26-09-2015

BSG langs HWP dankzij invallers

Het schaakseizoen is weer begonnen! Na een zomerstop van vijf maanden is de eerste ronde van de KNSB-competitie altijd weer even wennen. BSG was dan ook niet meteen op volle oorlogssterkte tegen promovendus Het Witte Paard, dat helemaal vanuit Sas van Gent naar Bussum moest afreizen. Desondanks, of juist dankzij de invallers bleven de punten in het Denksportcentrum.

Door uiteenlopende redenen kon BSG tegen de Zeeuwen niet beschikken over Bobbin, Li en Alexander. Zonder de beste paarden van stal moest er creatief met invallers geschoven worden om met een enigszins representatief team aan te treden. Om de gaten in de opstelling verder te dichten, werd David Smerdon, de Australische Jan Smeets, uit de hoge hoed getoverd. De wedstrijd begon twee weken geleden al, toen Frank BSG op voorsprong had gezet door een keurige overwinning op Tieme Verlinde.

Op de wedstrijddag zelf ging het heel wat moeilijker en al snel had BSG de voorsprong weer verspeeld. Aan het tweede bord speelde Robert, die in zijn buitenlandse avonturen de laatste tijd niet lekker op schot was en daar de nodige fysieke ongemakken had opgelopen, naar eigen zeggen geen enkele fatsoenlijke zet tegen Rossetis, dus verloor hij kansloos. Thomas tartte het lot door wat al te roekeloos pionnen te snacken, waarna Tom Piceu levensgevaarlijke aanvalskansen kreeg. In hevige tijdnood kon dat ook niet goed gaan en dus ging het ook niet goed.

In de tussentijd had invaller Remmelt vrij moeiteloos remise gespeeld tegen herintreder Simon Provoost, die al een tijd niet had geschaakt en wat roestig was. Remmelt biechtte op dat hij in de opening een vrij eenvoudige pionwinst had gemist, maar met het halve punt kon hij uiteindelijk ook prima leven. Ook FM Henk speelde remise, maar daar was hij wat minder gelukkig mee. In een loopgravenduel tegen Adrian Roos stond hij wat beter, maar kwam hij niet verder dan een herhaling van zetten.

Betere zaken deed BSG aan de achterkant van de zaal, waar het Apenhoofd een van zijn betere invalbeurten kende. Tegen Hans Groffen wist hij een beter toreneindspel vrij eenvoudig te winnen. Zodoende gingen de teams tot de tijdcontrole gelijkop.

Rond de tijdcontrole viel het kwartje de kant van BSG op. Vrouwe Fortuna was Ewood erg goed gezind tegen Thibaut Maenhout. Ewood probeerde een nieuw openingssysteem uit en kwam al gauw beroerd te staan. Maenhout was in de tijdnoodfase even niet bij de les en moest dat enorm bezuren: een matdreiging kostte hem zijn dame en de partij.

Aan het hoogste bord liet Smerdon even zijn klasse zien tegen Steven Geirnaert. Al vrij vroeg in de partij won hij een kleine kwaliteit tegen een paar pionnen. Later had hij twee stukken meer tegen een kluit pionnen. Met handig spel wist hij de witte pionnenmuur af te breken, waarna hij het beruchte eindspel van koning, loper en paard tegen koning vrijwel a tempo tot winst voerde.

Ton bracht de matchpunten binnen door Johan Goormachtigh na een lang eindspel te verslaan. Langzaam maar zeker wist hij progressie te maken, waarna de ongelukkige zwartspeler in een verloren stelling door zijn vlag ging. Dat Large uiteindelijk een moeilijke partij verloor van Helmut Cardon mocht de pret niet drukken. De 6-4-overwinning was helemaal in lijn met vorig seizoen. Met een beetje geluk kan BSG zich dit seizoen opnieuw plaatsen voor de Europa Cup. Aan de invallers zal het niet liggen.

Minder verging het BSG 2, dat net als vorig jaar in de eerste ronde duur puntverlies opliep. Ditmaal hield Almere 2 l'équipe de Rein Brouwer op 4-4. Geen best resultaat tegen een tegenstander die vorig jaar nog gewoon met 6-2 werd verslagen. Namens BSG 2 kwamen Frans Borm, Timon Brouwer en Sjoerd Drent op het scorebord voor, terwijl Ruben Hilhorst, Coen van der Heijden en Bert Kieboom het punt aan hun tegenstanders moesten laten.

BSG (2322) - Het Witte Paard SvG (2301) 6-4
1. D Smerdon g (2516) - S Geirnaert m (2468) 1-0
2. R Ris m (2447) - K Leenhouts m (2424) 0-1
3. La Ootes m  (2394) - H Cardon m (2389) 0-1
4. E de Groote (2321) - T Maenhout f (2345) 1-0
5. T Willemze m (2418) - T Piceu f (2319) 0-1
6. T van der Heijden (2304) - J Goormachtigh f (2161) 1-0
7. H van der Poel f  (2201) - A Roos (2246) ½-½
8. R Otten (2064) - S Provoost (2227) ½-½
9. J de Groote (2207) - H Groffen (2191) 1-0
10. F Erwich f (2351) - T Verlinde (2244) 1-0

De volgende wedstrijd is over twee weken. BSG 1 gaat dan op bezoek bij SISSA, BSG 2 bij Leiderdorp.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: