28-09-2015

Apenhoofd slaat bal mis

Af en toe gebeurt het wel dat het Apenhoofd de bal flink misslaat. Zo stelde ik drie jaar geleden dat Lewis Hamilton een ongelooflijke fout had begaan door van McLaren naar Mercedes over te stappen. Want waar hij bij McLaren in zijn carrière eigenlijk altijd een auto had waarmee hij een gooi naar het kampioenschap kon doen, was Mercedes zelfs met Schumacher maar grauwe middenmoot. Dat was niks en dat werd niks.

Ik verwachtte dus dat Luis' overstap hem weinig zou brengen en eigenlijk hoopte ik daar ook op, want ik vond het enorm ondankbaar dat hij het team dat hem in de Formule 1 had gebracht zo de rug toekeerde. Maar geleidelijk aan begon ik zijn move wel te begrijpen. Niet Mercedes was het kansloze team, maar McLaren. Ga maar na: in de periode 1998-2012 had McLaren bijna altijd de beste of een-na-beste auto, maar desondanks werden er maar drie rijderstitels en zelfs maar één constructeurstitel behaald. 2012 toonde aan waarom: operationeel ging er het hele seizoen van alles mis en dus verkwanselde het team keer op keer goede mogelijkheden. Mercedes, toen nog met Ross Brawn, had dat heel wat beter voor elkaar.

Puntentotaal McLaren en Mercedes tussen 2010 en 2015 (de cijfers voor 2015 zijn nog onvolledig).
Toeval of niet, maar waar Mercedes in 2013 na de komst van Luis de opwaartse lijn had te pakken, zakte McLaren ver weg (zie grafiek). Een serie onbegrijpelijke blunders heeft McLaren alleen nog maar verder naar de achterhoede verbannen. Anno 2015 is het team zelfs met twee echte topcoureurs amper in staat om punten te sprokkelen en dat is vooral voor Alonso, die vorig jaar van Ferrari overkwam, een hard gelag. Over een oerstomme zet gesproken... Alleen het armlastige Manor-team doet het nog slechter. Mercedes gaat daarentegen als de brandweer. Sinds het turbotijdperk is het team iedereen te snel af en dat is voor een deel te danken aan het feit dat het team, net als Ferrari, zijn eigen motor bouwt. Dat was voor Luis ook de reden om naar Mercedes over te stappen. Gisteren behaalde hij zijn 41e overwinning en daarmee evenaarde hij Ayrton Senna. 20 van die 41 zeges behaalde hij in de afgelopen drie jaar bij Mercedes en daarmee heeft hij heel duidelijk mijn ongelijk aangetoond. Zijn overstap naar Mercedes was een briljante zet.

Sinds zijn overstap naar Mercedes zit Hamiltons carrière weer in de lift.

3 opmerkingen:

 1. Wel jammer dat Hamilton niet vorige week al zijn 41e zege haalde natuurlijk. Zou wel leuk zijn geweest voor de parallel met Senna. Maar nog steeds erg netjes natuurlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als dat was gelukt, had ik er een rubriek aan gewijd, maar het was misschien ook te mooi om waar te zijn. Wel moet erbij worden aangetekend dat Senna zijn 41e zege in zijn 158e race behaalde, dus dat Hamilton hem toch niet meer kon evenaren. Wat ik zelf verder wel grappig vond, is dat Vettels carrière veel meer lijkt op die van Senna dan Hamiltons carrière.

   Verwijderen
 2. Ik had ook gedacht dat hij net als zijn auto snel alle glans zou verliezen. Van chroom naar mat zilver, maar hij heeft de ster flink opgepoetst!

  BeantwoordenVerwijderen

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: