22-09-2013

BSG begint seizoen goed tegen amateuristisch Apeldoorn

Het was geen beste wedstrijd, de wedstrijd van BSG tegen Apeldoorn aan het eind van vorig seizoen. Gelukkig ging het dit jaar, met een paar nieuwe spelers en een ander speeltempo, een stuk beter. Uiteindelijk won de nummer acht van vorig seizoen met het kleinste verschil van de nummer twee van vorig seizoen: het werd 4½-5½ in Apeldoorn.

In de zomerstop had BSG verrassend goede zaken gedaan op de transfermarkt: zo werden de IM's Li Riemersma en Thomas Willemze aangetrokken. Daar stond het verlies van Tea Lanchava tegenover. In de wedstrijd tegen het vriendenteam van Apeldoorn maakte alleen Riemersma zijn debuut (of rentree?) in het eerste team van BSG, dat door de afwezigheid van Alexander van Beek met bridgeheld Frans Borm speelde.

Het nieuwe speeltempo zorgde ook voor de nodige verrassingen. In het hele land werd in deze eerste competitieronde van het seizoen geklaagd over verkeerd ingestelde klokken en ook de wedstrijden van de eerste drie teams van Apeldoorn werden hierdoor ontsierd. Het betekende dat de arbiters tijdens de wedstrijd om de haverklap klokken opnieuw moesten instellen. Het maakte allemaal niet zo'n professionele indruk, niet in de laatste plaats omdat het de taak van de arbiters is om erop toe te zien dat de klokken juist worden ingesteld. We zullen we het maar onder de noemer opstartproblemen scharen. Dat de helft van de borden verkeerd was opgesteld, was echter helemaal amateuristisch te noemen.

De wedstrijd werd trouwens op negen borden gespeeld: Grote Beer had vorige week aan het hoogste zwartbord remise gespeeld tegen Sebastian Siebrecht. Of het nou het nieuwe speeltempo was of niet, het niveau van de negen resterende partijen was niet best. Zo stootte Frans Borm tegen Nico Zwirs al snel zijn koning om. Het was symbolisch, want na wat tactische schermutselingen werd een zwarte pion op b2 hem te veel en kon hij zijn koning echt omleggen. Ook Behirder kwam aan de verkeerde kant van de score terecht tegen Arthur van de Oudeweetering. Hij kwam al snel in de verdrukking en zag geen kans meer om eronderuit te komen. Gelukkig had Евгений Гротовский op hetzelfde moment al gewonnen van de Apeldoornse teamleider Stefan Kuipers, die in een slechte stelling een opzichtige bok schoot die gelijk verloor.

Apeldoorn breidde de voorsprong echter weer uit door de overwinning van Armen Hachijan op FM Henk. Ook hier liep het witte initiatief volledig uit de hand nadat zwart te vroeg de stelling had geopend. Aan de andere kant van de zaal ging het beter: Robert Ris versloeg Roeland Pruijssers, de meesterklassetopscorer van vorig seizoen, in de tijdnoodfase. Lange tijd had Roelieboelie het beste van het spel, maar met nog een minuut op de klok schoot the RIP-guy een bok die meteen verloor. De stand werd gelijkgetrokken door Ton van der Heijden die Александр Кабатянский versloeg. De Naardense grootmeester leek een partij uit een stuk te spelen, maar in de analyse bleek dat zwart de nodige kansen liet liggen, waardoor hij alsnog vreselijk werd afgeslacht.

De resterende drie stellingen zagen er goed uit: Large stond gewonnen, Riemersma en Erwich moesten in ieder geval remise kunnen maken. Dat zou genoeg zijn, maar het ongeluk zat in een klein hoekje. Zo deed Merijn van Delft in zijn partij tegen Large welgeteld één goede zet: na met wit steeds verder in de moeilijkheden te zijn geraakt, wist hij met een stukoffer nog net naar remise af te wikkelen. Daar stond tegenover dat aanwinst Li Riemersma in een dubbeltoreneindspel de winst in de schoot geworpen kreeg door Ilja Zaragatski. Die deed iets van een winstpoging en kreeg al gauw het deksel op de neus. Het betekende dat Frank Erwich slechts remise hoefde te maken tegen Sjef Rijnaarts. Na een uit de nood geboren dameoffer kreeg hij toch een gunstig eindspel en tikte hij het laatste halfje binnen.

Zodoende begon BSG het seizoen zoals het vorig jaar geëindigd was, terwijl er bij Apeldoorn een grafstemming heerste na het onverwachte verlies.

Apeldoorn (2401) - BSG (2344) 4½-5½
1. R Pruijssers g (2556) - R Ris m (2420) 0-1
2. S Siebrecht g (2492) - A Berelowitsch g (2541) ½-½
3. I Zaragatski m (2505) - L Riemersma m (2423) 0-1
4. M van Delft m (2411) - L Ootes (2384) ½-½
5. S Kuipers (2424) - E de Groote (2377) 0-1
6. S Rijnaarts (2355) - F Erwich f (2344) ½-½
7. A Kabatianski m (2423) - T van der Heijden (2288) 0-1
8. A van de Oudeweetering m (2288) - J de Groote (2183) 1-0
9. N Zwirs (2302) - F Borm (2238) 1-0
10. A Hachijan (2251) - H van der Poel (2246) 1-0

9 opmerkingen:

 1. Prima start! Jammer dat Lars wat pech had in zijn partij, jouw beschrijving lezende had daar bijna ook nog een overwinning in gezeten! Terecht dat je vertrouwen hebt in je team denk ik in ieder geval.

  PS: Is 'de Naardense Grootmeester' in dit geval een bijnaam? De scores lezende nam ik dat namelijk maar aan ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Onze teamleider noemde hem ooit eens zo. Grootmeester John van der Wiel verbaasde zich er ooit eens over dat Ton geen grootmeester was, ondanks al zijn schaakkennis. Gisteren scoorde hij in ieder geval wel grootmeesterlijk.

  Tja, bij Large had er wel meer in gezeten, bij Ris the wiz en Li hebben we wat mazzel gehad, dus misschien deed 5-5 wel meer recht aan de krachtsverhoudingen. Voor een echt objectief wedstrijdverslag kun je beter de briljante stukjes van Johan Flut in de Gooi-en-Eemlander raadplegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. maar J over de 2100 gesproken dat heb je ook en jij was daar toen BSG je nodig had voor het handhaven in de MEESTERKLASSE respect

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 2344 stelt ook nix voor ik wou alleen zeggen vs wat voor een elo ik won
  succes de volgende keren

  BeantwoordenVerwijderen
 5. JO in hoogeveen moest tom bottema vs tania sachdev xd
  zn kneus als bottema(depersoon) vs tania wat een duel
  Volg je ook hoogeveen Jesper?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zag net dat Robin Oscar had gewonnen van Mickey Adams en dat Henk van der Poel nog altijd op 50 procent staat. Verder volg ik het toernooi niet.

  Over Bottema: die was invaller en uitvaller, aldus het dagverslag. Ik vond het een raar verhaal.
  "Tom Bottema, gisteren nog ingevallen voor Piet Peelen, moest zich vandaag op zijn beurt terugtrekken. De Hilversummer bleek fysiek niet meer in staat om achter het bord plaats te nemen."

  http://www.univechess.nl/nieuws/bonno-pel-verrast-met-koppositie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja erg strak van Robin
  invaller en dan uitvaller apart
  was Piet vs Tania ingedeeld maar durfde ie niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat vond je vandaag van Tania?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. hmm wel nice 5uit7 en op bord 1maarja een zware nederlaag

  BeantwoordenVerwijderen

Heeft u vragen en/of toevoegingen, laat dan hier een reactie achter: