17-10-2015

7 Playchess-helden van vroegâh

Het is koud, het regent de hele dag en de bomen kleuren geel: het is weer herfst. Bij mij wakkert dit sombere jaargetijde altijd weer melancholische gevoelens aan. Het doet me terugverlangen naar vroeger, toen het leven eenvoudig en de wereld nog mooi was. Toen de lentes nog geluk ademden. Toen er nog echte topschakers op Playchess meespeelden. Jarenlang had ik me aan hun enorm hoge ratings vergaapt, bewonderde ik hun probleemoplossend vermogen en vroeg ik me af wie er nou schuilgingen achter die aparte accountnamen. Helaas lijkt Playchess ongeveer hetzelfde lot te ondergaan als Hyves: meer en meer sterke schakers besluiten hun schaakkunsten op andere schaakservers te etaleren, waardoor er uiteindelijk alleen maar wat kneuzen overblijven, de lovenswaardige inzet van de KNSB ten spijt. Hopelijk is het tij nog te keren, maar die kans lijkt klein en dus zullen partijen tussen Kasparov en Nakamoera wel tot het verleden behoren. Hieronder een lijstje van gestopte Playchess-helden!

Trudodyr (15-11 2005 - 31-11 2008)
Alexander Morozevitsj. Afbeelding: Chessbase.
De eerste Playchess-held in dit overzicht is Trudodyr, vermoedelijk het account van de vrij grillige Alexander Morozevitsj, die in de periode waarin hij Playchess onveilig maakte zelfs even de nummer 2 in de wereld was. Nadat hij het op Playchess voor gezien hield, is het met hem bergafwaarts gegaan (hij staat nu niet eens meer in de top 30 van de wereld), maar of dat nog een externe oorzaak heeft, is bij mij niet bekend.

Arres (22-11 2004 - 19-08 2009)
Sjachriar Mamedjarov. Afbeelding: Chessdom.
Iets langer hield de wisselvallige Sjachriar Mamedjarov het vol. Hoewel hij al in 2007 aankondigde niet meer te zullen spelen op Arres, schijnt hij er in ieder geval nog tot in 2009 partijen op te hebben gespeeld. Daarna was de koek op en tegenwoordig vertoont hij zijn kunstjes vooral op WK's snelschaken.

Raffael (13-07 2004 - 26-12 2010)
Garry Kasparov. Afbeelding: Kasparov.com.
Helemaal zeker weten doe ik het niet, maar de kans is groot dat Garry Kasparov (wie kent hem niet?) onder het account Raffael schuilging. Andere mogelijkheden waren Pjotter Swidler, Levon Aronian of Bobby Fischer, waarbij die laatste al in 2008 als mogelijkheid afviel. De kans bestaat ook nog dat meerdere topgrootmeesters van het account gebruikmaakten. In ieder geval speelt Raffael al jaren niet meer om het eggie en dat kan natuurlijk te maken hebben met de politieke ambities van meneer Weinstein.

Tactical pro (06-06 2004 - 28-09 2012)
In mijn jonge jaren was ik altijd onder de indruk van David Haydon (1988), een jonge Engelse schaker die ondanks een bescheiden rating in real life op Playchess een geduchte tegenstander was. Zelfs Michael Adams beet zijn tanden een aantal keer lelijk op hem stuk. Tja, daar kon ik nog een puntje aan zuigen, want zelfs in mijn beste jaren bleef ik op Playchess ver van zijn ratings verwijderd. Hoewel zijn account anders doet vermoeden, speelde Tactical pro helemaal niet zo scherp. Wel sloeg hij vaak toe als hij de kans had en daar herken je de echte toppers aan. Inmiddels is Tactical pro Fidemeester, dus is hij best een behoorlijke schaker geworden.

Cadavre (20-04 2003 - 26-12 2012)
Ewoud de Groote.
In mijn jonge jaren was ik altijd onder de indruk van het spel van Ewood. En dat waren er meer. Vriend en vijand waren het erover eens dat die jongen met dat warrige, blonde haar een sterk partijtje kon schaken. Helaas kwam het potentieel er niet altijd uit: na 26 jaar is Ewood nog steeds titelloos (al won hij naast twee tweede plekken bij de Nederlandse Jeugdkampioenschappen wel een snelschaaktitel). Op Playchess kon hij het iedereen lastig maken. Zo versloeg hij de ongrijpbare Roland Voigt (Hausigel) een keer zo hard dat-ie bij de Duitser meteen op de zwarte lijst van ongewenste tegenstanders kwam te staan. Later speelde Ewood minder frequent (en ook minder goed) en dus is Cadavre langzaam in de vergetelheid geraakt.

Fastplayer (01-01 2005 - 20-05 2013)
Jan Nepomnjasjtsji. Afbeelding: chess.com.
Een handige snelschaker, dat is de 25-jarige Jan Nepomnjasjtsji zeker. Geen wonder dat hij zichzelf op Playchess Fastplayer noemde. Is nooit te beroerd om snelschaakgod Hikaroe Nakamoera uit te dagen, hoewel die confrontaties voor hem meestal niet goed afliepen. Toch lijkt het lachen hem er niet door te vergaan en dat valt hem te prijzen.

Star wars (01-04 2003 - 12-03 2014)
Hikaroe Nakamoera. Afbeelding: Quantum gambits.
Hij is misschien wel de beste snelschaker ter wereld: Hikaroe Nakamoera. Hoewel de huidige nummer 2 van de wereld wat slagkracht in snelschaakpartijen lijkt te zijn verloren nu hij zich wat serieuzer op het echte schaken richt, is Nakamoera nog steeds levensgevaarlijk in partijen met verkort speeltempo. Toch heeft ook Star wars al ruim een jaar niet meer op Playchess gespeeld. Kennelijk is Nakamoera zijn matties achterna gegaan en geef hem eens ongelijk, want om nou de hele tijd tegen een ouwe man als Nigel Short te moeten spelen... Jammer is het wel.

Dat was het dan weer. Wie mis jij nog in dit overzicht? Laat het me in de reacties weten!

13 opmerkingen:

 1. Jo.. Jep.

  Vergeet niet dat Nakamoera nu wel actief is op chess.com met een bullet elo van over de 3100, of zelfs 3200!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, chess.com en ICC zijn tegenwoordig wel wat hipper dan het meer op Europa gerichte Playchess. Playchess zal in de toekomst naar alle waarschijnlijkheid worden weggeconcurreerd. Wel balen, want dankzij Cadavre heb ik nog altijd een gratis account op Playchess. En de naam Apenhoofd is natuurlijk legendarisch geworden.

   Verwijderen
 2. 6helden Jesper maar die tactical pro is tog geen held;p

  BeantwoordenVerwijderen
 3. sorry ff spammen wat vind je van deze https://www.youtube.com/watch?v=YUv8y2GLUpw of deze https://www.youtube.com/watch?v=KRp8pe1gRpw
  arme witte koning;p maar 4Kxb4 is de fout na c5+ gaat wit mat Ka4 Ka3 Kb3 Kc3 gaat allemaal mat dus wit moet toehappen overigens speel ik serieus schaak tegenwoordig de onzin wordt bewaard voor een filmpje;p

  BeantwoordenVerwijderen
 4. owja Jesper,
  morozevich speelt nog op playchess op misha behtev volgens veel mensen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de aanvulling! Moro is dus niet weg, alleen Trudodyr (wat die naam ook moge betekenen). Misha Behtev is inderdaad wel erg goed.

   Verwijderen
 5. ja behtev is echt een bedeelde schaker
  ik mis wel een naam in de lijst vlad_Artemiev bijv

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wie was dat eigenlijk? Horen Schaakdwerg en Untopia trouwens ook in dit lijstje thuis?

   Verwijderen
  2. vlad artemiev op zn 13e al 2384 fide en 3100 blitz op playchess evenoud als wei yi fide 2670 daar kunne schaakdwergen nie aan tippen
   untopia kan er wel in als dave haydon er ook in staat schaakdwerg niet die speelde gaar al had ie wel 3080bullet op zn hoogst

   Verwijderen
  3. Die Artemjev ken ik niet zo, maar ik vond wel een gave match van hem tegen Fabi: https://youtu.be/zae931EfnWE

   Tichomir Dovramadzjiëv speelt wel nog steeds zeker?

   Verwijderen
  4. ja tiger tad speelt nog steeds

   Verwijderen
 6. nadat raffael in 2012 van kneuzen verloor ik zet mezelf in die categorie en zoranp enzo zag je miss nog een keer inloggen in al die tijd wss wou ie revanche op me ik wou t nie zowieso ik wou men score van 6-2 houden de 3.52.5 match speelde ik belachelijk schaak maar won de match nog de 3-0 match speelde ik wel solide

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ow lol foutje 3-2 of 3.5 2-5 weet tnie meer en 3-0 wss 3-2 de 1e ikherinner me dat ik6-2 stond vs hem maar wat maakt het uit ik kan tog nie schaken daar gaat het om

  BeantwoordenVerwijderen

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: