23-07-2016

23 + 7 = 30

Die goede oude tijd... Zo zag het Apenhoofd eruit voordat hij 23 - 1 werd.
Het was een mooie dag, met een hoop vrienden en nog meer peuzelmaterie. We deden een spel dat al iets van vijf jaar onaangeroerd bij mij in de kast had gelegen en 's avonds hadden we als slotstuk de wedstrijd Duitsland - Italië. Zo zag mijn nog-geen-30-feestje eruit. Vandaag is het dan toch gebeurd: ik ben 30 geworden. Moet ik me nu oud voelen of ben ik nog steeds jong?

Terugkijkend op het afgelopen decennium zijn er zeker dingen die mijn verwachtingen hebben overtroffen. Dat ik een baan op de universiteit en twee wetenschappelijke publicaties op mijn naam zou hebben, dat had ik tien jaar geleden echt niet kunnen bedenken. Of dat ik een boek zou uitbrengen. En dat ik een schaakrating van boven de 2200 zou hebben, had ik toen waarschijnlijk ook niet geloofd. Maar er zijn ook een hoop dingen tegengevallen. Een vriendin vinden wordt alsmaar moeilijker en de hoeveelheid sociale contacten houdt op dit moment niet over.

Heel wat enerverender was de beginperiode als twintiger, die op zondag 23 juli 2006 begon. Een paar dagen daarna speelde ik in Dieren mee in het Open Nederlands Kampioenschap. De sfeer op de camping was erg goed en ik verdiende mooi 70 euri met een goed resultaat in de reservegroep. Meteen daarna was het Open Nederlands Jeugdkampioenschap, toen nog in Hengelo. Ondanks dat dat toernooi voor geen meter liep, heb ik er nog wel goede herinneringen aan. Mijn laatste toernooien als jeugdspeler, het 60-jarige jubileum van de Baarnse Schaakvereniging en de vele stukjes van Johan Hut over mijn club BSG: alle goede dingen kwamen samen in die tijd. Voor mijn gevoel werd ik in die tijd veel meer geleefd dan nu en regen de hoogtepunten zich aaneen.

Vandaag de dag zijn de hoogtepunten schaarser en moet ik mijn voldoening halen uit kleine dingen. Het leven zou me nu toe moeten lachen, maar doet dat nog niet echt. Toch heb ik er vertrouwen in dat het over tien jaar heel anders is. Het tij kan niet tegen blijven zitten en in de tussentijd zal ik een hoop verwachtingen hebben overtroffen. Iedere dag is weer een les om te overleven in deze harde wereld. Ooit zal me dat ook lukken en dan zal ik ook echt intens gelukkig zijn. Ik kijk al naar dat moment uit.

7 opmerkingen:

 1. Hoi een beetje laat:(( gefeliciteerd met je verjaardag!
  VR

  BeantwoordenVerwijderen
 2. het spijt me dat ik te laat was:(
  VR

  BeantwoordenVerwijderen
 3. jo Jesper weet je nog dat je met ewoud in groningen steeds een zet opschreef en ewoud ook en t aan mij gaf een spel schaken zonder dat je elkaars zetten ziet dat kan ook op t internet t schrijven dus nie nodig;p het heet kriegspel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We deden het ook weleens via MSN. Nostalgie...
   Dat het officieel Kriegspiel heet, wist ik niet. Het lijkt een beetje op "Can I", maar dat is echt een spel voor bejaarden. Bij mij op de club wordt dat nog wel gespeeld. Die gasten krijgen altijd ruzie. :P
   https://en.wikipedia.org/wiki/Kriegspiel_(chess)

   Verwijderen
 4. Hoi t waren mooie tijden met msn. maar ik wist nie meer dat we dat spel ook via msn deden....
  :P grappig dat die oude lui altijd ruzie krijgen om een bordspel.
  ik won gisteren nog met een crazyhousetoernooi een tientje::P
  je kan op lichess ook kijken annoniem zonder dat je een acc hebt dan kan je opperwezentv aanzetten:)
  of een andere speler volgen

  BeantwoordenVerwijderen

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: