwaliteit veroverd op f8, maar na het wel erg relaxte 23.Kh1? (om ...Pg3 eruit te halen) werd hij na 23...Txf3! enorm toegetakeld. Wits torens stonden machteloos toe te kijken hoe zwart na 24.gxf3 Dh4 in alle rust de beslissende klap kon uitdelen.

De match in de tweede ronde was die tussen King Look en Stefan Kuipers. Een aantal fragmenten:

Kuipers - Van Wely, tweede ronde. Wit aan zet.
Drie pionnen voor een stuk, dat is toch niet zo'n slechte deal? Toch wel, want door het vrij eenvoudige tactische foefje 29.Pe6 verloor zwart nog een kwaliteit. Hij verkoos de zelfvernietiging 29...Dxg2+ 30.Dxg2 Txg2 31.Pxf8, waarna hij een toren en paard achterstond.

King Look won ook partijen, maar hij voerde zijn principe om zijn tegenstander zo lang mogelijk te laten lijden wel erg ver door:


King Look kwam zelfs weer op achterstand na de volgende epische blunder:

Van Wely - Kuipers, tweede ronde. Wit aan zet.
En dat terwijl hij goed begon: 29.Lxb7+! Dxb7 30.Dxh8?? De4+ 31.Ka1 Pc2+ en wit ging op de klassieke manier stikmat. 30.Lxb8 had netjes naar een gewonnen eindspel afgewikkeld.

Kuipers liet ook steekjes vallen en dat hij de volgende partij niet won, was uiteindelijk de nagel aan zijn doodskist:

Kuipers - Van Wely, tweede ronde. Wit aan zet.
Twee pionnen meer, dat moet genoeg zijn. Maar zo makkelijk is het niet, want hoe houdt wit zijn pionnen op het bord? 63.Pd6? Kc5 64.f5 Lxf5 was het in ieder geval niet. Met 63.Pf2 had wit nog een tijd door kunnen pielen.

Uiteindelijk kreeg King Look dankzij zijn ijzersterke conditie de overhand. Hij won de laatste partijen en kwalificeerde zich zodoende voor de halve finale:


In de halve finale mocht hij tegen reuzendoder Nick Maatman, die opnieuw uithaalde:

Maatman - Van Wely, halve finale. Wit aan zet.
Wits toren op f1 staat aangevallen. Grappig genoeg deed wit 20.Tfb1, waarna hij de kwaliteit alsnog verloor, maar dankzij de penning op de b-lijn een stuk won. De a-pion liep daarna gauw door en dus kwam Maatman op voorsprong.

King Look leek wakkergeschud en besliste de match uiteindelijk alsnog in zijn voordeel. Bok had ondertussen weinig problemen met L'Ami.

L'Ami - Bok, halve finale. Wit aan zet.
Wit staat natuurlijk beter, maar na 31.Lc2? Lh5 zat hij ineens met de gebakken peren: 32.Ke3 Lxf3 33.Kxf3 Pd4+ kostte immers een stuk en later de partij. Heel wat beter was bijvoorbeeld 31.g6.

L'Ami wist uiteindelijk maar één partij te winnen en dus ging de finale tussen Bok en King Look. Ook nu draaide de match uit op een uitputtingsslag en dit keer niet vanwege een oneindige herhaling van zetten. De toon werd al in de eerste partij gezet:

Bok - Van Wely, finale. Zwart aan zet.
Na de hele partij beter te hebben gestaan, had King Look weer eens moeite met de trekker over te halen. Nog steeds staat hij beter, maar hij moet wel blijven opletten en dat deed de arme drommel natuurlijk niet. Na 54...Tc1?? volgde heel flauw 55.Tc8+, waarna King Look vol walging en zelfhaat het scherm wegklikte.

De match ging daarna redelijk op en neer, maar doordat Bok minder slordig met zijn kansen opging, won hij na veertien potjes de enerverende en slopende finale. Alle spelers bedankt voor hun bijdrage aan dit enerverende toernooi en felicitaties aan de winnaar!

Links:
Toernooisite

5 opmerkingen:

 1. Leuk verslagje Apenhoofd. De indeling werd btw niet op knsb, maar op fide-rating gedaan..
  Al met al heb ik een leuk middagje in de 'eendenstad' (??) gehad :). De pauzes waren echter wel te lang!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Verbeterd!
  Dus je was in Woerden? Ik zat gewoon thuis. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. leuk jesper! cool verslag met dit hete weer
  k ben btw weer in nl

  BeantwoordenVerwijderen
 4. nie echt goed geslape verder van twaal uur snachts in de auto en in doetinchem rond 10/11uur k blunderde nog erg in een blitzpptje ronde de ochtend middag
  1d4 Pf6 2c4 e5 3dxe5 Pg4 4Dd4 een oude line d6 5exd6 Lxd6 op 6Dxg7 komt Le5 dus d8 ik ik doe 6Lh6:P na Pxh6 komt 7Dxg7 en ik win ik een paard of toren maar toen kwam 6..Lb4+0-1 waaaaa en toen gaf ik op na 6Zetten je dame verliezen:D

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik had dit ook welis met zwart1d4 Pf6 2c4 e5 3dxe5 Pg4 4Dd4 d6 5exd6 Pc6 6De4+Le6 7dxc7 Dd1+ later 0-1
  ik had welis met wit vs jokim 1d4 Ph6 2d5 Pg4 3Dd3 e6 4dxe6 dxe6 5De4 Dd1+0-1 iig een idee die ik je nog wou laten zien in die opening,....

  BeantwoordenVerwijderen

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: