11-07-2016

Niet verliezen is ook winnen

EK gaat uit als een nachtkaars

Het was niet veel en het wilde ook niet veel worden: het EK Voetbal in Frankrijk zal niet de geschiedenis ingaan als het spectaculairste EK ooit. De hoogtepunten waren schaars en de angst om niet te verliezen won het van de wil om te winnen. Uiteindelijk won Portugal in de verlenging van gastland Frankrijk. Hoe kon het ook anders.

Grappig was wel de manier waarop beide landen de finale haalden: waar Frankrijk zonder problemen door de groepsfase wandelde en vervolgens in de knock-outfase de ene na de andere gerenommeerde tegenstander op zijn rug legde, overleefde Portugal de groepsfase maar ternauwernood en alleen omdat ditmaal vier van de zes nummers drie in het toernooi bleven. Opmerkelijk genoeg wisten ze desondanks de sterkste tegenstanders te ontlopen: zo werd Spanje door Italië uitgeschakeld, dat vervolgens door Duitsland op strafschoppen werd verslagen. Vervolgens maakte Frankrijk de wereldkampioen een kopje kleiner. Portugal hoefde "alleen maar" landen als Polen, Kroatië en het verrassende Wales te verslaan en dat deden ze alsnog uiterst moeizaam.

Het moet gezegd worden: Portugal groeide in het toernooi, terwijl Frankrijk in de finale zonder stoom leek te zitten. Ondanks dat sterspeler Ronaldo al binnen een half uur naar de kant moest, hield Portugal redelijk eenvoudig stand. De vraag was dan ook waarom de Portugezen Edèr niet wat eerder inbrachten, want hij was in zijn eentje gevaarlijker dan de rest van zijn team. Toch ontsnapte Portugal vlak voor tijd, toen keeper Rui Patricio in de korte hoek geklopt werd. De paal bracht redding en in de verlenging sloegen de Portugezen toe. Het was niet eens echt onverdiend te noemen.

Waar de Portugezen nog tot diep in de nacht feestvierden, was het publiek eigenlijk de grote verliezer, want met een gemiddelde van 2,12 doelpunt per wedstrijd werd er bar weinig gescoord. En dat terwijl vijf van de vijftien wedstrijden in de knock-outfase op een verlenging uitdraaiden. Zoals bij zoveel sporten is de aardigheid er een beetje af bij voetbal. De frivoliteit is weg en alsmaar verdedigen is te aantrekkelijk geworden. Want niet verliezen is uiteindelijk gewoon winnen.

Uitslagen in de voorrondes van het EK.
Uitslagen in de knock-outfase van het EK.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: