04-03-2012

Vierentwintigste ronde Eredivisie

"PSV overtuigend kampioen, tenzij... " Dat was de voorspelling van een stel cijferfreaks tijdens de winterstop. Alles zag er goed uit voor de ploeg uit Eindhoven: landskampioen Ajax was aan het stuntelen, bij FC Twente pruimde men trainer Adriaanse niet en AZ verloor voor de winterstop de ene na de andere wedstrijd. Ook bleven dit keer de bepalende spelers bij de selectie. Inmiddels zijn we anderhalve maand verder en staat het kampioenschap van PSV op losse schroeven. In Eindhoven boekte angstgegner FC Twente een angstaanjagende 2-6-overwinning. PSV zakte terug naar de derde plaats, achter het moedige AZ en het teruggekomen FC Twente, dat nog een wedstrijd tegen Het Graafschap tegoed heeft.

Het was een rare competitieronde in het weekendje na de interlandverplichtingen. Hoewel de voetbalwereld erg opportunistisch is, proberen trainers de euforiegolven altijd te temperen. Gaat het goed, dan zijn ze ineens overdreven kritisch op hun elftal, gaat het slecht, dan worden de goede punten aangestipt.

Titelstrijd
Erg tevreden kon Heerenveen-coach Jan Rons dan ook niet zijn na de doelpuntloze remise in Den Haag. De voorhoede van de Friese formatie verzaakte voor het eerst dit seizoen en dat betekende weer twee verliespunten in de strijd om de titel.

Ook bij AZ-trainer Gertjan Verbeek overheersden de negatieve gevoelens. Dat had weinig te maken met het tegendoelpunt dat Heracles maakte in de door AZ met 3-1 gewonnen wedstrijd. Vier Gever besloot een Suarezje te doen op de doellijn en werd weggestuurd. De penalty leverde Heracles nog een doelpunt op. Nee, die rode kaart deed AZ weinig pijn, want met tien man was de thuisploeg nog beter uitgebalanceerd ook. Het was juist het wegsturen van Gertjan Verbeek zelf dat voor veel commotie zorgde. Woedend was hij op de vierde official die hem vanwege een wegwerpgebaar naar de tribune stuurde. Toch had AZ wat te vieren, want ze namen de koppositie weer over.

Ajax-trainer Frank de Boer is een onnavolgbaar baasje. Vertrouwt de verslaggevers vaak een wat ongeïnteresseerd klinkend verhaal toe, zonder echt gekke dingen te zeggen. Was echter opvallend fel in zijn bewoordingen na de uitschakeling van Ajax in de Europa-League door Manchester Unighted. En dat terwijl zijn team tegen alle verwachtingen in had gewonnen... Tegen Roda was Imbecilio opmerkelijk kritisch over zijn eigen spel. Ajax had het inderdaad moeilijk tegen de mijnwerkers, die zich ingroeven en daarmee het aanvalsspel van de thuisploeg frustreerden. Door een beginnersfout van Imbecilio was Roda zelfs nog op voorsprong gekomen. Maar Imbecilio maakte zijn fout drievoudig en dwars goed door tegen het einde van de wedstrijd een ware hoedtruc te produceren, waardoor Ajax uiteindelijk alsnog met 4-1 won.

Feijenoord blijft het maar goed doen. Vaak speelt de ploeg behoorlijk goed, hoewel ze soms ook lelijke flaters slaan. Tegen FC Groningen was het spel niet best, maar aangezien Groningen uit geen deuk in een pakje boter schiet, wonnen ze de wedstrijd toch. Het werd 1-0 en daarmee bleef Feijenoord in de race om het kampioenschap. Voor Groningen is de zevende plaats het hoogst haalbare: het gat met Feijenoord groeide namelijk naar twaalf punten. De nacompetitie is slechts zeven punten van ze verwijderd.

Wat PSV allemaal aan het doen was tegen FC Twente, dat zal wel altijd een raadsel blijven. Na negentien minuten en dertien seconden zouden ze luid worden toegezongen door hun eigen aanhang, maar waarschijnlijk had de club beter in het jaar 313 (in plaats van 1913) kunnen worden opgericht, want al na zeven minuten lag de bal in het verkeerde netje. En net voordat het gezang zou moeten aanvangen, stond het 0-2. Het bleef doodstil in het Philipsstadion. Twente liep in de eerste helft nog uit naar 0-4. Het deed een beetje denken aan de wedstrijd PSV-Ajax in het seizoen 2006-2007, toen Ajax met 1-5 won. Die kant ging het nu ook op. Het lukt Fred Rutten maar niet om zijn ploeg klaar te stomen voor topwedstrijden. Dit keer faalde hij wel heel opzichtig. Wie had gedacht dat zijn collega aan de andere kant een gelukkig mens was, had het mis. Coach Steve McClaren was teleurgesteld over de tweede helft, waarin Duckless een rode kaart kreeg in een onschuldig duel met Toy Vonen. Tekenend voor de zwakte van PSV was dat ze ook de tweede helft niet wonnen, het werd immers 2-6.

Degradatiestrijd
Net als de strijd om het landskampioenschap is de strijd om de degradatieplaatsen ook erg spannend. Onderin zijn Het Graafschap en Excelsior ten dode opgeschreven. Dat heeft alles te maken met de plotselinge opleving van RKC en VVV. RKC versloeg staartploeg Excelsior en klom naar de laatste plaats van het linkerrijtje. Trainer Ruud Brood was desondanks niet erg tevreden. Van een ploeg met de status van RKC mocht meer verwacht worden dan de 1-0-zege.
Bij VVV heeft Ton Lokhoff het goed voor elkaar. Zo ga je van de ene statistiek (achttien verloren uitduels op rij) naar de andere statistiek (vier zeges op rij). Een gunstige ontwikkeling. In het nacompetitieduel tegen NAC viel VVV vrolijk aan, maar werden de kansen keer op keer verprutst. Uit het niets kwam NAC op voorsprong. Het duurde erg lang, maar uiteindelijk werd VVV nog wel beloond voor het goede spel. Uit twee dode spelmomenten vielen twee doelpunten, die beide hard en onberispelijk werden binnengeschoten. Voor NAC komt de NACompetitie (sorry!) nu wel erg dichtbij.

Ook voor FC Utrecht en NEC dreigt dat scenario. NEC was in de Galgenwaard iets beter, wat tot uitdrukking kwam in het balbezit (51 om 49 procent), maar na negentig oersaaie minuten gaf het scorebord nog steeds wat verwijtend 0-0 aan. Het steeds maar winnende VVV is de ploegen tot één (Utrecht) en twee (NEC) punten genaderd.

Vitesse mocht eindelijk weer het zoet van de overwinning smaken. Streekgenoot Het Graafschap werd verder het degradatiemoeras ingedrukt. Tja, beter een goede buur... Het Graafschap beet in de beginfase nog van zich af, maar zakte daarna weg en werd afgeslacht. Voor Vitesse was het de eerste competitiezege in een maand tijd. Er heerste dan ook vooral opgeluchting na de 2-0-zege, waarmee de ploeg de zevende plaats op de ranglijst verstevigde. Het Graafschap houdt een voorsprong van een punt op Excelsior. Bovendien hebben ze nog een wedstrijd tegen Twente tegoed. Toch gaat de ploeg uit Doetinchem een zware tijd tegemoet.

Verwachtingen temperen
Zodoende is FC Twente opeens weer torenhoog favoriet voor de titel. Dankzij het Steve McClaren-effect? In ieder geval zal hij de komende tijd de blaren op zijn tong moeten praten om de euforie te temperen, hoewel de voetbalwereld er na volgende week weer compleet anders uit kan zien...


Zaterdag
ADO (24) - Heerenveen (44) 0-0
RKC (28) - Excelsior (15) 1-0
VVV (22) - NAC (25) 2-1
AZ (46) - Heracles (30) 3-1

Zondag
Vitesse (32) - Graafschap (16) 2-0
Ajax (43) - Roda (31) 4-1
Feijenoord (41) - Groningen (32) 1-0
Utrecht (25) - NEC (26) 0-0
PSV (48) - Twente (45) 2-6

12 opmerkingen:

 1. Mja, PSV verdient het met dit soort spel ook niet om lijstaanvoerder te zijn. Behoorlijk matig spel. Ik hoop maar dat ze zich nog wel kunnen motiveren voor Europese wedstrijden.

  Jammer dat AZ won, ik had het Heracles zeker gegund, maar het lijkt alsof die alleen thuis een onneembare vesting zijn. We zullen zien wat komende ronde ons brengt. Het wordt sowieso een interessante ronde die in theorie voor eigenlijk alle kanshebbers te halen moet zijn, al zal het met name voor Feyenoord nog bijzonder pittig worden vrees ik. NAC uit zal voor PSV ook wel lastig worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. nog 10 rondjes en we weten het..... voor alle ploegen is er nog genoeg om voor te spelen. De Graafschap en Excelsior proberen rechtstreekse degradatie te ontlopen. De ploegen daarboven willen koste wat kost de nacompetitie ontlopen maar hebben nog steeds uitzicht op het halen van de playoffs (plaats 8 of 9 afhankelijk van de resultaten in de beker) en de top.... er zijn nog zoveel clubs die kampioen kunnen worden... spannend!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Spannend is het inderdaad op alle fronten. In de titelstrijd vrees ik dat Twente aan het langste eind zal trekken, daar zij doorgaans sterker zijn in de onderlinge duels. Als ze geen kampioen worden, is dat vooral aan Heracles te danken, dat in Alkmaar ook niet onverdienstelijk speelde. Maar AZ wint wel van ze. :P

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fantastisch Jesper!!!! je veegde me echt hard k vond De2 een prachtige zet je dreigt exf6 en Dxe5
  daar sta je dan met je paard op h6 geniaal ik vind t leuk als je van IMs wint en zeker van Herman Grooten boks!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. goed dat je die ervaren baller hebt verslagen op zijn 50e kan ie er nog wat van maar zo hard een IM zien verliezen ik kreeg een heel goed gevoel toen ik jou partij zag

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik had me wel op de Caro-Kann voorbereid, maar niet op 3...g6. :( 6.De2 was een improvisatie, maar na 6...fxe5 7.Dxe5 Pf7 (niet gezien in m'n berekeningen :S) 8.Dg3 Lg7 zou snel ...c6-c5 of ...e7-e5 moeten volgen. Toen dat niet gebeurde, stond ik weer goed en kon ik ...c5 wel goed opvangen. Daarna offerde hij nog een heleboel materiaal voor tegenkansen en gaf hij pas op toen hij het halve bord achterstond. :P In ieder geval smaakt dit resultaat naar meer. ;)

  Ik zag dat 7-aar verloor. Zou je volgend jaar in de derde klasse willen spelen?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. hoi Jesper
  jep zevenaar zal het waarschijnlijk niet meer redden om te blijven in de 2eklasse
  wat ik volgend jaar doe.....ehm k vind sloomschaak niet zo leuk maar miss als ik bij jokimin de poule kom
  3eklasse knsb dan wil ik wel een potje tegen hem spelen met een bijzondere opening

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dus er is toch nog iets om naar uit te kijken. ;)

  Nog even een paar links:

  Verslag Stukkenjagers:
  http://schaaksite.nl/page.php?al=stukkenjagers-1-opnieuw-onderuit

  Mijn status als "broer van" verder bevestigd:
  http://www.schaakbond.nl/2012/zaterdag-zevende-ronde-knsb-competitie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ik heb t gezienmaar jij bent ook goed!(broer van

  BeantwoordenVerwijderen
 10. iedere schaker speelt die zijn best doet = goed maar spelers als bosboom en k ken nog wel een andere persoon die zijn gewoon slecht voor t schaken hij doet niet eens zijn best!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. overigens is het te belachelijk om vs een jokim een aparte opening te doen 3lopers vs een dame en dan remise dat is echt belachelijk dus dat doe ik niet

  BeantwoordenVerwijderen
 12. jo Jesper ik wil een nieuw playchess account creeren kontneukfout maar kan geen nieuw account meer creeren maar miss voor mijn verjaardag een nieuwe vragen (jaja op de 17e mensen!!! stuur me jullie geld!!!!!!!!!!
  dag

  BeantwoordenVerwijderen

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: