01-09-2013

Vijfde ronde Eredivisie

Eerherstel

Het Nederlands voetbal zit al ruim een jaar in zwaar weer. Natuurlijk kan het niet altijd feest zijn, maar waar het Nederlands Elftal langzaam uit het dal lijkt te kruipen, blijft het behelpen met de eigen Mickey Mouse-competitie, de Eredivisie genaamd. Het is ieder jaar hetzelfde liedje: in de zomer worden alle succesvolle clubs leeggekocht, zonder dat ze met adequate vervangers komen. Het niveau van de competitie daalt met de dag. Tel daarbij een gemis aan killersinstinct en een gebrek aan mentale weerbaarheid op en je snapt dat het een aflopende zaak is.

Dat bleek wel toen de clubs kwalificatie voor Europees voetbal moesten zien af te dwingen. De voorrondes voor de Europa-League verliepen voor bijna iedereen teleurstellend. Misschien niet zo gek als je de huidige nummers 8, 11, 12 en 15 van de Eredivisie laat opdraven, maar wel zeer slecht voor de positie van het Nederlands voetbal. Zo vloog FC Utrecht al direct uit het toernooi door twee prutswedstrijden tegen Differdange, een onbekende ploeg uit Luxemburg, en deed daarmee in korte tijd al het goede werk van vorig seizoen teniet. Vitesse stond zwaar voor aap door van het Roemeense Petrolul Ploiești te verliezen. Feijenoord heeft het altijd moeilijk in dit soort alles-of-niets-wedstrijden. Vorig jaar verkwanselden de Rotterdammers een Champions' League-ticket door eerst van Dinamo Kiejev en daarna van Sparta Praag te verliezen, nu was het Russische Кубань Краснодар (Koeban Krasnodar) te sterk. Bekerwinnaar AZ ging als enige door. Na een 1-3-zege op het Griekse Atromitos leek niks meer mis te kunnen gaan, maar na een vroege rode kaart, een tegentreffer en een stadion dat in de fik vloog, werd het alsnog een loodzwaar karwei. Uiteindelijk was de over twee dagen verspreide 0-2-nederlaag nog net genoeg om door te gaan.
AZ krijgt in de Europa-League gezelschap van PSV, dat eerst gemakkelijk had afgerekend met het Belgische Zulte Waregem, om er vervolgens tegen AC Milaan nauwelijks aan te pas te komen. Zodoende speelt Ajax als enige in de Champions' League, en kreeg het met datzelfde Milaan, Barcelona en Celtic drie loodzware tegenstanders. Als dat maar goed gaat.

Lelijke eendjes
Reden temeer om naar de eigen competitie te gaan, want tegen de makke schapen in de Eredivisie is nog wel succes te behalen. Op vrijdag speelden de zwarte schapen NAC en NEC tegen elkaar. De nummers zeventien en achttien deelden de punten, waar ze allebei niks mee opschoten. Toch lijkt NEC na het ontslag van trainer Pastoor weer heel voorzichtig een stapje in de goede richting te zetten. De 1-1 zette de toon voor de rest van het weekend, waarin opmerkelijk veel remises vielen.

Geen feest
Allerminst tevreden was PSV met de 0-0 tegen promovendus Cambuur. De Friezen slaagden erin niet te verliezen, een prestatie die ook voor een groot gedeelte op het conto kwam van Toy Vonen, die een niet te missen kans toch miste. En zo verloor het stroef spelende PSV, dat tegen Milaan ook constant met plastic hamers uithaalde, opnieuw punten en dus verloren de festiviteiten in het stadion hun glans.

Scherp
Ook FC Twente en Heerenveen schoten vooral met losse flodders. Hoewel de Heerenveen-spelers hun vizier op alles behalve het doel hadden gericht, kwamen de Friezen wel op voorsprong. Uiteindelijk moest Bengtsson in de slotminuut de Castaignos voor zijn ploeg uit het vuur halen. Ondanks dat zijn ploeg bij het sluiten van de markt twee kostbare punten had verloren, was Heerenveen-trainer Marco van Basten niet ontevreden.


Afbeelding: FC Knudde.

Aframmeling
Promovendus Go Ahead blijft maar verbazen. Zo eindig je als zesde in de Jupilerleague, zo sta je zevende in de Eredivisie. "Dikverdiend verloren", gaf RKC-trainer Erwin Koeman toe na de 1-4-nederlaag die zijn ploeg leed. AZ-huurling Falkenburg was de Waalwijkse beul met een onzuivere hattrick.

Malloot
Minder spectaculair was de wedstrijd Heracles - ADO. Waar alle aanvallen van ADO eindigden bij Pasveer, kreeg de thuisploeg juist de helpende hand van keeper Cutiño. Daarna kreeg Zuiver Loon bij ADO niet zijn verdiende loon voor een harde overtreding, in tegenstelling tot zijn teamgenoot Malone, die wel kon inrukken. Er werd echter niet meer gescoord in het restant van de wedstrijd. Wel wist Heracles flink te cashen voor Douarte, die naar Ajax vertrekt.

Blunder
Bij Ajax kunnen ze versterkingen goed gebruiken nu Eriksen en Alderweireld niet meer in die stomme roze uitshirts willen spelen. De resultaten van Ajax in de eigen competitie geven bovendien weinig reden tot optimisme voor de wedstrijden in de Champions' League. Na een vroege voorsprong leek alles goed te gaan, maar waar ze in de persoon van Kirkietsj maar mogelijkheden bleven verprutsen, kwam Groningen door een "blunder" van Vermeer op gelijke hoogte. In de slotfase roken beide ploegen aan de overwinning, maar bleef het 1-1, geen resultaat voor Ajax om de titelaspiraties luister bij te zetten: na vijf ronden hebben ze alweer zeven verliespunten te pakken en staan daarmee gedeeld derde, met onder andere Groningen.

Rode loper
Positiever was de stemming in Rotterdam, waar Feijenoord in Roda de ideale tegenstander had gevonden om de frustraties van een verprutste competitiestart en een mislukt Europees avontuur weg te spelen. Met elf man boden de Limburgers al weinig tegenstand, met tien man (na een rode kaart voor Dijkhuizen) werden ze helemaal overlopen. Het werd 4-0 en daarmee lijkt Feijenoord begonnen te zijn aan hun missie om de achterstand op de concurrentie weg te werken, zodat ze volgend jaar weer een Europa League-ticket kunnen verkwanselen. "Natuurlijk weet ik dat we foetballend feel beter kunnen", sprak een strijdlustige Ronald Koeman.

Nivellering
Het is veelzeggend voor de krachtsverhoudingen in de Eredivisie, waar de koploper thuis niet van de nummer veertien kon winnen: PEC Zwolle pakte met veel moeite een punt tegen het gemankeerde FC Utrecht. De Domstedelingen kwamen op voorsprong uit een vrije trap, maar uiteindelijk kon Verhoeven zijn doel ook niet schoon houden, dus eindigde ook deze verhitte wedstrijd in 1-1. Ondanks het magere resultaat bleef PEC koploper.

Plastic hamer
Tot slot speelden de figuranten in de Europa-League, AZ en Vitesse, nog tegen elkaar. De satellietclub van Chelsea was zo vriendelijk geweest de wedstrijd iets te verzetten in verband met de "derde helft" die AZ noodgedwongen op vrijdagochtend moest uitspelen. AZ speelde nu met de handrem strak aangetrokken, maar kwam door een doelpunt van Johansson volledig tegen de verhouding in op voorsprong. Aan de andere kant had Vitesse de grootste moeite met het net te vinden. Havenaar vergat een strafschop uit te lokken, deed een Toy Vonentje en was het eindstation van iedere mislukte Vitesse-aanval. Vitesse bracht daarom maar Reis (snif!) binnen de lijnen en die was wel succesvol: 1-1.

Zo speelde de hele top 6 gelijk in de vijfde ronde van dit merkwaardige competitieseizoen, waarin PEC nog minimaal twee weken koploper is en waarin ploegen als Vitesse, AZ en Feijenoord worden gesandwicht door de promovendi Go Ahead en Cambuur. Niets is dit seizoen te gek en dat is leuk voor de kijker. Maar de kijker wil ook graag Nederlandse clubs in Europa aan het werk zien en dat wordt steeds meer een utopie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: